lenkillä luurin kanssa

lenkilla dna7

Kuinka moni teistä lähtee lenkille puhelimen kanssa? Veikkaan että aika moni – joko siksi, että haluaa olla lenkilläkin tavoitettavissa tai siksi, että älypuhelimesta löytyy monta juostessa käytettävää sovellusta. Itse allekirjoitan nuo molemmat ja siksi minulla onkin puhelin käytännössä aina lenkillä mukana. Vaikka välillä tekisikin mieli jättää luuri kotiin, en sitten kuitenkaan osaa lähteä ilman sitä. Entäs jos tyttärillä on joku hätä… tai mulle itselleni sattuu lenkillä jotain. Lisäksi olen nykyään pitkästä aikaa koukussa niin Sports Trackeriin kuin musiikin kuuntelemiseenkin, molemmat kun tuovat kummasti lisämotivaatiota lenkkeilyyn.

Blogissani käynnistyi tähänkin aiheeseen sopivasti yhteistyö DNA:n kanssa. Yhteistyön perusideana on antaa kerran kuussa noin puolen vuoden ajan teille lukijoille vinkkejä siitä miten kännykästä saa yhä enemmän iloa irti. Yhteistyön pohjana on DNA Appinen -sivusto eli meille suomalaisille tehty sovellusopas. ”DNA Appinen on kaikenkattava sovellusten ABC, josta jokainen voi helposti löytää kaikkiin käyttötarkoituksiin hyvin sopivat sovellukset sekä saada tietoa ja ajankohtaisia uutisia sovellusten maailmasta. Appisen artikkeleissa tutustutaan sekä jo vakiintuneisiin että ihan uusiin sovelluksiin erilaisten teemojen kautta.”

Pakko itseasiassa jo tässä vaiheessa kysyä kuinka monelle teistä Appinen on tuttu? Itselleni ei nimittäin ollut, ja vaikka bloggaajana (ja muutenkin) olen suht aktiivinen myös somessa, totesin ettei minulla näemmä ole kovinkaan montaa eri sovellusta käytössäni (toisin kuin tyttärilläni) saati tietoa mitä kaikkea älypuhelimella voikaan tehdä sen normaalin facebookin tai instagramin selailun ohella. Mitä todennäköisemmin opin siis itsekin tämän yhteistyön kuluessa paljon uutta… :)

lenkilla dna4

lenkilla dna16

lenkilla dna12

lenkilla dna10

Yksinkertaisimmillaan erilaiset lenkkeilysovellukset kertovat kuinka monta kilometriä olet liikkunut ja missä ajassa. Mutta ne myös motivoivat treenaamaan säännöllisesti ja seuraamaan omia tuloksiaan. Toisaalta itselleni tärkeintä on se, että ylipäätään liikun – ei niinkään se kuinka monta kilometriä juoksen tai miten nopeasti matkasta suoriudun. Mutta en voi kieltää, etteikö vilkaisu puhelimen Sports Trackeriin saisi jalkojani nousemaan entistä rivakammassa tahdissa tai jatkamaan vielä yhden ylimääräisen kilometrin… Ja mikä parasta, ainakin sovellusten yksinkertaisimmat versiot ovat ilmaisia.

Sports Tracker -sovellusta olen käyttänyt jo pitkään – tosin edellisessä puhelimessani sovellus suureksi harmikseni lopetti jossain vaiheessa toimintansa. Siksi unohdinkin koko Sports Trackerin kunnes nyt yhteistyötä suunniteltaessa tuon sovelluksen jälleen (onneksi) muistin! Sports Tracker on varmaankin tunnetuimpia urheilusovelluksia ja sen verran yksinkertainen, että blondikin osaa sitä käyttää ;) Sovellus kirjaa ylös juoksemasi reitin, siihen kuluneen ajan, lenkin pituuden sekä nopeuden. Sovellus myös tallentaa kaikki harjoittelutiedot ja pystyt analysoimaan harjoituksiasi jälkikäteen. Nykyään on saatavilla lisäksi sykevyö, joka lähettää syketiedot suoraan sovellukseen. Itse olen siitä outo(?) lenkkeilijä, etten käytä sykemittaria enkä -vyötä ollenkaan – en ole ikinä käyttänyt, en edes maratoneilla. En edes omista sykemittaria vaikka aina välillä moisen hankkiminen kyllä käy mielessä. Minulla ei ole siis minkään valtakunnan tietoa sykkeistäni lenkkien aikana – tosin väitän tietäväni sykkeeni aika hyvin myös perstuntumalla :) Mikäli käyttäisin sykevyötä, voisin hyödyntää Sports Trackeria myös esim. jumppatunneilla tai kuntosalilla.

Aiemmin minulla oli tapana kirjata Sports Trackeriin harjoitusta tallentaessani myös muutamalla sanalla miten lenkki kulki, tai millainen keli oli juosta. Sovelluksessa pystyy myös ottamaan valokuvia ja joskus muistan liittäneeni niitäkin harjoituksiin – pahana tapanani kun on pysähtyä kesken matkan kuvaamaan milloin mitäkin… :) Lisäksi harjoituksen voi jakaa esim. facebookissa tai omalle kaveripiirilleen – meillä mies saa mailiin tiedon jakaessani harjoitukseni. Toteaakin aina mailista tietävänsä, että olen tullut lenkiltä kotiin ja puuskutan vielä pihalla :)

lenkilla dna3

lenkilla dna2

lenkilla dna

Muita Appisesta löytyviä urheiluun liittyviä sovelluksia on esimerkiksi HeiaHeia, johon voit asettaa itsellesi tavoitteita, kirjata ylös suorituksia sekä esim. päivittäisen painosi. Lajeja HeiaHeiasta löytyy ties kuinka paljon (aina marjanpoiminnasta tai haravoinnista crossfitiin). Sovelluksessa voi myös seurata ystävien urheilumerkintöjä sekä kannustaa heitä. Tätäkin sovellusta yritin joskus käyttää mutta jossain vaiheessa se jäi…

Löysin Appisesta myös itselleni ventovieraan sovelluksen Moves, joka askelmittarin tavoin kirjaa ylös kaikki liikkumisesi. Toinen vastaava sovellus on Fitbit, johon voit kirjata niin urheilusuorituksia kuin nautittuja aterioitakin. Sovellus pitää esimerkiksi kirjaa siitä kuinka monta kaloria olet kuluttanut tai millainen unenlaatusi on. Taidankin seuraavaksi ladata tämän sovelluksen sillä olisi jännä nähdä osuvatko sovelluksen ja omat kalorinkulutuslaskelmani yhtään yksiin :)

Vielä yksi mainitsemisen arvoinen sovellus on Endomondo, sekin minulle ainoastaan nimeltä tuttu. Endomondo on ikäänkuin aina mukana kulkeva valmentaja – se auttaa harjoitusten suunnittelussa ja tavoitteiden asetannassa. Sovellus myös ilmoittaa mikäli olet jäämässä jälkeen aikatavoitteesta tai saavuttamassa uutta ennätystä. Ehkä hauskimman kuuloinen uusi tuttavuus on Zombies, Run! missä juostaan karkuun zombeja – ei mitään tietoa miten tuo toimii mutta pakko varmaankin ladata kyseinen sovellus ja testata! Josko zombeja pakoon juostessa meikäläisenkin lenkkeihin tulisi enemmän vauhtia… ;D

Jotenkin pidän näistä puhelimen urheilusovelluksista enemmän kuin esimerkiksi aktiivisuusrannekkeesta. Meitä on toki moneen junaan mutta itse koin aktiivisuusrannekkeen lähinnä stressaavana ”sinun on aika lähteä liikkeelle” muistutuksineen…

lenkilla dna6

lenkilla dna11

lenkilla dna9

lenkilla dna13

Sellaisia sovelluksia siis tällä kerralla, ensi kerralla kenties lenkkeilyynkin oleellisesti liittyvää musiikkia (kunhan testaan itselleni ihan uutta sovellusta) – tai jotain ihan muuta.

Mikäli kaipaat lisää vinkkejä, kurkista DNA Appiseen. Sieltä kun tuntuu löytyvän sovelluksia ihan joka lähtöön ja jokaiselle elämän osa-alueelle. Ja kommentti on muutenkin vapaa, jaa ihmeessä sinulle tärkeät sovellukset – niistä kun voi olla hyötyä myös meille muille :)

Yhteistyössä: DNA

EDIT. Pakko vielä kommentoida, että jossain vaiheessa huomasin surffailevani juoksulenkillä niin facebookissa, blogeissa kuin instagramissakin… Lenkki toki meni miltei huomaamatta mutta muuten, hullun hommaa :) Kävelylenkillä vielä ok mutta juostessa ehkäpä ei.