Mikko seurusteli väkivaltaisen naisen kanssa: ”Kaverit sanoivat, että pääsen hengestäni”

Ennen lopullista eroa Mikko oli jo nähnyt asuntonsa tuhottuna kaksi kertaa, hän oli saanut lukuisia uhkauksia veitsi kädessä ja häntä oli hakattu nyrkkien lisäksi muun muassa nahkasaappailla. Kuolemaisillaan olevalle Mikon äidille exä toivotti kivuliasta ja hidasta kuolemaa.

Mikko ja Sonja (nimet muutettu) tapasivat Tinderin kautta, ja aluksi suhde oli pelkkää hauskanpitoa seksin merkeissä. Alusta asti oli selvää, että Sonja oli räväkkä.

– Tylsistyn helposti toimistorottien seurassa. Aika paljon käytiin ulkona ja tehtiin kaikkea tuhmaa ja villiä, mistä molemmat tykkää, Mikko kertoo.

Suhde syveni seurusteluksi. Samalla alkoi paljastua, että Sonja on mustasukkainen ja impulsiivinen. Kun Mikko ei lähtenyt baariin mukaan, puheluita tuli puolen tunnin välein ja lopuksi kuvia, joissa Sonja harrasti seksiä toisen miehen kanssa. Mikko lopetti suhteen, mutta muutaman viikon jälkeen he olivat jälleen yhdessä. Seksi oli suhteen magneetti, maaginen voima joka veti yhteen.

– Me jatkettiin, koska mietin että hyviä hetkiä on ajallisesti enemmän. Hyviä hetkiä vaikka kaksi viikkoa ja sitten yksi helvetin huono hetki, Mikko kuvaa.

Tilanteet kärjistyivät nopeasti. Kun vielä iltapäivällä oli hauskaa, jo seuraavaan aamun mennessä kaikki oli romuna. Väkivaltaan liittyivät lähes aina päihteet. Fyysiset hyökkäykset olivat usein summamutikassa nyrkit heiluen ja jaloilla potkien tehtyjä. Joskus läsnä oli muita ihmisiä.

Hyvittelyä matkoilla ja tavaroilla

Sonjan käytöksen julmuus pulpahteli esiin eri tavoin. Mikon äiti oli vakavasti sairas. Kerran suutuspäissään Sonja lähetti Mikolle viestin, jossa hän toivoi äidin kuolevan hitaasti ja kivuliaasti. Vaikka Mikko antoi anteeksi, perhe ei enää hyväksynyt Sonjaa.

Jos Mikko ei tehnyt, kuten Sonja halusi, nainen saattoi tarttua keittiöveitseen. Kun Mikko onnistui livahtamaan rappukäytävään, Sonja leikkeli saksilla unohtuneet kuulokkeet palasiksi.

Sonja tuntui itsekin ymmärtävän, että omassa käytöksessä on vikaa, koska raivokohtausten jälkeen hän saattoi hyvitellä tekojaan viemällä Mikkoa ulkomaille ja korvaamalla rikotut tavarat. Rahasta ei ollut pulaa, sillä nainen on korkeakoulutettu ja hyvässä asemassa työelämässä.

– Aina tuli kosto, jos en tehnyt mitä hän haluaa. Iphonet ja telkkarit pistettiin vasaralla rikki. Tein kerran rikosilmoituksen, kun hän oli pistänyt koko asuntoni paskaksi. Neitokainen kuitenkin maksoi vaaditun summan, joten asia raukesi.

Lue myös: ”Itkin raiskatuksi tulemista lenkillä ja joogassa”

Väkivaltaa kokenut mies ajattelee olevansa outolintu

Jussi Pekkola on psykiatrinen sairaanhoitaja, joka on tehnyt työtä väkivaltaa kokeneiden parissa 15 vuotta. Tällä hetkellä hän työskentelee Miessakeissa, jossa tarjotaan muun muassa tukipalveluita väkivaltaa kokeneille miehille. Hänen kokemuksensa mukaan miehille on tyypillistä viimeiseen asti vähätellä kokemustaan. Yleensä tilanteet lähtevät purkautumaan vasta siinä vaiheessa, kun asia on edennyt poliisille.

– ­Vaaditaan tosi paljon, että väkivaltaa puolison taholta kokenut mies hakee apua. Mies kokee olevansa outolintu ja hän ajattelee, että hänen pitäisi pystyä hoitamaan tilanne itse, Pekkola sanoo.

väkivaltainen nainen

Mikko ja Sonja kokeilivat Sonjan ajatuksesta parisuhdeterapiaa, jota Mikko kuvailee rahojen tuhlaukseksi. Terapeutin neuvo oli vähentää alkoholinkäyttöä, mutta jo tätä havaintoa mentiin puimaan istunnon jälkeen oluelle.

Sonja oli ollut aiemmin naimisissa. Mikko tapasi miehen muutaman kerran.

– Ilmeisesti Sonja ei ollut edellisissä suhteissa ollut tällainen. Mies oli todella kiltin oloinen tyyppi, kun itse olen vähän boheemimpi, Mikko sanoo.

”Olisin ollut aika onnellinen, jos ikävät asiat olisivat loppuneet”

Kerran Sonjan käsiin tuli punertavat hiertymät, kun Mikko yritti pitää raivoavaa naista etäällä itsestään. Sonja marssi lääkäriin ja syytti Mikkoa pahoinpitelystä. Lääkäri näki tilanteesta kuitenkin heti, että jäljet olivat tulleet toisen puolustaessa itseään.

Jussi Pekkola tunnistaa tilanteen. Miehen väkivaltaisuudesta valehtelun lisäksi kumppani tai ex-kumppani voi uhata esimerkiksi itsemurhalla, lasten viemisellä tai tekemällä valheellisen ilmoituksen jopa lasten hyväksikäytöstä. Runsas päihteiden käyttö liittyy isoon osaan tapauksista, niin kuin Mikon ja Sonjan tapauksessa.

Suhteen lopullisesti päätyttyä Mikon suhtautuminen alkoholiin on muuttunut. Hän on löytänyt jälleen omat ystävänsä, joita Sonja ei voinut sietää. Suhteen aikana pari vietti aikaa vain Sonjan ystävien kanssa ja oli pääasiassa hänen luonaan.

– Kerran kun vastasin kaverilleni puhelimeen, hän repäisi puhelimen kädestä, paiskasi sen lattialle, veti kengät jalkaan, potkaisi eteisen seinän paskaksi ja lähti ovet paukkuen pois. Jäin suu auki siihen, että mitähän nyt tapahtui.

väkivaltainen nainen

Mikosta suhde oli kuitenkin tasavertainen, eikä hän koe tulleensa alistetuksi.

– Olisin ollut aika onnellinen, jos ikävät asiat olisivat loppuneet. Silloin se olisi ollut aivan mahtavaa. Uskoin ihan tosissaan, ettei hän tarkoittanut. Ehkä olisi pitänyt puhua enemmän, tai kyllä mä yritinkin, Mikko miettii.

Jussi Pekkola kumoaa uskomuksen, että miehet eivät puhuisi tunteistaan.

– On pötypuhetta, etteivät miehet puhuisi ja osaisi käsitellä tunteita. Se tulva, mikä sieltä tulee, kun pääsee puhumaan, ja ahdistus ja hätä omasta ja lasten hyvinvoinnista sekä pelko puolison tilanteesta purkautuu. Miehiltä ei vaan usein edes kysytä, Pekkola sanoo.

Lue myös: 3 tarinaa – Näin vanhempien ero ahdistaa aikuista lasta

Eron jälkeinen kosto

Lopullisen eron jälkeen fyysinen väkivalta korvautui henkisellä väkivallalla. Kostopornon levittämisen lisäksi Sonja teki Mikosta keksittyjä ilmoituksia eri viranomaisille ja levitteli valheita miehen ystäville. Uusi naisystävä ja Mikon sisko saivat uhkailuja.

– Eniten olin toisten puolesta hajalla, Mikko sanoo.

Nyt kun tapahtumista on kulunut aikaa, Mikko ajattelee, että olisi pitänyt kuunnella ihmisten varoituksia. Etuna oli, että Mikko oli säilyttänyt ison osan Sonjan lähettämistä viesteistä, joissa nainen myönsi tekonsa. Hän kehottaakin vastaavassa tilanteessa säilyttämään kaiken tekstimuotoisen sisällön, koska se selkeyttää asian käsittelyä viranomaisten kanssa.

Tilanne on rauhoittunut, ja Mikko haluaisi unohtaa menneet ja jatkaa elämäänsä eteenpäin. Tulevaisuudessa siintää kuitenkin oikeusprosessi, koska auttajien neuvosta Mikko on tehnyt rikosilmoituksen Sonjasta.

Pekkolan mukaan lähisuhdeväkivalta loppuu harvoin itsestään. Siksi on tärkeää avata suunsa ja kertoa jollekin. Se joku voi olla ystävä, työterveyslääkäri, joukkuekaveri, auttavan puhelinlinjan työntekijä tai jos tilanne on kärjistynyt tekoihin niin kuin Mikon tilanteessa, niin poliisi.

Mikon pelkona on, että oikeusprosessi laukaisee Sonjan taas jatkamaan.

Lue myös:

Luulitko, että hakatut naiset ovat tyhmiä?

Näistä syistä Suomi on perheväkivallan uhreille kehitysmaa

Teksti
Kuvat Fotolia

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest