Värikäs loft-asunto hurmaa Eirassa – katto neljässä metrissä

Vanhaan tehdasrakennukseen remontoitiin huikea loft-asunto Eirassa. Siellä Jonna Utriainen sai toteuttaa rakkauttaan puhtaisiin väreihin.

MIKÄ: Loft, 1h + k + parvi, noin 47 neliötä

MISSÄ: Helsingin Eirassa vanhassa teollisuuskiinteistössä

TÄÄLLÄ ASUVAT: Jonna Utriainen ja Nacho-koira

värikäs Loft-asunto Amigo-sarja
Suuret ikkunat avautuvat sisäpihan puolelle. Syvät ikkunalaudat luovat viimeistellyn vaikutelman. Pääroolissa on ystävältä ostettu pöytäryhmä, joka on todennäköisesti 70-luvulla tuotettua Amigo-sarjaa. Matto on Kodin Ykkösestä ja televisiotasona toimiva metallituoli Fasaani Antiikista.

Maaliskuussa 2013 hyvä mielikuvitus oli tarpeen, kun Jonna Utriainen seisoi silloisen miehensä kanssa keskellä vanhan tehdaskiinteistön pölyistä muutostyömaata Helsingin Eirassa. Laadukkaiksi asunnoiksi remontoitavaa tilaa myytiin nopeaan tahtiin, mutta miljöö ei näyttänyt kovin kutsuvalta.

– Siirtelin katsettani paikasta toiseen arkkitehdin selittäessä, mitä mihinkin tulisi. Joka puolella oli rakennusjätettä, ja asunto vaikutti pieneltä hintaansa nähden. Toisen ikkunan tilalla oli vielä lastausovi. Olin epäuskon vallassa, Jonna muistelee.

Loft-asunnon yksilöllisyys kuitenkin houkutteli, eikä sijaintikaan olisi voinut olla parempi. Kotiovelta pääsisi muutamalla askeleella ihailemaan merta ja lenkkeilemään rannan tuntumaan koiran kanssa. Korttelipihan suojissa sijaitseva talo oli rakennettu 1906 Apteekkarien kivennäisvesitehtaaksi.

Lue myös: Näin yksiö sisustetaan tilavaksi – tutustu kolmeen alle 40 neliön pikkukotiin!

leveät ikkunalaudat
Asunnossa on leveät ikkunalaudat. Ne toimivat säilytys- ja istumapaikkoina. Näkymä avautuu rauhalliselle sisäpihalle.

”Osallistuimme kaikkiin rakennusvaiheisiin”

Aamulla asia oli selvä. Eirasta tulisi pariskunnan uusi kotikaupunginosa. Tuleva koti olisi avointa tilaa. Parvelle tulisivat työpiste ja makuuhuone. Jonna oli innoissaan. Hän alkoi heti suunnitella uuden kodin ilmettä.

Jonnan mielestä oli parasta, että projektissa toimi rakennuttajana arkkitehtitoimisto Poseidon Helsinki. He olivat joustavia ja ammattitaitoisia. Asukkaat pääsivät osallistumaan kaikkiin vaiheisiin.

– Siksi tuntuikin, että kotia tehtiin omien mittojeni ja mieltymysteni mukaan. Esimerkiksi parven korkeudet on suunniteltu niin, että pystyn kulkemaan siellä suorana.

Musta metallilipasto
Musta metallilipasto on ostettu Fasaani Antiikista. Se antoi alkusysäyksen sisustuksen tyylille. Villamatot ovat Kodin Ykkösestä. Vasemmassa nurkassa näkyy musta puukirstu, joka on Jonnan edesmenneen isän lapsuudenkodista pelastettu ja omin käsin entisöity.

”Päät ovat kolisseet kattopalkkeihin”

Kompaktin asunnon neliöt otettiin viimeiseen asti käyttöön. Parven korkeuden valinta oli millimetripeliä, jotta sen alle sijoitetulle keittiölle saatiin tila.

