Kannattaako ystävään rakastumisesta kertoa? Listasimme plussat ja miinukset

Onko sydämesi alkanut tykyttää kummasti, kun näet ystäväsi? Ärsyynnytkö, kun muut flirttailevat hänen kanssaan? Ennen kuin toimit suuntaan tai toiseen, lue ystävän kanssa seurustelun edut ja sudenkuopat.

Ystävyyden muuttumisessa rakkaudeksi ei ole mitään uutta. Jos siis huomaat rakastuneesi ystävääsi – älä ihmettele. Et ole ainoa. Kun yhtäkkiä huomaat, ettet tiedä miten ystäväsi seurassa käyttäytyisit, älä kuitenkaan ryntää suin päin tunnustamaan rakkauttasi. Mieti ensin, onko ystävysten romanttinen lähentyminen ylipäätään hyvä idea.

Oletko todella rakastunut häneen?

Pariterapeutti ja seksologi Tanja Glückstadt neuvoo pohtimaan tarkkaan, ennen kuin heittäydyt parhaan ystäväsi syliin. Ihastumisen tunnustamisella on riskinsä.

– Aloita miettimällä, oletko todella rakastunut ystävääsi, vai kaipaatko vain seurustelukumppania. Jos olet vakuuttunut ihastuksen olevan aitoa, on asialle tehtävä jotain. Mutta jos epäilet olevasi vain kyllästynyt sinkkuuteen, ystävyyden riskeeraamista kannattaa miettiä todella tarkkaan.

Ystävyydestä alkaneessa suhteessa on se hyvä puoli, ettei teidän tarvitse turhia jännittää toistenne seurassa, koska tunnette toisenne niin hyvin. Huono puoli on se, että roihuavan romantiikan aikaansaaminen voi olla hankalaa, kun tiedätte jo toistenne kaikki synkätkin salaisuudet.

Onko hänestä hyväksi seurustelukumppaniksi?

Hän on mahtava ystävä, senhän jo tiedät. Mutta onko hänestä seurustelemaan?

Jos olette läheisiä ystäviä, osaat ehkä arvella, millainen seurustelukumppani ystäväsi olisi. Jos taas olette kavereita, jotka sattuvat hengaamaan samassa porukassa ja puhuvat lähinnä musiikista, leffoista ja kavereistanne, et ehkä tunne häntä läpikotaisin. Tällaisen ystävän mahdollinen menettäminenkään ei tunnu yhtä pahalta kuin oikean sielunkumppanin.

Tanja Glückstadtin mukaan parasta on miettiä ensin rauhassa, mitä suhteelta ylipäätään toivoo. Jos päätät paljastaa tunteesi, ennen suhteeseen hyppäämistä kannattaa jutella rauhassa molempien odotuksista ja toiveista.

Mitä jos hän ei tunne samoin?

Aina on olemassa riski, että ystäväsi ei ole yhtä hulluna sinuun kuin sinä häneen. Jos paljastat hänelle tunteesi ja tulet torjutuksi, tunnelma välillänne muuttuu takuulla kummalliseksi. Alatte ylitulkita toistenne liikkeitä ja sanomisia, ettekä enää osaa olla toistenne seurassa yhtä rennosti kuin ennen. Voitko istua hänen viereensä, halata ihan vain ystävänä tai suukottaa hänen syntymäpäivänään?

– Jos ystäväsi ei tunne samoin, sano hänelle, että haluaisit jatkaa ystävänä. Anna hänelle myös mahdollisuus kieltäytyä, jos se tuntuu hänestä hankalalta. Toisaalta myös sinun täytyy voida kertoa, jos hänen käyttäytymisensä aiheuttaa mielipahaa. Aivan varmasti välinne tuntuvat hetken aikaa oudolta ja olet hänen seurassaan tietoisempi itsestäsi kuin normaalisti. Ainoa ratkaisu tilanteeseen on puhua siitä rehellisesti, Tanja Glückstadt ohjeistaa.

Jos kuitenkin todella olet rakastunut, sinun on otettava riski, ettei ystävyytenne palaa ennalleen – muuten et saa koskaan tietää hänen tunteitaan.

Näin muutat ystävyyden rakkaudeksi

1. Selvitä itsellesi, kuinka rakastunut olet. Oletko todella ai van hulluna ystävääsi? Uskallatko riskeerata ystävyytenne? Jos diagnoosisi on vakava rakastuminen – kerro se hänelle.

2. Unohda romanttiset yllätyspiknikit, kun olet tunnustamassa ihastustasi ystävällesi. Se asettaa hänelle turhia paineita. Kerro sen sijaan asiasi mahdollisimman rennosti, vaikka kun juttelette pariskunnista ja rakastumisista ylipäänsä. Kysäise häneltä esimerkiksi, onko hän ikinä ajatellut, että teistä voisi tulla hyvä pari. Kun et ryntää suoraa päätä kosimaan, mahdollinen pettymys ei tunnu yhtä karvaalta.

3. Jos ystäväsi ei saman tien tunnusta rakkauttaan sinuun, anna hänelle vähän aikaa miettiä pudottamaasi pommia. Kerro kuitenkin viimeistään parin päivän kuluttua, että haluat kyllä jatkaa hänen ystävänään. Mitä pitempään olette puhumatta, sitä vaivaantuneemmaksi välinne tulevat.

4. Jos tunteenne ovat molemminpuoliset, täytyy vain järjestää treffit! Muista olla oma itsesi, sillä vaikka olet yhtäkkiä joutunut uuteen tilanteeseen hänen kanssaan, olet yhä sama henkilö. Lisäksi teidän täytyy puhua mahdollisimman paljon odotuksistanne ja toiveistanne, sillä vaikka tunnette toisenne ystävinä, ette tunne toisianne seurustelukumppaneina!

 

Ystävän deittailun plussat ja miinukset

Miksi kyllä?

1.  Hän tietää, ettet ole täydellinen (mutta haluaa sinut silti!)

Kun tapaat uuden ihmisen ja rakastut, et halua ensimmäisenä kertoa, että olet aika kateellinen ihminen ja leikkaat varpaankynsiä sängyssä. Ystäväsi tuntee vikasi ja puutteesi, mutta ei välitä niistä.

2. Teillä on aina puhuttavaa

Kiusallinen hiljaisuus on kuumottavaa. Siitä sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia ystävän kanssa, sillä teillä on valtavasti samoja kiinnostuksenkohteita ja yhteistä historiaa.

Miksi ei?

1. Saatat menettää ystävän

Jos tulet torjutuksi tai eroatte seurusteltuanne jonkin aikaa, ei ystävyytenne välttämättä koskaan palaa normaaliksi.

2. Et tiedä, millainen seurustelukumppani hän on

Voisi luulla, että tunnet ystäväsi hyvin, mutta oikeasti et voi tietää, millaista hänen kanssaan on seurustella.

Lue myös:

Mitä olet oppinut rakkaudesta, Elina Hirvonen?

Taas uusi pettymys – näin pääset siitä yli

”En kadu romanssiani työkaverini kanssa”

 

Teksti
Kuvat Fotolia
Julkaistu Miss Mixissä 5/2013

Toimitus suosittelee