kasvatusneuvoja vailla

minni the cat34

En lasten vaan tämän meidän kissaneidin suhteen. Liekö aika todellakin kullannut muistot täydellisesti mutta väitän etteivät edelliset kissamme ole yhteensäkään olleet näin villejä ja tottelemattomia kuin tämä pikkutyttö…

Minni on ihana alkaessaan nukkumaan ja nukkuessaan mutta valveillaoloajan tuo kissa on oikea täystuho. Säntäilee puolelta toiselle, hyppii verhoihin ja kaikkeen mahdolliseen roikkuvaan… yrittää kiivetä niin seinille kuin ihan mihin vaan. Repii ovien tiivisteitä (argh!) ja onnistuipa tuo irrottamaan paikoiltaan myös kylpyhuoneen lattiakaivon ritileikön – ja kiskomaan ison kasan hiusmönjää lattialle… Mies tosin totesi, että kerrankaan hänen ei tarvinnut siivota viemäriä :D

Minni myös avaa kaappien ovet ja käy hakemassa kaapeista kaiken kiinnostavan (kuten siivousrätit, taikasienet yms.) omiin leikkeihinsä… Kissa myös syö kaiken ruoan mitä suuhunsa löytää ja aikas monta kertaa tuo on onnistunut hyppäämään suoraan salaattilautaselleni… Öisin kissa repii ovien listoja yrittäessään päästä makuuhuoneisiin. Toki tuo myös terottaa kyntensä olohuoneen sohvaan (tätä osasin kyllä odottaakin) ja on repinyt jo monta tyynyäkin piloille. Oikein jo kauhulla odotan, koska tuo kissa pääsee livahtamaan vaatehuoneisiin tekemään tuhojaan… Tähän väliin on pakko mainita kuinka tuo meidän vanha Otto-herramme söi pienenä villaa! Siis ainoastaan aitoa villaa sisältäviä vaatteita… muistan muutamankin neuleen, jonka Otto onnistui syömään kauttaaltaan pyöreille rei´ille :D Mutta se olikin ainoa ongelma kyseisen katin kanssa.

Nykyisin en voi katsella enää iltaisin televisiota torkkupeittoon kääriytyneenä sillä Minni tuntuu pitävän peittoa pahimpana vihollisenaan raapien samalla allekirjoittaneen verille… Okei, kyllähän me muistettiin että kissanpentu rakastaa hyökkäillä heiluviin varpaisiin tai tarrata nilkkaan kiinni mutta että koko ajan…

Mitä meidän siis pitäisi tehdä? Odottaa rauhassa, että Minni tuosta aikuistuu ja rauhoittuu? Leikkauttaa se heti kun mahdollista? Voi miksi, voi miksi ei raaskittu hankkia uutta Pyhää Birmaa.. tosin nyt on myöhäistä katua. Nokian Sorvankylän neiti on vallannut meidän kodin ;)

EDIT. Kiitos tuhannesti jo nyt kaikista vinkeistä! Suihkupullo meillä on ollut (ahkerassa!) käytössä alusta asti. Kiipeilypuu löytyy myös ja leikittäjiäkin riittää :)

minni the cat35

minni the cat36

Tällaisia mietteitä tänään… onneksi perheen muut pikkunaiset ovat hieman tottelevaisempia – vaikka tänään kumpikaan ei suostunut tyhjentämään eikä täyttämään tiskikonetta. No, eivät sentään hypänneet sinne astioiden sekaan kuten tämä kolmas neiti…

 

 • Tuija

  Valitettavasti en osaa antaa kasvatusneuvoja :(. Meillä on kyllä niin kiltti ollut tuo meidän Tyyne. Mitään isompaa tuhoa ei ole tehnyt, eikä ketään ole koskaan raapinut.

  Mutta onhan tuo Minni vaan niin söpö <3

  • marja

   Voi niin on meilläkin muut kissat olleet niin kilttejä… ainakin muistaakseni ;) Varsinkin tuo Pyhä Birma ollut ehkä maailman kiltein, ystävällisin ja helpoin tapaus. No mutta, ainakin on haastetta tässä uusimmassa tapauksessa ;) Tyynelle rapsutukset!

 • -heini-

  Eikait tuo söpöläinen osaa tuhoja tehdä ;). Tosi huiput kuvat!

  • marja

   Haha, eipä………! :D

 • Päivikki

  Mä sanoisin että leikittäkää kissaa ja keksikää sille lisää sallittuja aktiviteetteja niin se ei jaksa tehdä tuhoja. En oo hirveenä ehtinyt seurata nyt blogia että onko pelkästään sisäkissa vai käykö ulkonakin. Jos on sisäkissa nii suosittelen valjaiden hommaamista ja ulkoilun aloittamista. Se väsyttää hyvin kissat :D Kissoja voi myös kouluttaa esim naksuttimella. Netistä löytyy vinkkejä miten voi opettaa esim high five ja kissan istumaan jne. Kaikki ei innostu moisista kylläkään mutta ainakin kannattaa kokeilla :) osaksi on varmasti myös sitäkin, kun on niin nuori kissa ja on sitä energiaa vaikka muille jakaa, joten uskoisin että tasoittuu myös ajan myötä eikä hypi seinille enää vanhemmiten. Tosin teidän hermot ja koti saattaa olla riekaleina ennen sitä päivää ;) tsemppiä vauhtihirmun kanssa!

  • marja

   No leikittää juu yritetään se mikä keretään… Tosin taitaa olla se suurin into tytöilläkin laantunut leikityksen suhteen… Vaikka ennen pentua molemmat niin toivoivat nimenomaan kissaa, joka jaksaisi leikkiä toisin kuin tuo meidän vanha kolli. Mutta Minni tuntuu jaksavan leikkiä ihan liikaa :D Mutta siis kyllä, leikitetään sitä aina kun ehditään – iltaisin erityisesti jotta antaisi meidän nukkua yöt. Ulos ei kissaa olla vielä päästetty, eikä nyt näillä kovilla pakkasilla olla asiaa edes mietitty. Paitsi salaisissa haaveissani olen kissan kyllä ulos riehumaan muutaman kerran heivannut :) Valjaat Minnille on hankittuna joten taidetaan ottaa nyt ulkoilu siis mukaan kuvioihin. Muut kissat ovat saaneet olla aina vapaana ulkona joten veikkaan että päästetään Minnikin kulkemaan kunhan tuosta vähän vielä aikuistuu ;)

   Niin ja kiitos tsempeistä, aikamoinen vauhtihirmu tuo tosiaan on :D

   • Päivikki

    Pitää vielä lisätä, että meillä on auttanut myös aktivointipallo purkamaan turhaa energiaa. Mustista ja Mirristä löysin yhden kissoille tarkoitetun ja ostin yberhyviä herkkuja, joita laitoin palloon ja pari kertaa näytin kissalle, että kato tälleen pyöritä palloa, niin hoksasi pian, että palloa pyörittelemällä saa tosiaan herkkua ja joutuu käyttämään samalla vähän aivojaan. Toinen kissa ei kyllä innostunut ollenkaan moisesta, ainut mistä innostuu muutenkaan on kinkku ;)voisi olla ehkä tämä: https://www.mustijamirri.fi/pawise-aktivointipallo-kissalle-5cm-si-035112-1

    Sitten jos laiskottaa nii sellaset kepin ja narun päässä olevat huiskalelut on käteviä. Itse voi istuskella ja heilutella sitä keppiä ja kissa juoksee onnessaan sen huiskan perässä :D

    Joskus myös harrastetaan kissa-agilityä eli herkulla kuljetan kissaa pitkin tuoleja ja välillä kiipeilytelineeseen ja välillä pitää istua jne :D

 • Mirvis

  Mun paras vinkki on nämä tuotteet:

  http://www.zoo.se/produkter/katt/traning-avvisning-anti-klos-for-katter/avvisning-katter-anti-klos-hjalp-tips/anti-scratch-spray-flamingo-utgatt-175-ml.html

  Ja

  https://www.arkenzoo.se/flamingo-anti-luktspray-175ml-050625-6

  Ja kissa ulos !!!

  Meillä on 1 1/2 vuotias narttukissa (puolils pyhä birma) ja hän oli myös VILLI alussa. Söi mattoja, raapi tapetteja… Mutta noiden suihkeiden avulla loppu se käytös!

  Halit & tsemppiä!

  • marja

   Kiitos vinkeistä! Töissäkin vinkkasivat mulle samoista tuotteista. Pakko varmaan kokeilla! Ulos ei tosiaan pikkuista olla näillä pakkasilla raaskittu laittaa.. mutta ollaan sitä kyllä mietitty. Muut kissat meillä on aina vapaasti ulkoilleet joten eiköhän Minnikin kohta pääse purkamaan ylimääräistä energiaa myös ulos :) Pääseepä ainakin tappelemaan naapurin nuoren kollikissan kanssa :D

   Ja siis näemmä Pyhä Birmakin voi olla villi :D Meidän Otto on tosiaan aina ollut maailman kiltein ja tottelevaisin kissa – ainakin ollaan siinä uskossa :)

   • Mirvis

    Laittakaa ulos nyt heti keväällä, heti kun hänet on leikattu. Suosittelen lämpimästi, koska kissoilla on kuitenkin niin paljon energiaa.

