Me too -kampanja kosketti myös Putous-kasvo Terhi Suorlahtea: ”Näitä asioita on yritetty tuoda esiin jo 10 vuotta sitten”

Putous-ohjelman uutta verta edustava näyttelijä Terhi Suorlahti uskoo, että Me Too -kampanja saa aikaan pysyvän muutoksen. Hän luottaa erityisesti nuoremman sukupolven panokseen.

Pitkän uran teatterissa tehnyt näyttelijä Terhi Suorlahti, 44, on uusi Putous-kasvo. Sukupuolentutkimusta yliopistossa opiskellut Suorlahti kertoo seuranneensa mielenkiinnolla vuosi sitten käynnistynyttä Me Too -kampanjaa, joka on ravistellut voimakkaasti erityisesti elokuva- televisio- ja teatterialaa.

– Olen ollut alalla niin kauan, että olen ollut tekemissä tämän kaltaisten aiheiden kanssa jo pitkään. Minusta on hienoa, että tasa-arvo ja ahdistelutapaukset ovat nousseet nyt esille, mutta pakko kyllä sanoa, että näitä asioita on yritetty tuoda esiin jo yli kymmenen vuotta sitten, Suorlahti toteaa topakasti.

Feminismi ajaa kaikkien asioita

Suorlahti on kuitenkin kaikin puolin tyytyväinen, että Me Too -kampanja on ravistellut alaa ja sen toimijoita. Hän uskoo, että muutos on tapahtumassa.

– Nyt kun asia on nostettu esiin, niin alan toivoa konkreettisia muutoksia. Minulla on kuitenkin fiilis, että elämme nyt uutta aikaa, jolloin asiat ihan oikeasti muuttuvat.

Suorlahti haluaa kuitenkin korostaa, ettei tarkoita Me Too -aiheilla pelkästään naisten ja miesten välistä epätasa-arvoa, vaan myös kaikkien valtarakenteiden näkyväksi tekemistä. Hän toivoo muutosten näkyvän erityisesti alan työpaikoissa.

– Toivottavasti tulee naistekijöiden esiinmarssi, että he pääsevät tekemään enemmän käsikirjoituksia ja ohjauksia.

– Ylipäätään pitäisi olla töitä kaikenlaisille ihmisille. Tämä ei ole pelkkä sukupuolijuttu, vaan pitää olla eri näköisiä, eri värisiä, eri ikäisiä ja eri yhteiskuntaluokkien tekijöitä. Sitähän feminismi oikeasti ajaa takaa, Suorlahti jatkaa.

Katse kääntyy nuorisoon

Suorlahti sanoo kuitenkin pettyneensä siihen, että ainakin toistaiseksi muutos on tapahtunut hitaasti.

– Ihan karmivaa sanoa, että muutos on hidasta. Siksi katseeni kääntyykin alle kolmekymppisiin. Odotan, että seuraava sukupolvi saa sen todellisen muutoksen aikaiseksi.

Se ei Suorlahden mukaan kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vanhemmankin sukupolven pitäisi olla vaikuttamassa muutokseen.

– Kyllä me tätä asiaa eläneet nelikymppiset olemme täysillä hengessä mukana ja tekemässä muutosta. Siihen pitää ottaa kaikki ikäryhmät mukaan, eli ei tämä ole vain yhden sukupolven juttu, vaan ihan kaikkien asia.

Suorlahti toivoo, että jossain vaiheessa Suomessakin näkyy samanlainen muutos, joka on jo tapahtunut esimerkiksi Ranskassa.

– Siellä elokuvien päärooleissa on järjestään yli 50- ja 60-vuotiaita naisia. Meiltä heidän edustus puuttuu, mutta on ihanaa nähdä, että jossain on onnistuttu. Se ikäluokka edustaa kuitenkin suurta osaa katsojakunnasta.

Putouksen tulevaisuus?

Entä miltä näyttää kymmenen vuotta täyttävän Putouksen uusi kausi Suorlahden silmin?

– Tämä kausi on niin feministinen, että oksat pois!, Suorlahti vitsailee makeasti nauraen.

– Kausi muokkaantuu sen mukaan, ketä siellä on mukana, millaisia hahmoja he luovat ja millaisia aiheita kausi käsittelee. Minulla on tästä kuitenkin hyvä kutina, näyttelijä hymähtää.

Lue myös: 

Putous-voittaja Pilvi Hämäläinen: ”Sketsihahmoni auttoi ajattelemaan myönteisemmin”

Juontaja Anni Hautala: ”Lähden töihin palomiestyylillä”

Teksti
Kuva Timo Korhonen

Toimitus suosittelee