Valletta on Maltan piskuinen helmi – kulttuuripääkaupunki tursuaa historiaa, musiikkia ja herkkuja

Historiallisesti merkittävä Valletta on muuttunut viidessä vuodessa jämähtäneestä pikkukaupungista superkiinnostavaksi matkailukohteeksi.

Euroopan pienimpiin pääkaupunkeihin lukeutuvaan Vallettaan kannattaa tutustua kävellen. Maltalaisessa kaupungissa asuu vain 5 000 ihmistä, ja alue on kaksi kilometriä pitkä ja kilometrin leveä.

Tunnelma tuo mieleenmonet italialaiskaupungit eläväisine kujineen ja viihtyisine baareineen, mutta Valletta on silti myös ainutlaatuinen linnoituksensa ja barokkiarkkitehtuurinsa ansiosta. Kaupungin sydämessä sijaitsee 1500-luvulla valmistunut Pyhän Johanneksen katedraali. Tämä on Maltan yli 350 kirkosta kaunein.

Valletta edustaakin tänä vuonna Euroopan toista kulttuuripääkaupunkia – eikä syyttä.

Herkuttelijan kohde

Republic Streetin keskivaiheilla sijaitsevassa kahvila Caffé Cordinassa tuntee historian havinan. Täällä on nautittu maltalaista ruokaa yli 180 vuotta.

valletta
Valletta sopii kahvilakulttuurin ystävälle.

Kahvilassa käy äänekäs puheensorina ja lasivitriinissä notkuvat tuoreet, värikkäät ja houkuttelevat kakut. Tarjoilija Cady Galeas suosittelee hedelmäistä tuhatlehtikakkua ja perinteistä maltalaista leipävanukasta pudinaa.

2018 on juhlavuosi

Vuoden 2018 aikana kulttuuria ei tarjoilla ainoastaan Vallettassa, vaan ympäri saarta.

– Yritämme tavoittaa kulttuurilla kaikki, markkinointipäällikkö Josianne Micallef toteaa.

Hän toivoo, että kulttuuripääkaupunkivuotena Vallettaan houkutellaan lisää turisteja.

– Tarjoamme muutakin kuin kauniita laguuneja, uimarantoja ja historiaa. Järjestämme muun muassa kansainvälisen jazzfestivaalin ja Ghana-juhlan. Tarjolla on hauskoja rapbattles-kisoja nuorten ja vanhempien kesken sekä perinteistä, maltalaista musiikkia.

valletta
Arvokas menneisyys huokuu Vallettan katukuvasta.

Micallef odottaa kulttuurin kuuluvan tulevaisuudessakin Vallettaan.

– Tavoitteena on, että Valletta kehittyy oman identiteettinsä säilyttäen.

Pieni, viehättävä pääkaupunki on varmasti oikealla tiellä.

Vuoden toinen kulttuuripääkaupunki

Vallettan asema Euroopan tämän vuoden toisena kulttuuripääkaupunkina merkitsee erittäin runsasta taidetarjontaa tapahtumista konsertteihin ja näyttelyihin.

valletta
Kaupungin sydämessä sijaitseva Pyhän Johanneksen katedraali on hengästyttävän kaunis.

Kaupungin värikäs ja jännittävä historia, rakennustaiteen helmet sekä viehättävä tunnelma antavat hyvän pohjan tähän.

Pääkadulla riittää elämää

Vallettan pääkatu Republic Street kuhisee elämää. Tyylikkäät naiset kulkevat suurten ostoskassiensa kanssa. Kärryistä myydään perinteisiä maltalaisia leivonnaisia, taatelitäytteisiä imqareteja. Pienten kujien varrella on rivissä houkuttelevia kahviloita ja baareja.

Tämän päivän Valletta on täynnä elämää – myös öisin. Mutta ei tarvitse katsoa kovin kauas menneisyyteen, kun Valletta oli jotain aivan muuta.

Muutos viidessä vuodessa

Kulttuuripääkaupungin markkinointipäällikön kuvailu takavuosien Vallettasta ei ole imartelevaa kuultavaa.

– Aiemmin tämä oli aivan kuollut paikka, varsinkin viikonloppuisin ja iltaisin. Onneksi nyt uusia baareja tupsahtelee sinne tänne, ja kaupunki satsaa kulttuuriin, Micallef sanoo.

Valletta on mullistunut viidessä vuodessa. Kiitos kuuluu apurahoitukselle, remontoinnille ja monipuolistuneelle tarjonnalle. Yksi Vallettan vuoden 2018 lippulaivaprojekteista on Maltan uuden taidemuseon Muzan avajaiset.

valletta
Strait Streetillä on päiväsaikaan rauhallinen tunnelma, mutta iltaisin se sykkii kulttuurielämää.

Strait Street oli 1800- ja 1900-luvun puolivälissä kaupungin eläväisin katu, ja viime vuosina sinne on palautettu kulttuurielämän henkeä. Uudet baarit ja jazzklubit ovat löytäneet takaisin entisille kulmilleen.

– Valletta on herännyt horroksesta. Nykyään kaupunki houkuttelee paikallisia asukkaita viikonloppuisin, mikä aiemmin ei tullut mieleenkään, Micallef kertoo.

Ritari perusti kaupungin

Vallettan perusti vuonna 1556 Maltan ritarien suurmestari Jean de Vallette. Linnoituksesta syntynyttä kaupunkia ympäröi muuri. Rhodokselta karkotetut ottomaanit yrittivät vallata saaren vuonna 1565. Ritarit onnistuivat vastaamaan turkkilaisten iskuihin, ja Vallettan rakentaminen saatettiin aloittaa.

– Vaikka Maltan historia ulottuu yli 6 000 vuoden taakse ja niin afrikkalaiset, roomalaiset, arabialaiset, ranskalaiset, espanjalaiset kuin brittiläiset ovat vuosien saatossa vaikuttaneet siihen, kerromme tarinaa vain piirityksen ritareista, opas Novka Knezevic, kertoo mahtavan kaupungin muurin juurella.

Näin pääset perille

Finnair lentää suoraan Helsingistä Maltalle 8.4.–25.10. Lentoasema sijaitsee viisi kilometriä Vallettasta. Pakettimatkoja Maltalle järjestävät
muun muassa Apollomatkat, Aurinkomatkat, Kaleva Travel, Tjäreborg ja TUI.

Lue myös:

Eksoottinen Marokko – nämä 5 asiaa kannattaa ehdottomasti kokea

Jylhä Korsika viettelee kyliin ja rannoille

Etsitkö uutta rantalomakohdetta? Ihastu Albanian paratiisirantoihin

Teksti
Kuvat Fotolia

Toimitus suosittelee