Paksusuolensyöpään sairastunut Virve: ”Diagnoosin saadessani olin sokissa”

Virve Vaahteralla havaittiin paksusuolensyöpä vuonna 2008. Syöpä on laittanut hänet miettimään omaa terveydentilaasa jatkuvasti.

”Paksusuolisyöpäni löytyi tähystyksessä vuonna 2008. Diagnoosin saadessani olin niin sokissa, etten osannut mennä sairaalassa minnekään, seisoin vain käytävällä. Lääkärin lohdutushalaus tuntuu olkapäissä vieläkin.

Paksusuolisyöpä on hirvittävän salakavala, koska se ei useimmilla aiheuta alkuvaiheessa tuntuvia oireita. Olin ehkä tavallista väsyneempi mutta en tuntenut kipua.

Minut laitettiin kiireellisenä leikkausjonoon, mutta pääsin leikkaukseen vasta noin kuuden viikon jälkeen. Soitin usein jonon hoitajalle sairaalaan. Hän kertoi, että leikkaussalit olivat varattuina, koska kiireelliset päivystyspotilaat menivät edelle. Koin jonottamisen raskaaksi, mutta kävin koko odotusajan töissä ja sain paljon realistista tietoa syövästä joiltakin alan huippuosaajilta.

Lue myös: Riittääkö pelkkä mammografia rintasyövän seulontaan?

Iloa pienistä asioista

Leikkauksessa minulta poistettiin koko paksu- ja peräsuoli ja tutkittiin yli sata imusolmuketta ympäristöstä. Tilalle tehtiin ohutsuolesta J-pussi. Leikkaushoito riitti eikä sytostaatteja tarvittu.

Joillakin, kuten minulla, J-pussi tulehtuu helposti ja aiheuttaa ripulitautia muistuttavan tilan, jolloin joutuu juoksemaan vessassa pahimmillaan yli kymmenen kertaa päivässä.

Syöpä panee miettimään omaa terveydentilaa jatkuvasti. Tarkkailen itseäni enemmän ja pohdin tulevaa. Kuinka pitkään elän? Näenkö lapsenlapseni valmistuvan ylioppilaaksi?

Diagnoosin jälkeen olen toisaalta alkanut nähdä iloa pienissä asioissa. Kärsivällisyyteni ja ymmärrykseni ovat lisääntyneet. Olen vähempään tyytyväinen. Odottaminen jonossa tai töykeä asiakaspalvelija ei enää juuri haittaa. Mietin vain, mitä tuokin henkilö on ehkä kokenut.”

”Syöpä panee miettimään omaa terveydentilaa jatkuvasti. Tarkkailen itseäni enemmän ja pohdin tulevaa.”

Lue myös:

Rintasyöpä, eturauhassyöpä ja suolistosyöpä: selvitimme yleisimpien syöpätautien oireet ja hoidot

Keuhkosyöpää sairastava Matti: ”Myötäeläjiä en kaipaa surkuttelemaan”

Kiukkuileeko vatsasi? Kokeile vaihtaa vehnä kauraan

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest