Näin tunnistat lähestyvät vaihdevuodet

Lähestyvät vaihdevuodet ilmoittavat itsestään jo ennen varsinaista menopaussia.

Naiseus on välillä yhtä nuorallatanssia. Nämä 10 oiretta kertovat lähestyvistä vaihdevuosista:

1. Kuumat aallot. Lämmin aalto pyyhkäisee kehon läpi ja posket punoittavat. Hengittele, puhaltele ja yritä ”viilentää” itsesi. Vältä voimakkaita mausteita ja kuumaa kahvia. Ne voivat saada ihon punoittamaan entisestään.

2. Mielialan vaihtelut, kuten aggressiivisuus, ärtyneisyys ja itkuisuus. Hormonit saavat mielialan hurjaan vuoristorataan. Seuraile tilannetta ja käänny ajoissa lääkärin puoleen, jolloin elämänlaatu ei kärsi.

3. Ahdistus, levottomuus ja aloitekyvyn puute. Jokainen on toisinaan ahdistunut, aloitekyvytön ja levoton. Jos mieli myllertää pidemmän aikaa ahdistuksesta alakuloon ja sinusta tuntuu, ettet saa mitään aikaan, on aika hakea apua.

4. Epäsäännölliset kuukautiset. Vuotojen epäsäännöllisyys on todella häiritsevää ja heikentää elämänlaatua. Äkillisesti yllättävät kuukautiset eivät ilahduta ketään. Gynekologi auttaa sinua tasapainottamaan vuotoja yksilöllisesti.

5. Hikoilu ja yöhikoilu. Liiallinen hikoilu häiritsee päivällä ja heikentää unenlaatua yöllä. Pidä iho puhtaana ja suosi vaatteissa hengittäviä luonnonkuituja. Makuuhuone kannattaa pitää viileänä. Pidä paino hallinnassa: sillä on vaikutusta hikoiluun.

6. Keskittyminen herpaantuu helpommin. Kun keskittyminen on koitoksella, pieni tauko voi auttaa palauttamaan ajatukset oikeille raiteille. Ole armollinen itsellesi!

7. Iho muuttuu iän myötä. Esimerkiksi kasvojen punoitus, palamisherkkyys auringossa, hilseily, ihon kuivuus ja oheneminen vaativat uudenlaisia hoitokeinoja. Ihonhoitotuotteiden päivitys voi olla paikallaan. Hoida ihoa sen oireiden mukaan. Sama tuote ei välttämättä sovi ympärivuotiseen käyttöön.

8. Seksuaalinen haluttomuus. Kun olo on huono, seksikään ei kiinnosta. Kerro kumppanille tuntemuksistasi ja herätelkää yhdessä seksihaluja vähitellen. Muista, että pitkäaikainen seksuaalinen haluttomuus ei ole normaali tila ja siihen on saatavissa apua.

9. Unettomuus on yksi suurimmista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Unettomuuden syyt kannattaa aina selvittää. Moni ongelma on paljon pienempi hyvin nukutun yön jälkeen. Säännöllinen liikunta ja tupakoimattomuus vaikuttavat myös unen saantiin.

10. Limakalvojen kuivuus. Limakalvojen kuivuus voi olla yksi syy, miksi seksi ei kiinnosta. Limakalvojen kosteuttamiseen ja hyvinvointiin on saatavilla useita erilaisia itsehoitovalmisteita. Kysy lisää apteekista.

Apua vaihdevuosien sekä hormonitason häiriöiden aiheuttamiin ongelmiin saat täältä.

 

 

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest