Kahden tytön äiti Vappu Pimiä: ”Yhtäkään äitienpäivää en ole selvinnyt itkemättä”

Vappu Pimiän loppuvuosi kuluu isojen televisioprojektien parissa, mutta hän pyörittää siinä ohella myös lapsiperhearkea. Vappu kuitenkin uskoo, että lasten tuoma energia on auttanut häntä uralla eteenpäin.

Vappu Pimiä, 39, kuuluu televisioviihteen vakiokasvoihin, ja tänäkin vuonna hänet nähdään juontamassa Maajussille morsian –ohjelmaa ja Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailua.

Hektisen uran ohella Vappu pyörittää perhearkea yhdessä toimitusjohtajamiehensä Teemu Huuhtasen kanssa. Äitienpäiväviikko onkin ollut 2- ja 5-vuotiaiden tyttärien äidille tunteikasta aikaa.

– Viikko alkoi päiväkodin äitienpäiväaamiaisella. Vanhempi tyttäreni Selma vihjaili jo viime viikolla, että hänen tekisi hirveästi mieli paljastaa yllätyksensä. Päiväkodissa tulivat siis ensimmäiset itkut, ja yhtäkään äitienpäivää en ole vielä selvinnyt itkemättä. Voi apua, minua alkaa nytkin itkettää, Vappu huudahtaa aidosti liikuttuneen näköisenä.

Kiukutteluun tottuu

Pikkulapsiarki on tunnetusti raskasta ja väsymys painaa monia vanhempia. Vapullekin ilmiö on tuttu.

– Meidän piti lähteä mökiltä aamukuudelta, jotta ehdin kaverini meikattavaksi ennen lehdistötilaisuutta. Siinä meidän Selma sitten huusi, ettei suostu laittamaan mitään vaatteita päälleen, ja sehän tarttui myös isosiskoon Violaan.

Vappu kertoi aamustaan myös meikkaajaystävälleen, joka kolmen lapsen äitinä tiesi hyvin, mistä toinen puhuu.

– Kysyin ystävältäni, että haluaisiko hän vielä yhden lapsen. Vastaus oli: ”En helvetissä”, Vappu nauraa.

Suosikkijuontaja on kuitenkin jo oppinut, miten lapsia kannattaa käsitellä.

– Ihmisen korvahan tottuu lasten kiukutteluun ja itkuun. Ei pidä mennä mukaan niihin, vaan antaa vain mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Lapset tuovat energiaa

Vaikka lapsiperhearki uuvuttaa, Vappu haluaa ehdottomasti myös ylistää sitä.

– Kyllä minäkin vaihtaisin yöheräämiset mielelläni pois, mutta lapsista saa myös energiaa. En tiedä, olisiko minulla edes tällaista uraa ilman heitä. Sitä nuoren energian määrää jää aina ihmettelemään.

”Lapset ovat pieniä vain hetken aikaa. Kun hankkii lapset vanhemmalla iällä, niin sen rajallisuuden ymmärtää hirveän selkeästi.”

Vappu sanoo nauttivansa lasten kanssa touhuamisesta. Niin Vapulle kuin hänen miehelleen Teemullekin on tärkeää, että perhe tekee paljon asioita yhdessä.

– Lapset ovat pieniä vain hetken aikaa. Kun hankkii lapset vanhemmalla iällä, niin sen rajallisuuden ymmärtää hirveän selkeästi.

Rajallisuus onkin Vapun mukaan tullut jo vastaan.

– Esikoinen on jo ilmoittanut, että hän haluaa omaa aikaa. Nuorempikin on sanonut: ”Äiti anna mun olla rauhassa”. Olen ajatellut, että nytkö tämä jo alkaa, Vappu naurahtaa.

Julkisuus on lapsille normaalia

Vappu on työnsä vuoksi joutunut miettimään, miten hänen lapsensa näkyvät julkisuudessa. Vappu esimerkiksi julkaisee paljon videoita sosiaalisen median tileillään, mutta ei koskaan kuvaa lastensa kasvoja.

– Kyllähän he nyt jo kyselevät, että miksi heidän naamansa eivät näy. Se on sellainen asia, jonka he saavat itse ratkaista, kun ovat tarpeeksi kypsiä.

Vapun lapsille äidin julkisuudessa ei kuitenkaan ole mitään erikoista, ja he suhtautuvat normaalisti perheen julkkistuttuihin.

– Jos vaikka Jukka Hildén on telkkarissa, niin he sanovat, että siellä on Jukka-setä tai Sisun ja Lilin isä.

Lasten päiväkotikaverit tosin jo tunnistavat, että Vappu on muutakin kuin Violan ja Selman äiti.

– Minusta on tullut vain Vappu Pimiä. Nykyään yksi jo huutaa portilla: ”Hei Vappu Pimiä”. Lisäksi he saattavat tulla kertomaan, että ovat nähneet minut telkkarissa. Meidän lapsille julkkiksena oleminen on kuitenkin kuin kenen tahansa muun vanhemman työ.

Lue myös:

15-vuotiaana kotoa pois muuttanut Jannika B: ”Oma äitiys on saanut katsomaan maailmaa aivan uudella tavalla”

Kun äidin tukea tarvittiin eniten: Sairastuttuani äiti on ollut se, joka huolehtii ja jota vasten voi nyyhkyttää

13 ihaninta tarinaa äidistä: Äitini kuoli ollessani 8-vuotias. Muistan vieläkin, kun oltiin sylikkäin ja äiti silitteli hiljakseen

Teksti
Kuva Aller Media

Toimitus suosittelee