Yskä voi pelastaa – toimi näin, jos olet tukehtumassa

Jokainen vetää joskus henkitorveen ruokaa. Silloin yskä pelastaa.

Jos vedät ruokaa väärään kurkkuun seurueessa, älä ikinä lähde kauemmaksi yskimään. Moni on tukehtunut yksin vessaan lukkojen taakse.

Jos kuulet yskänkohtauksen ruokapöydässä, auta. Pyydä yskijää nousemaan ylös ja kumartumaan eteenpäin. Lyö lujasti lapaluiden alaosaan viisi kertaa. Lyönnin paine voi irrottaa tukkeen.

Jos hakkaaminen ei auta, soita hätänumeroon 112.

Tee Heimlichit

Apua ei odotella toimettomana. Tee heimlichit.

Mene yskijän selän taakse, kiedo käsivartesi hänen ympärilleen pallean alle. Ota tiukasti kiinni omasta ranteestasi. Nykäise nyrkkisi lujasti yskijän pallean kohdalta ylöspäin.

Liikkeen nopeus ja voima ratkaisevat. Siksi pelastajaksi pitäisi valita seurueen riskein ihminen. Yskijän kylkiluita voi katketa, mutta henki säilyy.

Jos tukos ei irtoa, jatka lapaluiden väliin hakkaamista viisi kertaa ja heimlichia vuorotellen viisi kertaa ambulanssin tuloon saakka.

Yksin tukehtumassa

Jos olet yksin ja meinaat tukehtua ruokaan, mene lattialle konnallesi, nosta ylävartalo käsiesi varaan ja pudota itsesi lattiaan.

Jos kykenet, ota vaikka kattila pallean kohdalle ja pudottaudu kattilan päälle. Liike tyhjentää keuhkot niin äkisti, että tukos lähtee kurkunpäästä. Kamala temppu, mutta saattaa pelastaa hengen.

Lue myös:

11 tärkeintä tuotetta mökin lääkekaappiin

Millaisen sairastumisen matkavakuutus korvaa?

 

Teksti
Kuva Fotolia

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee