onnellisen elämän esteistä

Sain eräältä hyvältä työkaveriltani linkin Kodin Kuvalehden artikkeliin onnellisuudesta – tai lähinnä sen esteistä. Tavoista, jotka vähentävät onnellisuutta. Moni näistä osui ja upposi joten päätin tallentaa ne myös tänne blogin puolelle. Perjantai-inspiraationa, sisustusinspiksen sijaan.

 

Tiedostan olevani monessa asiassa itse esteenä omille unelmilleni tai onnellisuudelleni – johtuen sekä itsevarmuuden puutteesta että peruspessimistisestä luonteestani. Sen olen huomannut, että omaa luonnettaan on hurjan vaikea kokonaan muuttaa mutta aina välillä pitäisi kuitenkin muistaa katsoa peiliin ja miettiä voisiko itse suhtautua asioihin erilailla. Viimeiset kuukaudet ovat omassa elämässäni olleet varsin stressaavia toimenkuvassani tapahtuvien muutosten takia – muutosten joita en itse ole toivonut. Olen rypenyt itsesäälissä, vatvonut asiaa eestaas, yrittänyt olla välittämättä, kiukutellut, itkenyt, valvonut, ollut umpiväsynyt… stressannut niin, että eilisellä virtuaalicombat-tunnilla en yhtäkkiä jaksanut kättäni nostaa – saati että olisin jaksanut iskeä tai potkia kunnolla. En jaksanut edes venytellä. Se sai minut miettimään entistä enemmän myös juuri sitä olenko itse oman onnellisuuteni tiellä.

1. Odottelet aina sopivaa hetkeä.
On paljon helpompaa unelmoida asioista kuin tehdä jotain niiden eteen. Siksi monilta kuluu vuosia, joskus jopa koko elämä siihen, että unelmat jäävät toteuttamatta. Suuria asioita ei tarvitse saada aikaan hetkessä – liian nopeat, suuret muutokset aiheuttavat pikemminkin stressiä. Aloita jostain pienestä, ja unelmasi on askeleen lähempänä.

2. Syytät itseäsi.
Jotkut pystyvät selviytymään takaiskuista ja kritiikistä helposti. Toisiin moitteet uppoavat syvälle. Ja vaikka kukaan ei olisi edes moittinut, itse sitä voi tehdä usein ja helposti.

3. Pelkäät liikaa.
Pelko kahlitsee meitä usein enemmän kuin itse tiedostamme. Se estää tekemästä asioita, joiden avulla olisimme onnellisempia. Pelkäätkö usein sitä, mitä muut ajattelevat tai sanoisivat? Usko, että oikeasti kukaan ei ehkä oikeasti ajattelisi tai sanoisi mitään. Useimpien elämä keskittyy omiin ongelmiin ja asioihin. Tai pelkäätkö jääneesi jostain paitsi? Kaikki ovat. Jostain. Näe se hyvä, mitä sinulla on.

 


4. Teet asioita ilman intohimoa.
Moni tekee työtä lähinnä rahan takia. Joskus se on välttämätöntä. Mutta silti voi tavoitella jotain, missä omat lahjat tulisivat parhaiten käyttöön. Jos et voi palaa täydellä liekillä työssäsi tai sinulla ei ole työtä, suuntaa intohimosi sellaiseen, missä olet hyvä ja mikä ei riipu olosuhteista: ihmissuhteisiin, sanoihin ja tekoihin, harrastuksiin.

5. Muhittelet vihaa.
On olemassa sanonta: ”Viha on aiheuttanut maailmaan paljon ongelmia, mutta ei ole ratkaissut vielä yhtään niistä.” Viha, varsinkin patoutuneena, kuluttaa ihmistä enemmän kuin melkein mikään. Opettele tunnistamaan hetket, jolloin vellot vihassa. Pysäytä itsesi ja päästä siitä irti.

6. Keskityt muiden onneen enemmän kuin omaasi.
Joskus voi näyttää siltä, että kaikki muut ovat onnellisempia kuin sinä. Tai siltä, että muiden onnen saavuttaminen on tärkeämpää kuin sinun. Mieti, miksi ajattelet niin. Pue joskus itsellesi sanoiksi, mitä onni on sinulle ja mitä se voisi olla tässä kohdassa elämää. Sen jälkeen sitä on helpompi tavoitella.

7. Suurentelet vaikeuksiasi.
Jospa onkin niin, että vaikeudet ovat sitä, mikä saa meidät näkemään kaiken kirkkaammin. Suuret vaikeudet opettavat ainakin erottamaan kärpäsestä härkäsen ja joskus tekevät paljon vahvemmaksi. Pieniä vaikeuksia ei kannata liioitella. Älä myöskään kadota vaikeina hetkinä sitä ajatusta, että elämä ei koskaan ole umpikuja. Aina on jokin tie ulos ja uusia mahdollisuuksia.

Lähde: Kodin Kuvalehti

 

Mitäs tuumitte? Ihan jokaista kohtaa en täysin allekirjoita (en koe vihan tunteita, työhönikin olen suhtautunut ainakin tähän asti lähes intohimoisesti) mutta aika osuviahan nuo kaikki ovat! Nyt siis työstämään oman onnellisuutensa esteitä… mutta ihan ensimmäiseksi laitan oman pakastepizzani uuniin ja siirryn tyttöjen seuraksi katselemaan illan Voice of Finlandia. Mies reissussa niin meillä syödään ihan suosista eineksiä :)

..

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*