Englannista Suomeen palanneen perheen puutalossa on säilytetty vanhan talon henki

Minna Kurko muutti nuorena Englantiin. Nyt vuosien jälkeen hän elää unelmiensa puutalossa Kouvolassa englantilaisen miehensä Stephenin ja kahden 
teini-ikäisen lapsensa kanssa.

KOTI: Inkeroisissa Kouvolassa 1028 rakennettu puutalo, 5h + k, 130 neliötä.

ASUKKAAT: Minna Kurko, Stephen Verity sekä lapset Lili, 16, ja Luka, 14.

puutalo Inkeroinen
Tuvan seinissä on Josef Frankin Svenskt Tennille suunnittelema Vårklockor-tapetti. Kaikki kalusteet on tuotu muuttokuormassa Englannista. Yli kaksimetrinen ruokapöytä on vanha taideluokan pöytä, johon on vuosien saatossa kaiverrettu nimiä ja vuosilukuja. Pyöreä peili on vanhaa englantilaista lyijylasia. Matto on ostettu Ikeasta ja kynttelikkö Pentikistä.

Englantiin, pieneen Whitstablen rannikkokaupunkiin asettunut Minna Kurko oli lastensa Lilin ja Lukan kanssa lomalla Jaalan Pyhäjärvellä syyskuussa 2011. Lasten touhuja seuratessaan Minna mietti, että onpa lapsista kasvanut kovin brittejä.

‒ Soitin miehelleni Stephenille Englantiin ja sanoin, että jotain täytyy tehdä.

Kaikki tapahtui nopeasti. Perhe muutti Suomeen helmikuussa 2012, vajaan puolen vuoden päästä Suomen-lomasta.

Lue myös: Valitse kotiisi persoonallista taidetta – tunnistat oikean, kun näet sen

puutalo Inkeroisissa
Porstua on sisustettu iloisen keväiseksi. Värikäs kukkatyyny on lahja Minnan Sylvi-äidiltä. Valkoinen metallipöytä on ostettu Ikeasta. Vasemmalla näkyy keittiön avoin ovi.

Lue myös: Tapetti ja tuunaus luovat tunnelman tamperelaiskotiin

Lasten juurien vahvistamiseksi

Minna muutti Englantiin 23-vuotiaana. Elämä saarivaltiossa oli asettunut uomiinsa, mutta lasten kasvaminen herätti toiveen paluumuutosta.

Perhe ajattelee Suomessa asumista kymmenen vuoden projektina.

‒ Haluamme, että Lilin ja Lukan suomalaiset juuret vahvistuvat ja että he saavat käydä täällä koulua. Voi toki olla, että jäämme lopullisesti.

Stephen asui välillä työnsä takia kuusi vuotta Egyptissä Sharm-El-Sheikissä ja Minnakin neljä vuotta. Sinä aikana syntyivät perheen molemmat lapset.

– Nyt Stephen viihtyy hyvin Suomessa.

Lue myös: Huonekalusuunnittelijan koti on täynnä värikkäitä yksityiskohtia

puutalo Inkeroisissa
Tuvan nurkassa on vanha puinen sohva, joka on löytynyt Korian aliupseerikerhon varastosta. Puna-ruskea väri on alku-peräinen. Tyynyt ovat Ikeasta.

Haussa persoonallinen torppa

Kun perhe muutti Suomeen, he asuivat ensin vähän toista vuotta Kotkassa asumisoikeusasunnossa. Tarkoituksena oli etsiä vanha, persoonallinen torppa Kotkan liepeiltä. Minna ja Stephen ehtivät käydä katsomassa toistakymmentä taloa.

– Mieleistä ei löytynyt, ja päätimme laajentaa reviiriä.

Eräänä alkukesän sunnuntai-iltana Minna haki asuntoja Oikotie-palvelussa. Ruutuun pomppasi kaunis valkoinen puutalo Inkeroisissa.

‒ Mutta talon näyttö oli jo ollut. Emme kuitenkaan lannistuneet, vaan olin heti maanantaina yhteydessä kiinteistönvälittäjään, Minna kertoo.
Kiinteistönvälittäjä suostui esittelemään taloa vielä samana päivänä Minnalle ja Stephenille.

Paikalla oli myös muita, jo sunnuntain näytössä käyneitä. Talosta jätettiin yhteensä neljä tarjousta.

Lue myös: Unelmakoti löytyi rintamamiestalosta

puutalo Inkeroisissa
Tv-huoneen nojatuoli on Stephenin syntympäivälahja Minnalle. Seinällä on englantilaisen Made in Whitstable-taiteilijaryhmän tekemiä teoksia. Keltainen villamatto on ostettu Askosta. Poronsarvet Minna löysi tori.fi:stä.

Uppotukkien voima tallella

‒ Nojailimme portinpieleen odotellessamme välittäjää. Olisimme ostaneet talon näkemättä sitä edes sisältä.

Minna ja Stephen päättivät tehdä tarjouksen yläkanttiin. Se kannatti, ja heistä tuli valkoisen talon omistajia.

Talo oli ostohetkellä hyvässä kunnossa, eikä remonttia tarvinnut tehdä.

– Olen tyytyväinen, että 1928 rakennetussa talossa on säilynyt vanhan talon henki. Talo on rakennettu Kymijoen pohjasta nostetuista uppotukeista, ja puu on edelleen todella kovaa.

Lue myös: Kekseliäs koti yhdistää kaksi kulttuuria Tapanilassa

puutalo Inkeroisissa
Tuvan pönttöuuni lämmittää taloa päivittäin läpi talven. Ovesta aukeaa näkymä peräkammariin, jossa on perheen tv-huone. Vanha talo on Minnalle unelmien täyttymys.

Haaveena vintin rakentaminen

Asuinkäytössä on kaksi kerrosta. Yläkerrassa sijaitsevat Minnan ja Stephenin sekä lasten makuuhuoneet.

Vinokattojen alla on ollut aikaisemmin säilytystilat, mutta ne on purettu ja muutettu asuintilaksi. Talossa on vielä rakentamaton vintti, jonne johtavat kapeat rappuset.

‒ Haaveilen vintin rakentamisesta. Sinne saisi meille aikuisille upean makuuhuoneen. Lottovoittoa odotellessa, Minna nauraa.

Minna uudistaa kodin sisustusta usein, ja erityisen mielellään hän pukee kodin jouluksi ja pääsiäiseksi.

‒ Englannissa asuessamme minulla oli nettikauppa, jossa myin vintage-sisustustavaraa. Toin koko varaston mukanani, mutta toiminta tyssäsi postimaksuihin.

Minna vuokrasi vintagea myyvästä liikkeestä myyntipöydän kuukaudeksi ja myi kaiken pois. Rakkaus sisustamiseen on silti tallella.

Lue myös: Idyllisen puutalon sisustus on kodikas yhdistelmä perittyä ja kirpputorilöytöjä

puutalo Inkeroisissa
Keittiön kalusteet ja valaisimet sekä matto on ostettu Ikeasta. Suomesta ostettu pirttipöytä penkkeineen on uusi, vanhan mallin mukaan tehty. Tumma kalusto maalattiin valkoiseksi. Apupöytänä toimii vanha kirjoituspöytä, johon on vaihdettu vetimet.

Oman puutarhan onni

Talon pihalla on kaksiosainen aitta, jonka keskellä on sauna. Lisäksi aitassa on varastotilaa, saunatupa ja Stephenin verstas.

– Stephen nikkaroi vaikka hyllyn toiveideni mukaan, Minna kiittää.

850-neliöinen puutarha on koko perheen lempipaikka kesäisin. Alkuperäiset, 1920-luvulla istutetut vaahterat ja omenapuut varjostavat pihaa sopivasti.

Ruusupensaiden tuoksu on huumaava. Omasta pihasta saadaan raparperit, vadelmat ja viinimarjat.

‒ Suunnittelemme rakentavamme kaivonrenkaasta nuotiopaikan takapihalle. Siellä on kiva istua iltaa perheen ja ystävien kanssa, Minna haaveilee.

Lue myös: Lapsiperheen leikkisä koti Kuopiossa

puutalo Inkeroisissa
Vanhempien makuuhuoneessa on tummat kalusteet. Siitarilta Kotkasta ostettu sänky sopii hyvin peilistä heijastuvaan vanhaan englantilaiseen 1920-luvun peilipöytään. Wieniläistuoli on ostettu kymmenellä eurolla Inkeroisten kirpputorilta.

Lue myös: 

Muotoilijan kodissa lähes jokaisella esineellä on oma tarina

Sisustajan Tallinna; 8 inspiroivaa putiikkia, ravintolaa ja kahvilaa

Ihastuttava ja epäkäytännöllinen puutalo

Teksti
Kuvausjärjestelyt Jutta Ylä-Mononen
Kuvat Mia Lundberg

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee