Tuoksuyliherkkyys tekee Leenan arjesta painajaisen: ”Jotkut pitävät minua hulluna”

Keuhkoihin sattuu ja oksettaa, Axe-mies saa pakenemaan. Tuoksuyliherkkyys voi tehdä arjesta painajaisen.

Tuoksuyliherkkä Leena*, 48, joutuu kamppailemaan joka päivä: tuoksuyliherkkyys tekee arkisista asioista, kuten kaupassa käynnistä, eloonjäämiskamppailua.

Leenan tuoksuyliherkkyys alkoi jo vuosia sitten, mutta tilanne pahenee koko ajan. Myös hänen äitinsä kärsii samasta vaivasta.

– Jos kaupassa taakse tulee ihminen, joka haisee voimakkaasti hajuvedeltä, hiuslakalta tai pesuaineelta, on äkkiä vaihdettava jonoa. Tuulikaappien läpi kulkeminen voi olla tuskaa, hän sanoo.

Julkisissa liikennevälineissäkin Leenan on vaihdettava usein vaunua.

– Jollen pääse nopeasti muualle, minulle tulee pitkäkestoisia oireita. Keuhkoihin sattuu, alkaa oksettaa ja päätä särkeä.

Parfyymi haisee homeelta tai kissanpissalta

Erityisesti kesällä, kun ihmiset yrittävät peittää hien hajua, elämä saattaa tuoksuyliherkillä muuttua painajaiseksi.

–  Asiasta ei yleensä voi huomauttaa, koska se otetaan henkilökohtaisesti. Joskus kun joku ihmettelee, miksi vaihdan paikkaa, saatan sanoa, että hän tuoksuu sietämättömän voimakkaalta.

Leena kertoo, että vakavimmat oireet hän saa nimenomaan parfyymeistä, hiuslakasta sekä pesu- ja huuhteluaineista. Jotkut merkit hän tunnistaa jo kaukaa.

– Axe-miehet pitäisi kieltää lailla. Kerran luulin, että työkaverini huoneessa oli hometta, mutta haju osoittautuikin myöhemmin hänen lempiparfyymikseen. Joskus parfyymit haisevat kissanpissalle. Ihmisten kannattaisi muistaa, että kun he aamulla tuoksuttelevat itseään, voivat he haista toisista todella pahoilta. On kuin heidän ympärillään olisi hyttyskarkotetta.

Tietyt pesuaineet Leena tunnistaa kymmenen metrin päästä.

– Pesuaineita käytetään muutenkin liikaa. Ruokalusikallinen riittää yhteen koneelliseen. Jotkut yliherkät pesevät vaatteensa soodalla ja etikalla. Sitruunahappo, jota käytetään monissa aineissa säilöntäaineena, aiheuttaa minulle ihovaurioita.

Lue myös: Nyt vietetään tuoksutonta viikkoa

Ihmiset pitävät hulluna

Pahimmiksi paikoiksi Leena nimeää teatterit.

– Hajujen sinfonia on jotain aivan käsittämätöntä. Jos käyn teatterissa, tuntuu, etten tule sieltä hengissä ulos. Toivon, että ihmiset ottaisivat muut huomioon, kun lotraavat lempihajuvedellään tai suihkuttavat väliajalla hiuskiinnettä. Joulun tienoilla hyasintteja tai liljoja ei kannata viedä tuoksuyliherkille. Jos huomautamme asiasta, silloin on tosi kyseessä. Kynnys on todella korkealla.

Tuoksuyliherkkyyttä pidettiin pitkään psyykkisenä oireiluna, mutta nyt se tunnistetaan elimelliseksi vaivaksi.

– Jotkut ihmiset pitävät minua ylireagoijana, hysteerikkona tai peräti hulluna. Muut altistuneet huomaavat heti kehonkielestä, että nyt on hankala olo, hän sanoo.

Jopa 40 prosenttia kärsii tuoksuyliherkkyydestä

Leena ei ole yksi ongelmansa kanssa, sillä eriasteisesta tuoksuyliherkkyydestä kärsii Allergia- ja astmaliiton mukaan 10–40 prosenttia suomalaisista. Oireina ovat muun muassa päänsärky, hengenahdistus, ihon punottaminen, sydämentykytys ja keskittymiskyvyn puute. Oireiden voimakkuus vaihtelee paljon.

Tuoksuyliherkkyyden ainoa toimiva hoitokeino on tuoksuton ympäristö. Se on kuitenkin mahdottomuus.

Oireita voidaan yrittää lieventää myös muun muassa antihistamiinin ja nenäsumutteiden avulla. Allergia-, iho- ja astmaliitto on merkinnyt hajusteettomia tuotteita Allergiatunnuksella.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

*Leenan nimi on muutettu

Lue myös:

6 keinoa pitää astma kurissa

Allergian siedätyshoito auttaa myös aikuista

Erityisherkkä Maritta: ”Voisinpa vaihtaa kolmetoista vuotta elämästäni”

 

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee