Eläkkeelle 30-vuotiaana – Näin yrittäjä Johannes Laine aikoo onnistua huimassa tavoitteessaan

Nuori yrittäjä Johannes Laine on mukana kahdeksassa liiketoiminnassa. Hänen seuraava tavoitteensa on kuitenkin pystyä jäämään eläkkeelle 30-vuotiaana.

Yrittäjä Johannes Laine, 29, istuu uusimmassa ravintolassaan Väinö Kalliossa ja näpyttelee tietokonettaan. Hän moikkaa tutulle asiakkaalle ja vaihtaa pikaisesti kuulumisia. Vielä yhden somepostauksen viimeistely ja läppäri kiinni. Johannes vie lähtiessään viereisestä pöydästä astiat tiskiin ja painelee treeneihin, joissa hän käy normaalisti työpäivän lomassa.

Laineen normaali työpäivä sisältää pari, kolme tapaamista, työntekijöiden tukemista, somettamista ja puhelimeen vastaamista. Mutta sähköposteihin hän vastaa harvakseltaan. Näin lukee Laineen sähköpostin vastausviestissä:

Luen sähköpostia kaksi kertaa viikossa hallitakseni ajankäyttöä paremmin ja antaakseni näin enemmän irti itsestäni unelmien eteen. Näin pystyn antamaan parempaa palvelua siellä missä olen juuri nyt ja hoitamaan sähköpostiasiat yhdeltä istumalta ajatuksella.

Laine on poikkeuksellinen yrittäjä aikakaudella, jolloin kaikkien pitäisi olla koko ajan tavoitettavissa. Eikä hän ole mikä tahansa yrittäjä, vaan kiivastempoinen sarjayrittäjä. Hän on tälläkin hetkellä mukana kahdeksassa liiketoiminnassa: raakakakkuja valmistavassa GreenStreetissä, kahvila GreenStreet Stockholmissa, vegaanikahvila-joogastudio Roots Helsingissä, kahvila-taidegalleria Ruplassa, Street Workout -telineitä maahantuovassa Kenguru Pro Finlandissa, terveelliseen elämään painottavissa Aito Päiväkodeissa, konsultointia tarjoavassa DreamPlanDossa, tapahtumatila Väinö Kalliossa ja viimeisimpänä teetuotteisiin keskittyvässä Good Guys Kombuchassa.

Näiden lisäksi Laine käy puhumassa yrittämisestä nuorille ja suunnittelee jatkuvasti uusia liikeideoita. Tänä vuonna Laineen nimi nähdään vielä ainakin yhdessä uudessa liiketoiminnassa.

Sarjayrittämisestä on tullut uusista asioista helposti innostuvalle Laineelle elämäntapa, mutta nyt hän suunnittelee hidastamista. Neljä vuotta sitten hän halusi asettaa tavoitteen, jonka saavuttamista kaikki epäilisivät. Laine päätti, että hän haluaa jäädä eläkkeelle täytettyään kolmekymmentä. Nyt näyttää siltä, että Laine on saavuttamassa tavoitteensa.

Rikollisuus kiehtoi

Palataan kuitenkin vielä yrittäjän alkumetreille. Miten pastorin ja kotiäidin poika alun perin kiinnostui liiketoiminnasta?

– Minulla on muistikuva, että näin lapsena elokuvan mafiapomosta, joka katseli ravintolan yläkerran tummennetun lasin takaa valtakuntaansa. Hänellä oli siinä joku kuusi mimmiä ja paljon rahaa. Jostain syystä siitä tuli minulle kova kimmoke lähteä yritystoimintaan, Laine muistelee.

Seuraava vaikuttava tarina oli pari vuotta myöhemmin tullut Ocean’s Eleven – korkeat panokset -kasinoryöstöelokuva, joka ajoi yläasteikäisen Laineen hetkeksi pois kaidalta polulta.

– Rikollisuus alkoi silloin kiehtoa, siitä ei pääse mihinkään. Ryöstelimme porukalla kaupoista kaikenlaista ja pohdimme saaliin keräämistä johonkin varastoon. En vieläkään ymmärrä, miksi olemme halunneet pölliä jotain lukkonesteitä. Onneksi jäimme nopeasti kiinni, niin saimme heti opetuksen, Laine hymähtää.

Lue myös: Sporttipari Laura Antikainen ja Markus Koivula perustivat yrityksen: ”Pidämme yhtiökokoukset saunassa”

Tyttöystävä ja yhtiökumppani pettivät

Koulunkäynti ei Lainetta kiinnostanut edes lukiossa. Koripallo ja tytöt veivät mukanaan, mutta työnteon Laine aloitti jo yläasteikäisenä.

– Olen aina tiennyt, että rahat pitää tienata itse. Jos halusin uusimmat micmacit, niin ne piti ostaa itse. Jaoin mainoksia, poimin marjoja, siivosin ja heittelin laatikoita makkaratehtaalla.

”Heitin puoliläpällä meidän tiimille, että ostetaan se pois kuleksimasta. Ihan kuin meillä olisi ollut jotain rahaakin.”

Vaikka Laineen liiketoimintakipinä syttyi aikaisin, ymmärrys alalle pääsystä tuli vasta parikymppisenä.

– Menin Jyväskylään Tiimiakatemialle, jossa tajusin, että Suomessa voi ryhtyä yrittäjäksi puolessa tunnissa. Kouluun kuului osuuskunnan perustaminen, ja sain heti idean jäätelökioskista. Kioski perustettiin jo ensimmäisenä kesänä ja palkkasimme sinne viisi nuorta. Kesäisin tehtiin rahat jäätelöllä ja talvisin tuhlattiin ne GreenStreetiin.

GreenStreetin idea syntyi, kun Laine rakastui ja sai silloiselta kumppaniltaan kuulla syövänsä epäterveellisesti. Puhdas ja luomupainotteinen ruokavalio herätti nuorukaisen bisnesvainun. Laine esitteli ajatuksensa ekologisia tuotteita myyvän Greenstreet Oy:n väelle, jotka olivat kuitenkin juuri myymässä liiketoimintaansa.

– Heitin puoliläpällä meidän osuuskunnan tiimille, että ostetaan se pois kuleksimasta. Ihan kuin meillä olisi ollut jotain rahaakin. Kaksi tyyppiä lähti kuitenkin mukaan.

Vuoden ajan kolmikko keskittyi myymään muun muassa ekologisia puhdistusaineita, kosmetiikkaa ja superfoodeja. Laineen mukaan firma muistutti hieman Ruohonjuuren verkkokauppaa. Pian yritykselle tuli kuitenkin seinä vastaan.

– Silloinen tyttöystäväni petti minua yhtiökumppanini kanssa. Siinä sitten mietin, että mitäs nyt tapahtuu, kun onhan kollega ehkä pahin mahdollinen pettäjä. Ostin yhtiökumppanini ulos firmasta, vaikka arvoon nähden maksoin siitä aivan liikaa.

Toimistosta tuli yrittäjän koti

Laine tyhjensi tilinsä GreenStreetiin ja paiski töitä kolmen ihmisen edestä. Jälkikäteen ajateltuna Laine uskoo hakeneensa valinnallaan turvaa.

– Edes joku jäi, kun tyttöystävä ja yhtiökumppani lähtivät. Tein sitä tosin myös rakkaudesta lajiin, koska se oli juuri sitä työtä, jota halusin tehdä.

Helppoa se ei kuitenkaan ollut.

– Yövyin salaa vuokraamani toimistotilan sohvalla. Vuokranantajallani oli joogastudio samoissa tiloissa ja hän aina ihmetteli lähtiessään, että miten olen vieläkin töissä. Kun hän tuli takaisin aamulla seitsemän aikaan, heräsin, tsemppasin vähän ja laitoin lakanat piiloon. Että kiitos vaan hänelle, Laine virnistää.

”Ystäväni Mikko Harjun musiikki iski yön pikkutunneilla, kun itkin ja mietin, että mitä sitä oikein yrittää tehdä.”

Ei Laine tosin paljoa ehtinytkään nukkua, sillä hän painoi pitkää päivää. Välillä luovuttaminenkin kävi mielessä.

– Siellä minä kahdelta yöllä tarroitin superfood-pusseja ja kuuntelin Jari Sarasvuota. Sain siitä jotenkin voimaa, että kyllä tästä selvitään. Myös ystäväni Mikko Harjun musiikki iski yön pikkutunneilla, kun itkin ja mietin, että mitä sitä oikein yrittää tehdä.

Nyt Laine on kuitenkin tyytyväinen, että jaksoi läpi synkimmän ajanjakson.

– Joku viisas mies voisi sanoa, että miksen lopettaisi toimimatonta firmaa. Mutta jos sitä ei olisi ollut, niin en olisi saanut mitään näin hienoa aikaa. Niiltä ajoilta saatu oppi on ajanut minut tietylle reitille.

Lue myös: Sattuma johdatti Pekan yrittäjäksi: ”Näin rähjäisen Viron mahdollisuudet”

Riskinottoa Balilta käsin

Onni alkoi kääntyä, kun Laine muutti Helsinkiin loppuvuodesta 2013 ja seuraavana vuonna haki ideoita maailmanympärysmatkalta. Hän oli päättänyt, että maailmalta ei tulla takaisin ilman uutta ideaa. Ajatus tosin muuttui käytännöksi melkein pakon sanelemana.

– Olin Balilla, kun GreenStreet hävisi vuokrakilpailutuksen ja sille oli etsittävä uusi tila. Nykyinen yhtiökumppanini Matti lupasi auttaa ja löysi nykyisen Ruplan tilan. Ilmoitin monta kertaa, ettei minulla ole varaa, kunnes Matti laittoi lopulta viestin, että nyt se on otettava.

yrittaja
Johannes Laine nauttii oman yrityksensä, Väinö Kallion lounastarjoilusta.

