etsinnässä päiväpeitto – mutta millainen

Käytättekö te muut päiväpeittoa? Millaista? Aiemmin kun makuuhuoneemme oli yläkerrassa, meillä ei juuri päiväpeittoa käytetty. Sittemmin tytärten vallatessa yläkerran huoneet itselleen ja makuuhuoneemme muutettua alakertaan, hankin sänkyyn päiväpeiton Ikeasta. En mitään oikeaa päiväpeittoa vaan sellainen ison ja mahdollisimman muhkean, valkoisen höyhenpeiton. Mielestäni ihan paras ja mukavin päiväpeitto ikinä! Helppo heittää pesukoneeseen ja pyöräyttää kuivaksi kuivausrummussa.

Vaikka periaatepäätökseni kuuluukin ettei sänky ole eläinten paikka, löytyy Väinö varsin usein sängystämme kuorsaamasta (ja kuka pystyy komentamaan nukkuvan koiran pois sängystä… en minä ainakaan). Siksi päiväpeitto tuntuukin nykyään entistä oleellisemmalta. Vaan kas, joko hullu-Minni tai Väinö on onnistunut rikkomaan nykyisen täkin muutamasta kohdasta. Ja voinette vain kuvitella mitä tuosta on seurannut… höyheniä! Ympäri makuuhuonetta. Mies ehdotti peiton parsimista, itse mietin josko parsitun peiton päälle hankkisi vaikkapa HM Homen ihanan tuplaleveän pellavapussilakanan. Tuossa yhdistelmässä (muhkea peitto + rouhea pellavapussilakana) olisi mielestäni juurikin oikeanlaista fiilistä – rento, kutsuva petaus. Ja pussilakana olisi helppo niinikään pyöräyttää tasaisin väliajoin pesukoneessa ja kuivurissa.

Mutta ääh, mies ei jostain syystä lämmennyt tuolle (loistavalle) idealleni. Haluaa kuulemma mieluummin ihan oikean päiväpeiton. Ja niinpä pääsin ongelman ytimeen. Millaisia päiväpeittoja nykyään edes käytetään? Itselleni kun tulee mieleen ainoastaan takaumia päiväpeitoistamme parinkymmenen vuoden takaa eivätkä nuo muistot hirveästi innosta… silloisessa vesisängyssämme taisi olla korallinpunainen ohut päiväpeitto :)

Selailin muutama päivä sitten läpi niin Pinterestin bedrooms-kansioni kuvat kuin HM:n ja Elloksen nettikatalogitkin. Lopputulemana pistin Ellokselta tilaukseen muutaman erilaisen version, joita jännityksellä odottelen saapuvaksi. Kaikista mukavimman näköiset pellavaiset päiväpeitteet maksoivat sielläkin liki 300 euroa joten ihan sellaisia en kuitenkaan raaskinut tilata… Ellei mikään tilatuista yksilöistä miellytä sisustussilmääni, päätynen parsimaan vanhan peittomme ja ostamaan pellavaisen pussilakanan. Tosin tuplaleveät pellavalakanatkin maksavat sen satasen verran. Tai sitten painelen Ikeaan ja hankin uuden höyhentäkin. Pelkona vain tuossa vaihtoehdossa on nuo eläimet, niiden kynnet ja uudet reiät peitossa…

..

Innostuin myös tekemään kollaaseja Pinterestin petauskuvista. Eipä noissa lempikuvissani juurikaan tunnu päiväpeittoja olevan… pellavaisia pussilakanoita vain. Tai noita ihania neulottuja torkkupeittoja. Huoh.

All pictures via Pinterest.

Kaikki ideat ja vinkit päiväpeitteistä otetaan siis ilolla vastaan! Toki yksi vaihtoehto olisi olla petaamatta sänkyä ja pitää makuuhuoneen ovea aina kiinni mutta ääh, makuuhuoneen ikkunoista tulee mukavasti lisävaloa koko alakertaan joten haluan pitää oven auki. Ja näinollen päästää koko tämä meidän kirppusirkus (niin tytöt kuin eläimetkin) lojumaan sängylle :)

Aurinkoista sunnuntain jatkoa! Tosin täällä meni näemmä pilveen juuri kun meidän oli tarkoitus lähteä pitkälle lenkille Väinön kanssa. Lisää eilispäivän kaltaisia upeita kevätkelejä please!

 

 • Hanna

  Meillä on juurikin noin, muhkea täkki ja siinä päällä pellavalakana. Tosin aika usein myös petaamatta koko sänky. Lakanoina käytössä on vain pellavaiset, niin on suht ok myös petaamatta. Vaikka tykkäisinkin että kaikki paikat olis tiptop kaiken aikaa. Muut meillä ei ole läheskään yhtä innoissaan tästä..

  • marja

   Ai teilläkin on niin! Pitää kyllä harkita uudemman kerran tuota vaihtoehtoa… ihan sama mitä mies tuumaa ;) Ei tuo kuitenkaan sitten enää asiaa edes ajattele kunhan jonkinlainen päiväpeitto sängyllä olisi :D Ja kuten tuossa ylempänä pohdinkin niin sitten voisi hankkia muutaman eri sävyisen pellavapussilakanan – saisi petauksen ilmeen muuttumaan varsin helposti!

 • Maarit / Sopusointujablogi

  Meillä makuuhuone on yläkerrassa keittiön vieressä, ja tykkään, että sängyn pitää olla pedattuna kun se on koko ajan näkösällä. Pientä kissanhännänvetoa on mieheni kanssa siitä, laitetaanko sängynpeitto päälle – sen laittaminen jää melkeinpä omalle kontolleni. Olen heivannut kaikki vähemmän kauniit lakanat pois, ja tilalla on melkeinpä vain pellavaisia, joten katastrofi ei ole sekään jos päiväpeitto jää laittamatta kunhan sänky on pedattu. Sängynpeittona meillä on valkoinen aikoinaan Artekista ostettu ohuesta ‘tupsukoristellusta’ kankaasta ommeltu leveä peite. Se on kevyt ja helppo heittää päälle.

  • marja

   No meillä myös on makuuhuone tuossa eteisaulan vieressä ja sinne on suora näköyhteys keittiöstä. Ja kun ovea ei tosiaan viitsisi aina pitää kiinni niin kaipaan sitä päiväpeittoa kyllä! Vaikka kuinka silmää miellyttäisikin enemmän sellainen rento, ei niin siisti petaus :) Ja meillä sama, käytössä nykyisin oikeastaan vain pellavaisia liinavaatteita.

   Tuo teidän päiväpeitto kuulostaa niinikään hyvältä!

 • Pia

  Moi Marja! Itselläni on tuolaleveän untuvapeiton päällä juurikin pellavapussilakana ja olen tykännyt siitä kovasti.

  • marja

   No kas kun ei yllätä :) Meillä on niin sama maku! Pussilakanaa vaihdellen petauksestakin saisi erilaisen… josko sittenkin päätyisin tuohon, ihan sama mitä mies tuumaa :D

 • Jenni / Keski.

  Täällä kovin samat pohdinnat ja tänään pääsin viimein käymään IKEAssa kurkkaamassa höyhenpeittoa päiväpeitoksi, mutta kuten vähän olin pelännytkin, väri ei ollut puhdas valkoinen. Olipa suuri harmitus! Olin kanssa silmissäni nähnyt valkoisen muhkean peitteen ja pellava- tai neuleviltin heitettynä rennosti jalkopäähän. Nyt alkaa uusi etsiminen siispä.

  Tsemppiä sinne pohdintoihin, mukavaa seurata mihin päädyt! <3

  • marja

   Juu ne Ikean höyhenpeitot eivät ole ihan puhtaanvalkoisia :( Mutta yllättävää kyllä olen niistä silti tykännyt. Näyttävät sitten pedattuna paljon valkoisemmilta, jostain kumman syystä. Vai lieneekö silmä vain tottunut niiden värisävyyn…

   Hei huomasitkohan jo tuolta ylempää erään vinkin?! Luhta Homen Pilvi -päiväpeitto! Googletapa se! Ainakin muutaman blogikirjoituksen perusteella tuo olisi puhtaanvalkoinen? Mutta eihän tuokaan toki mikään muhkea ole niihin Ikean täkkeihin verrattuna… Mutta taidan tilata nyt tuonkin vielä testiin :D

 • Meillä on ollut vuosikausia Stockmannilta hankittu iso, valkoinen ja tikattu peitto. Vaan nyt tekisi mieli jotain uutta. Elloksen pellavaa olen katsellut minäkin, samoin The White Companyllä on ihania peittoja. Minusta sänky on pölyttömämpi, kun sen päällä on peitto. Mutta kukin tavallaan!

  • marja

   Hmm… Stockan tekstiilipuolta en vielä tajunnutkaan kiertää. Tosin veikkaan, että siellä kaikki on liian kallista meikätytön kukkarolle. Toki jos peitto olisi pitkäikäinen niin silloin voisin hyvinkin harkita. Mutta pahoin pelkään, ettei noiden meidän eläinten kanssa mikään peitto kauaa säily ehjänä… huoh :)

   Ja samaa mieltä, minustakin sänkyyn on mukavampi pujahtaa iltaisin jos se on ollut päivän päiväpeitolla pedattuna – paljon puhtaampi ja pölyttömämpi fiilis! Eri asia toki olisi silloin jos makuuhuoneessa ei ikinä oltaisi muulloin kuin yöaikaan. Mutta meillä miehen työpistekin on makkarissa.. ja nuo eläimet :D

 • EllunKotoilut

  Kokeilin tuplaleveää pellavapussilakanaa — liian pieni. Sitten löysin prisman alesta pellavapöytäliinoja, ompelin kaksi yhteen ja sain ison pellavapäiväpeiton ;) Koko just passeli, yltää lattiaan, kevyt, helppo pestä ja kuivuu nopeasti, eläinten kans just passeli.

  • marja

   Oo kuulostaa tosi hyvältä idealta! Itseasiassa muistan joskus suunnitelleeni vastaavaa. Vaan kun en omista ompelukonetta niin idea jäi toteuttamatta. Mutta tuo tosiaan olisi kyllä hyvä ja toimiva idea! Ja juuri tuo ongelma meilläkin on – haluan että peitto yltää edes lähelle lattiaa mutta harva peitto yltää. Varsinkaan kun meilläkin on 180 cm leveä sänky.

 • Saga

  Meillä on aikoinaan Zara Homesta ostettu valkoinen kohokuvioinen “satiini”päiväpeitto ja kasa koristetyynyjä samaa sarjaa jotka heitellään sängyn päälle. Toimiva ratkaisu muttei kyllä ehkä kotieläinten kanssa…(!)

  • marja

   Kuulostaa kivalta! Vaan mikään satiinipintainen tai siihen viittaavakaan ei toimi noiden eläinten kanssa. Satiini tuntuu nimittäin oikein imevän karvoja puoleensa… Ainakin ne harvat satiinilakanat, joihin olen joskus sortunut.

 • Kirsi

  Meidän kaksiossa käytetään päiväpeittoa lähinnä silloin, kun tulee vieraita! :D Mua houkuttaisi ihan hirveästi tollainen jättineule, mutta niin tyyriit olisi materiaalit… :/

  • marja

   Kuulostaa normaalilta :) Veikkaan, että aikas monella on tismalleen sama – sänky pedataan kunnolla vain kun tulee vieraita. Ja sama täällä, jättineule houkuttaa mutta pahus soikoon ne on kalliita :( Ihan sama tilaisiko valmiina vai ostaisi itse langat…

 • Tiina S.

  Minulla on käytössä Luhta home Pilvi päiväpeitto. Valkoinen.

  • marja

   Voi vitsit! KIITOS tästä vinkistä! Pitääpä metsästää tuollainen Luhta Homen peitto käsiinsä! Taitaa vieläpä olla melko puhtaanvalkoinenkin sävyltään? Ainoa ongelma on koko, meillä on 180 cm leveä sänky joten tuo 240 x 240 cm jää aika naftiksi.. No niin jäi kyllä entinen Ikean täkkikin :D

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

Toimitus suosittelee