oxalis triangularis purple

Eli kolmiokäenkaali tai onnenapila – rakkaalla lapsella on näemmä monta nimeä… Sellaista normaalia vihreää käenkaalia (valkoisin kukkasin) meillä onkin piha täynnä mutta tähän tummalehtiseen versioon törmäsin tänään ensimmäistä kertaa. Ainakaan aiemmin en ole moista noteerannut. Mutta nyt kolahtikin sitten kunnolla.

Koska kesäloma, olin sopinut lähteväni ystäväni Tanjan kanssa lenkille jo aamuvarhain (ja koska en ole aamuliikkuja, lasketaan puoli kymmenenkin aamuvarhaiseksi :) ). Ja miten makea lenkkeilykeli tänä aamuna olikaan mittarin näyttäessä heti aamusta reilua kahtakymmentä astetta. Koska lenkkireittimme varrelle osui sopivasti yksi meidän molempien lempikukkakaupoista (Lamminpään kukka), emme malttaneet olla piipahtamatta hetkeksi ihastelemaan kukkia.

Ja silloin molempien silmiin osui tämä kaunokainen, kolmiokäenkaali. Jotenkin niin ihanan sävyinen hennon vaaleanpunertavine kukkineen… Pakkohan meidän molempien oli siis yhdet tällaiset kotiinkin saada. Ja siinä se nyt on, vanhan kaapin päällä – selkeästi omalla paikallaan. Vielä pitää hankkia hieman isompi valkoinen ruukku – tämä kukka mielestäni vaatii jotain kaunista, vanhaa astiaa… tiedän jo tismalleen minkälaista, enää tarvitsee moinen löytää!

Tämä onnenapila tuo kieltämättä mukavaa vaihtelua leikkokukille! Vielä kun saisin pidettyä kukan hengissä edes hieman leikkokukkakimppua pidempään… :) Tämän pitäisi ilmeisesti kyllä olla helppohoitoinen (heh, niinhän ne kaikki…) kun multakin saa kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Käenkaali viihtyy näin kesällä sekä ulkona että sisällä – valoissa paikassa, kuitenkin suojassa suoralta auringonpaahteelta. Syksyllä valon vähetessä käenkaalin lehdet alkavat kuivua, ja kastelua kannattaakin tuossa vaiheessa vähentää. Talveksi kasvin voi nostaa viileään varastoon ja antaa talvehtia oman onnensa nojassa. Keväällä käenkaali nostetaan takaisin huoneenlämpöön, istutetaan uuteen multaan ja aloitetaan kastelu – uusia hentoja versoja odotellen… Kuulostaa helpolta kyllä.

Mutta nyt pakkaamaan sillä huomenna suuntana Helsinki ja seurana se kaupungin vilinää ja shoppailua yhtälailla kanssani rakastava tytär – toisten suunnatessa ihan eri maisemiin mökille :D

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*