 • Sabuska

  Eri rodut taitaa olla hyvin eri luonteisia. Meillä Devon rex saattaa hepulin aikaan juostessaan hypätä korkeille verhoihin mutta silloin kiljaisen kovaa ja Jylppy tietää ettei sais näin tehdä eikä yritä hetkeen. Tuhoja kalusteille tai talon rakenteisiin meillä ei yksikään kolmesta tee. Nämä meidän cornish rex tytöt olivat rauhallisuuden perikuvat jo pentuna juoksivat toki muttei mitään ole edes vahingossa rikkoneet. Olen oman rotuni löytänyt.
  Sitten kissan kasvatukseen..
  Itse ja kissojen kasvattajat ovat suht samoilla linjoilla, rajat pitää olla. Tiukka komennus/karjaisu jos tekee väärin ja vaikka sitten suihkepullosta suihkaus vettä jos ei muutoin tottele.
  Tiukat rajat ja säännöt toivottavasti auttaa plus tietty hellyyttä ja syliä sopivasti vastapainoksi. Toivottavasti teidän villi rauhoittuu iän myötä.

  • marja

   Juu varmasti on rotukohtaisia eroja paljonkin… nämä nokialaiset taitavat olla erityisen villejä tapauksia ;D Minusta tuntuu etten muuta nykyään teekään kuin kiellän ja komennan. Toivottavasti tuo meidän vanha herra tajuaa, etten komenna sitä.

   Mutta rajat on yritetty asettaa ja suihkupullokin on ollut käytössä alusta asti – sitä on käytetty muillakin kissoilla kun olivat pentuja… Tuntuu vain ettei tämä uusin tulokas välitä edes siitä. Syliin kisu pääsee aina kun haluaa eli aina kun malttaa sylissä purematta olla ;)

 • Sari

  Oi voi, kuulostaa villiltä menolta. Meillekin varmasti jossain vaiheessa kissanpentu muuttaa ja pelkään jo valmiiksi, että onnistutaan saamaan yksilö, joka roikkuu verhoissa ja pudottelee astiat pöydiltä. :D

  • marja

   Jep, aikas villiä on ollut meillä meno nyt kuukauden ajan… toisaalta pentu on vielä niin nuori (4 kk ja risat) että eiköpähän tuo tuosta rauhoitu. Toivon mukaan :) Ja näemmä ikinä ei voi tietää millaisen yksilön valitsee sillä tämä pentu vaikutti niin kovin kiltiltä ja aralta – pelkäsin jopa onko liiankin arka… juu ei ole :D

 • Maria

  Oih ja voih, miten ihania kuvia!
  Mä haluan myös kissan. Täytyy kuules nyt buukata treffit, tullaan teille kissaa katsomaan ja testaamaan mahdolliset allergiat (näin itse itsemme kylään kutsuen ;D). J just kysyi yks päivä, että koska nähdään N&P. Ei lainkaan huono idea!

  Terkkuja sinne <3

  • marja

   Voi en mä kehtaa teitä meille päästää… meillä on kaikki paikat niin sikinsokin ja mullinmallin. Varsinkin nyt tuon Minnin myötä :D Mutta toisaalta, jos lupaat silitellä vaan kissaa koko ajan niin… welcome :) Niin ja Minnin saa kyllä halutessaan hoitoon koska vaan! Mutta olisi kyllä kiva nähdä tyttöjenkin kanssa! Ei huono idea siis.

 • Annuli

  En omista kissaa, mutta kahden erittäin aktiivisen terrierin omistajana nyökyttelen täällä Päivikin vinkeille. Enemmän leikkiä ja aktiviteetteja, niin kyllä se varmasti siitä ja söpö kissaneitihän on vielä juniori, joka varmasti iän myötä rauhoittuu, niin kuin me kaikki ;D Ystäväni on käyttänyt tuota jonkun mainitsemaa suihkepulloa oman kissansa kanssa ja ihana kisuli on tullut=)

  • marja

   Samoja keinoja itse ollaan yritetty… leikittämistä ja aktiviteetteja. Toki päivisin ei ketään ole kotona joten onko ihmekään, että pentu on sitten aina iltaisin niin villillä tuulella. Onneksi on nyt alkanut nukkua öisin joten saan itsekin nukuttua. Ja suihkupullo on käytössä myös, se muistettiin onneksi heti hankkia. Pitänee vaan jaksaa odotella, että pentu tuosta hieman aikuistuu… ;)

 • tuuli

  Kannattaa ensimmäiseksi hankkia kisulle raapimapuu. Kehu kissaa sen raapiessa sallittua paikkaa ja suihkaise suihkepullolla vettä päälle kynsien eksyessä kiellettyyn paikkaan. Ei vahingoita kissaa, mutta tekee pointin selväksi. Riehumiseen auttaa energian kanavoiminen johonkin sallittuun. Kannattaa leikkiä kissan kanssa “iltavillien” sattuessa vaikka laaseria käyttäen.
  Älä koskaan anna kissalle huomiota yöllä, kissa kyllä oppii perheen nukkuma-ajat :) Oma kissa oli joskus myös täystuho, mutta johdonmukaisuudella on siitäkin kuoriutunut oikein mukava lemmikki :) Mielestäni kissa tarvitsee tapakoulutuksen siinä missä koirakin.

  • marja

   Jep, kiipeilypuu hankittiin yhtäaikaa kuin pentu. Tosin tuntuu että katti terottaa kyntensä mieluummin kaikkialla muualla kuin tuossa puussaan. Meillä oli aiemmin sellainen itse väsätty, tosi iso kiipeilypuu mitä aiemmat kissat kyllä käyttivät kovasti… pitänee varmaankin pistää mies rakentamaan taas samanlainen :) Suihkupullo niinikään löytyy ja on ahkerassa käytössä.. tuntuu vain ettei tuo pentu sitäkään tottele kuten muut kissat ovat pentuina totelleet… Iltaisin yritetään Minniä kovasti leikittää jotta saataisiin yöt nukkua. Ja ONNEKSI olen tajunnut sulkea makuuhuoneen oven nukkumaan mennessäni – alussahan en raaskinut laittaa ovea kiinni ja silloin kissa kävi öisin ahkerasti varpaiden kimppuun… Nykyään tosiaan ei huomiota öiseen aikaan ja tuntuu, että pentukin on alkanut yönsä nukkua. Pitää yrittää tosiaan kasvattaa tuota johdonmukaisesti.. vaikka se välillä vaikeaa onkin :D

   • Mirvis

    Siihen kiipeilypuuhunkin löytyy sellaista omaa suihketta eläinkaupasta, joka tekee siitä kiipeilypuusta vielä kiinnostavaisemman! Vinkki! ;)

 • Emma / Harkittuja herkkuja

  Kuulostaa niin tutulta! Meidän kisu oli pentuna ihan samanlainen! Mun kokemuksien mukaan yhtäkään kissaa ei ole koskaan pystytty varsinaisesti kasvattamaan… kuten tiedät, kissat tekevät mitä lystäävät :) Meillä leikkaaminen rauhoitti neitiä hieman, mutta ajan kuluminen taitaa olla paras neuvo (sori!) – kunhan pentuvaihe on ohi, niin kyllä kissa siitä yleensä rauhoittuu. Pääseekö teidän kissa ulos? Ulkokissat yleensä purkavat energiansa reissuillaan ja sitten kotona lähinnä lepäilevät.

  By the way, sulla on aivan ihana blogi!! Olen seurannut sitä jo pidemmän aikaa, enkä ole muistaakseni kertaakaan saanut aikaiseksi kommentoida mitään… mikäköhän ihme siinäkin on, että se muka on niin “työlästä”??

  Tsemppiä ja kärsivällisyyttä kissan kanssa!

  Emma

 • Satu //ALL YOU NEED IS WHITE

  Ihanat kuvat!
  Voi mä olen kokeillut vaikka ja mitä ja nyt kahden villin kissaneidin nuoruusvuosien ohimentyä voin vain todeta, että mikään muu ei auta kuin aika :D. Kun tulee ikää lisää, niin samalla myös järkeä… Kuten meillä ihmisilläkin, heh! Myös sterilisaatio rauhoitti hieman, mutta ei sekään heti vaikuttanut.

  • marja

   Joo, samaa mä mietin.. että aika taitaa olla se ainoa, joka auttaa… toivottavasti ;) Ja se leikkaus, sitä jo odotan kovasti :D

   • Mirvis

    Meillä tuli kyllä neiti vielä villiimmäksi leikkauksen jälkeen, mutta sitten pääsi ulos heti kevään tullen.

 • Niina

  Meillä on ja tommonen “Nokialainen” vaikka ikää on jo kohta 5 vuotta! ;) eli tavallinen maatianen joka ei vieläkään ole kasvanut aikuiseksi. Mutta jotta tämä kommentti ei olisi ihan lannistava, niin voin kertoa että leikkauksen jälkeen rauhottui kyllä ja tietyistä pentutavoista on päässyt eroon. Eli varpaat saa olla jo rauhassa eikä tuhoa kun villasukkia (niitä pitää repiä, liekö sama villan viehätys kun tällä teidän toisella tapauksella? ) Puuhailee kaikkea muutakin kiellettyä silloin kun kukaan muu ei nää, mutta varsinaista tuhoa ei tee. Kantelee tavaroita paikasta toiseen, suljettujen ovien taakse on päästävä ja voi kyllä, jos viemärikaivon saa auki on sieltä tuotava mammalle saalis (eli tiiviste!) näytille :) juoksuhepulit kellonajasta riippumatta ovat myös tuttua. Eli onneksi olkoon, sinulla on ihan tavallinen kissa ;)

  • marja

   :D Tämä sun kommentti oli niin ihana. Olen hymähdellyt sille monta kertaa… sillä niinhän tuo taitaa olla – ihan tavallinen kissa. Ja mitä todennäköisimmin meidän eka kissa Eppu oli pienenä ihan samanlainen täysituho ja vauhtihirmu, aika vaan on kullannut ne muistot. Mun puolesta Minni saa kanssa puuhailla (melkein) mitä vaan kunhan ei tuhoa mitään!

 • Totti

  Meillä loppui nojatuolin kynsiminen, kun laitettiin tuolin päälle fleeceviltti. Vaikka fleece on ihanan pehmoinen materiaali, niin sen kynsiminen ei ole kivaa. Minni on kaunis ja sä olet taitava kuvaaja!

  • marja

   Fleeceviltti siis kehiin! Onneksi sellaisiakin löytyy… ei tosiaan taida olla kovin kynsittävä materiaali :) Toisin kuin esim. tuo mun uusin ihana sohvatyyny (huoh!). Kiitos, Minni ja kuvaaja kiittää :) Minni on kyllä niin perustavallisen maatiaiskissan näköinen kuin olla ja voi. Hassua sillä en ikinä ajatellut hankkivani tuollaisen väristä kissaa… :D

 • Nanna

  Itse en ikinä päästäisi kissaa ulos yksinään,niin monet vaarat niitä vaanii.Vain valjaissa ulkoilutin edesmenneitä ystäviäni.Täytyy myöntää kissakuumeen hiukka laskevan tämän postauksen myötä:)söpöydellään pikku Minni saa varmasti paljon anteeksi:)

 • Niina

  Minni on ihana. Ja toimelias, siksi hän ehtii jokapaikkaan.
  En osaa auttaa kissan koulutuksessa, mutta kait siinä sama pätee kuin koiran kanssa. Eli jo mainittu leikittäminen ja älypelit. Koira väsyy näillä nopeammin kuin pelkällä ulkoilulla. Ja veikkaan kun Minnille tulee ikää lisää, niin hän rauhoittuu kyllä.
  Tämä videolinkki on hyvä esimerkki, miten kissa harjoittelee riippumatolle menoa. Ja kun se onnistuu, niin siinä tuntuu olevan mukava loikoilla
  https://www.youtube.com/watch?v=EU13ByIYkew

  • Niina

   Apua. Mun piti lisätä vain linkki ja se antoi koko videon siihen. En näköjään pysty poistamaan kommettia itse.

  • Niina

   Apua. Mun piti lisätä vain linkki ja se antoi koko videon siihen. En näköjään pysty poistamaan kommettia itse.

 • Pilvi

  Hei! Kaunis kisu! Aika tekee tehtävänsä rauhoittumisessa. Suosittelen että kissa ei pääsisi ulkoilemaan koskaan vapaasti. Naapurit ei varmaan tykkää kukkapenkeissä vierailevasta kissasta ja kaikenlaisia kissanvihaajia on paljon. Auton alle jääminen jopa kotipihassa on suuri vaara myös. Ehdotan pientä ulkoiluhäkkiä (tai verkotettua/lasitettua parveketta), johon kissa pääsee ikkunasta. Googlaamalla löydät varmasti kuvia. Kissa ei tarvitse niinkään häkissä laajuutta vaan korkeutta, että saa tähystellä pihalla lintuja :). Omat kissani ovat rakastaneet yksinkertaista ulkoiluhäkkiään. Ja itsekin pääsee helpommalla :).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

Toimitus suosittelee