– Joidenkin päät ovat kyllä kolisseet kattopalkkeihin, mutta yleensä jokainen oppii kerrasta.

Jonna kertoo arkkitehtien kuunnelleen asukkaiden toiveita mutta tarpeen vaatiessa myös hillinneen heidän ideoitaan. Jonna sai muun muassa vaikuttaa tiiliseinien slammausvahvuuteen.

– Kyllähän he tiesivät mikä toimii ja mikä ei, mutta he kuuntelivat minunkin ajatuksiani. Heidän ehdottamansa tuotteet ja pinnat olivat poikkeuksetta tyylikkäitä.

Eräs yksityiskohta miellyttää Jonnaa erityisesti.

– Arkkitehtitoimisto hankki upeat vanhanaikaisen näköiset lämpöpatterit, ja hyvä niin!

Loft-asunto korkeat huoneet
Neljän metrin huonekorkeus avartaa neliöiltään pienehköä kotia huimasti. Kattovalaisimet on ostettu Clas Ohlsonilta. Nacho-koiran isoa petiä ei ole piilotettu vaan tehty niin tyylikkääksi, että se voi olla osa sisustusta.

”Punainen pöytä oli selviytymiskeinoni”

Kodin alkuperäinen sisustus suunniteltiin pariskuntana. Eron jälkeen Jonna sisusti kodin uudelleen. Hän päätti, että asunto tarvitsi radikaalin muutoksen ja väriä.

– Roudasin punaisen, lasikuituisen ruokaryhmän sisään samana päivänä, kun mies muutti ulos. Ehkä se oli selviytymiskeino, sillä olen aina pitänyt punaisesta, mutta väri ei ollut aiemmin varsinaisesti tervetullut kotiimme.

Uusi sisustus alkoi kuitenkin Antiikkiliike Fasaanista hankitusta, uusvanhasta mustasta metallilaatikostosta. Olohuoneeseen hän hankki Futon Shopista sohvan, jonka muoto miellytti, mutta joka myös taittuu sängyksi hetkessä. Näin hän pystyy majoittamaan myös vieraitaan.

Parvella loistaa uskomattoman kirkas teollisuuslamppu, jonka Jonna oikeastaan hankki sen näyttävyyden vuoksi. Sisääntulon yllä katseen vangitsee Vitaeos-valaisin.

– Katto on neljässä metrissä, joten ihan pieniä lamppuja ei voinut valita.

Värikäs Loft-asunto
Ovesta sisään astuttaessa katse kiinnittyy keltaiseen nojatuoliin, joka on Ikeasta. Kenkähyllynä toimii Fasaani Antiikista ostettu metallikärry. Lattiat ovat laattaa ja lankkua. Oikealla pilkottaa nahkaistuiminen Lillagungan keinu, joka löytyi Kaapelitehtaan Design Marketista.
Loft-asunto parvi
Parven toisessa päädyssä on kompakti työtila. Pöytätaso ja pukkijalat ovat Ikeasta, pöytävalaisin Granitista ja matto Stockmannilta. Puinen rasia on tuliainen Thaimaasta.

”Avonaisessa tilassa asioilla pitää olla paikkansa”

Huonekorkeus on otettu tarkasti käyttöön. Sisääntulon vieressä on vaate- ja kenkäsäilytystä melkein kattoon asti. Tavaroille on omat paikkansa. Avonainen tila on pidettävä järjestyksessä, sillä kaikki näkyy.

Jonna harkitsee sisustusvalintansa huolellisesti eikä tee heräteostoksia.

– Kaikelle pitää olla jokin funktio, ja esineiden on oltava kauniita. En viihdy muutoin.

Lue myös:

Loft-asunto vanhassa sairaalassa

Töölöläiselämää valoisassa loft-yksiössä

Tältä näyttää taiteilijatalo, jossa Oiva Toikka ja Kaj Franck ovat asuneet

Teksti
Kuvat Johanna Lehtinen

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest