100-vuotias Suomi

“Mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin…”. Mielessäni on viime päivät soinut tuo Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen. Se mitä Suomesta kertoisi ja mikä täällä onkaan parasta. Suomen 100-vuotisjuhla ja sadan vuoden taival itsenäisenä valtiona herkistää mielen jotenkin aivan erityisellä tavalla. Tiedän jo nyt kyynelten valuvan illalla valtoimeen katsellessani veteraaneja linnanjuhlissa ja ajatellessani mitä he tämän maan vuoksi ovat tehneet. Onneksi myös kaikissa kouluissa on vietetty 100-vuotisjuhlia – jospa nuoretkin ymmärtäisivät mitä tämä vapaus merkitsee.

Eilisiltaisella juoksulenkilläni mietin tuota kysymystä – sitä, mikä Suomessa on parasta. Sillä hetkellä, juostessani lumisateessa, lenkkarit nilkkoja myöten lumessa, oli parasta juuri se hetki. Saada juosta kaikessa rauhassa kauniin luonnon keskellä. Luontokin tiesi pukeutua juhlapukuun juuri oikealla hetkellä, Itsenäisyyspäivän aattona ღ

ღ Minulle parasta Suomessa ovat vuodenajat, erityisesti kesä ja talvi. Sininen ja pilvetön taivas. Auringossa kimaltava hanki ja puisten lumiset oksat. Kirpeä pakkassää. Kenkien alla hiljaisuuden keskellä narskuva lumi ja taivaalla loistavat tähdet. Tyyni järven pinta kesäillassa. Saunan löylyt ja koivuista tehty vihta. Yötön kesäyö. Puhdas ja raikas luonto. Ja ne tuhannet järvet.

ღ Suomessa parasta on turvallisuuden tunne. Vaikka kauheita asioita tapahtuukin, saamme silti elää ja liikkua vapaasti. Lapset saavat käydä koulua ja opiskella huippuluokan korkeakouluissa ja yliopistoissa. Täällä naisestakin voi tulla presidentti ja jokaisella on oikeus vaikuttaa tuohon valintaan.

ღ Suomessa parasta ovat ihmiset, tämä “katajainen kansa”, jonka sitkeydestä ja periksiantamattomuudesta niin Finlandia, Evakon laulu kuin Tuntematon sotilaskin kertovat omaa karua kieltään. Onko ihme, että syksyn pimeys saa meidät suomalaiset käpertymään melankolisuuteen ja omiin oloihimme – ja kevät heräämään luonnon tavoin eloon.

 

 

 

Nyt suunta kohti kaupunkia. Äitiä katsomaan sairaalaan (on neste- ja veritankkauksessa, kaikki muuten toivottavasti hyvin ღ) ja siitä sitten elokuviin Tuntematonta sotilasta katsomaan. Veikkaan tuon elokuvan olevan tässä herkässä mielentilassani minulle hieman liikaa mutta en jättäisi sitä silti mistään hinnasta katsomatta. Sitten Keskustorille katsomaan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi järjestettyä ilotulitusta. Ja kiireen vilkkaa kotiin ennen linnanjuhlia.

Onnea 100-vuotiaalle Suomelle ja rauhallista Itsenäisyyspäivää meille kaikille ღ

 

 • karlisa

  Ihania kuvia ❤
  Laps Suomen ällös vaihda pois sun maatas iihanaa…

 • 🌍🇫🇮

  Olen sanomattoman onnellinen ja kiitollinen tästä maasta, vaarinikin oli veteraani. Mutta raivostuttaa ja surettaa
  miten nämä äärioikeistoääliöt on omineet isänmaallisia ja suomalaiskansallisia symboleja! Jopa lippumme käyttöä on häpäisty yhdistämällä sitä heidän kyseenalaisiin marsseihinsa ja kauniisti sanottuna syrjiviin tapahtumiinsa. Tänään aikovat häpäistä merkittävää päivää kahinoimalla pääkaupungissa. Kuinkahan suu pantaisiin kun joutuisivat niihin olosuhteisiin missä sotiemme ja kotirintaman suomalaiset olivat. Ko. natsiväki ei ole antanut tälle maalle muuta kuin huolta ja häpeää, kunpa ottaisivat järjen käteen ja ryhtyisivät tekemään oikeaa työtä sen eteen että edellisten sukupolvien upeat saavutukset jatkuisivat. Vaikkapa kouluttautumalla ja sivistyksellä, myös sydämen! 😐

  Oikein kaunista Suomemme syntymäpäivää!

 • Kirsi

  Ihana postaus ja upeat kuvat ❤️

 • 🌍🇫🇮

  Vielä lisään: kuinka voikin olla että Finlandia saa minut joka ikinen kerta vuolaaseen itkuun, tänäänkin jo kaksi kertaa!😢Että voi sanat sekä sävel olla täydellisesti symbioosissa ja kuvata tätä maata. Hymni ei ole upeudessaan tästä maailmasta, vaan jostain näkymättömästä❤

 • Marjaana

  Aivan upeita kuvia kauniista ja rakkaasta Suomestamme!! Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle ja perheellesi!

 • Amanda

  Upeita kuvia! Kiitos moskovanpadan ohjeesta, vei kielen mennessään. 🇫🇮hyvää itsenäisyyspäivää

  • marja

   Ole hyvä :) Pata kyllä vie todellakin kielen mennessään!

 • Tuulia

  Voi miten kaunis maa meillä on! Erityisesti tuo kuva puista hiirenkorvineen ja sinitaivaineen tuo toiveikkuudellaan mieleen 100-vuotiaan Suomen ja sen tulevaisuuden – aina tulee uusia keväitä, kesiä, vuosia, aikoja…

  Onnea, ihan meille jokaiselle!

 • Malla

  Upeat kuvat ja kaunis teksti :)

 • Jenna

  Niin upeita kuvia, noista saisi vaikka tauluja 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

Toimitus suosittelee

>