Siinä vaiheessa Laine kävi ajatuskelan, jota hän nykyään opettaa nuorille yrittäjille riskinottamisesta.

– Minulla oli sillä hetkellä ihan kauhea krapula. Katsoin, että tililleni jäisi 300 euroa. Ajattelin, että mikä on pahinta ja parasta, mitä voi tapahtua. Tilanne ei ainakaan olisi sama kuin silloin, kun tyttöystäväni ja liikekumppani pettivät ja jäin rahattomaksi. Pahinta olisi konkurssi, mutta eihän me oltu edes ottamassa mitään miljoonavelkaa. Päädyin siihen, että tämä ratkaisu on ihan huikea.

Huikea se olikin. Sen jälkeen Laineen bisnekset ovat lähteneet luistamaan ja GreenStreetin raakakakkujakin valmistetaan nykyään 270 neliön kakkutehtaalla. Lisäksi Laine on laajentanut toimintaa Ruotsiin ja näkee ulkomaat muutenkin mahdollisuutena.

Työ ei ole ykkösjuttu

Vaikka ideoita riittää, kymmenen vuotta aamusta iltaan paiskiminen on saanut Laineen pohtimaan työnteon merkityksellisyyttä.

– Minulle menestys on vapautta. Vaikka voin tehdä mitä haluan ja missä haluan, ei se kuitenkaan ole vapautta, jos olen 24 tuntia vuorokaudesta töissä.

– Olen tehnyt pitkään töitä aamusta iltaan, mutta asenteeni työtä kohtaan muuttuu joka päivä. En koe sitä enää niin ykkösjuttuna, Laine jatkaa.

”Minulle menestys on vapautta. Vaikka voin tehdä mitä haluan ja missä haluan, ei se kuitenkaan ole vapautta, jos olen 24 tuntia vuorokaudesta töissä.”

Vapaudenkaipuu ja oma hyvinvointi saivatkin Laineen asettamaan eläketavoitteen.

– 25-vuotiaana halusin tehdä jonkun isomman tavoitteen. Päätin, että 30 täytettyäni olen ulkoistanut oman roolini niin hyvin, että voin jäädä eläkkeelle.

Lue myös: Yrittäjäksi ryhtynyt Anne Saarenoja: ”Olen kuullut paljon varoittelua”

Kolmekymppisen eläkeläisen elämää

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Laine onnistuu tavoitteessaan. Hänen mukaansa yritykset menestyvät mukavasti.

– Suurin osa yrityksistä on kasvusuunnassa, mutta kaikki firmat eivät ole vielä voitollisia. Ruotsin kahvilalla ei mene hyvin, mutta vastahan se starttasi. Välillä tulee voittoa ja välillä tappiota, mutta kyllä kaikissa kehityskäyrä on ylöspäin.

Ulkopuolisille yritysten menestyminen ja Laineen eläketavoite näkyy esimerkiksi siten, että hän vastaa sähköposteihin vain kahtena päivänä viikosta.

– Ryhdyin siihen oman hyvinvointini takia, koska maileja voi tulla päivässä aivan järkyttävä määrä ja suurin osa niistä on turhia. Se ja työntekijärekrytoinnit ovat kuitenkin myös askel kohti vapautta.

”Haluan olla taloudellisesti riippumaton ja saada rahaa tekemättä mitään.”

Mitä kolmekymppinen sitten tekee eläkkeellä?

– No enhän minä millekään eläkkeelle jää! Mutta jos haluan lähteä puoleksi vuodeksi reissuun, niin sitten voin lähteä. Voin vaikka pelata 4-6 tuntia päivässä koripalloa, illastaa ystävien kanssa ja vipeltää marraskuussa syntyvän lapseni kanssa. Siihen päälle sitten käyn vähän palavereissa ja hallitusten kokouksissa. Voisin myös tehdä enemmän puhekeikkoja, nehän eivät edes tunnu työnteolta, Laine haaveilee.

Moni varmasti pohtii, millainen massipäällikkö Laineesta on kymmenessä vuodessa oikein tullut, mutta mies hymähtää asialle.

– Haluan olla taloudellisesti riippumaton ja saada rahaa tekemättä mitään. Jos saan 4000-5000 euroa kuukaudessa, niin käytännössä voin tehdä sillä mitä vain. Ei se summa paljoa ole, mutta ei minulla olen hirveästi kulujakaan. Tulen sitten tänne aina syömään, Laine naurahtaa ja lappaa suuhunsa Väinö Kallion lounasruokaa.

Lue myös:

Älä tipu tyhjän päälle! Eläkkeelle jäämistä kannattaa suunnitella ajoissa

Oman lapsen kuolema pysäytti Ninan: ”Halusin irti oravanpyörästä ja tavoittelen taloudellista riippumattomuutta”

Uusi ura keski-ikäisenä: ”Kolmas ammatti toi mielenrauhan”

Teksti
Kuvat Ari Lahti

Toimitus suosittelee