Puisia design-dildoja suunnitteleva Tea Latvala murtaa tabuja: ”Olen saanut kikkelikuvia ja minua on vähätelty”

Tea Latvalan puiset design-dildot ovat niin kauniita, että niitä voi pitää esillä olohuoneessa tai vaikka keittiön vitriinissä.

Vuonna 2015 Tea Latvala oli juuri eronnut poikaystävästään. Riitaisa ero oli ottanut voimille ja Tea käveli silloisen Miamin-kotinsa lähikadulla sydän murtuneena.

Kadulla oli meedion ovi, jonka ohi Tea oli useasti kävellyt aiemmin. Ovi oli aina ollut kiinni. Hetken mielijohteesta Tea päätti kuitenkin kokeilla ovea.

Tällä kertaa ovi aukesi.

– Sisältä löytyi pieni punatukkainen nainen, Rachel. Hän kysyi minulta, tiesinkö, miksi ovi oli aiemmin kiinni. ’Et ollut valmis aiemmin’, hän sanoi minulle tietävästi, Tea kuvailee.

Elämänsä suuntaa pohtiva Tea alkoi käydä Rachelin luona säännöllisesti. Eräs sessio osoittautui käänteentekeväksi , vaikkei Tea sitä tiennytkään siinä vaiheessa.

– Erään session aikana Rachel hyppäsi yhtäkkiä ylös ja julisti, että näki dildoja kauniissa puulaatikoissa. Se hämmensi minua ja sai minut tuntemaan oloni epämiellyttäväksi. Seksivälinekauppiaaksi ryhtyminen ei ollut ihan sitä, mitä tulevaisuudeltani odotin.

Myöhemmin meedion ennustus kuitenkin muistui mieleen, kun Tea piteli käsissään kaunista puulaatikkoa – jonka sisällä oli hänen oman yrityksensä puudildon prototyyppi.

– Pakkailin niitä, kun muistin ennustuksen. Ajattelin, että hemmetti, tässä sitä ollaan. Kylmät väreet menivät selkäpiitä pitkin, Tea nauraa kolme vuotta myöhemmin.

Lue myös: 5 vinkkiä visualisointiin: Näin toteutat unelmasi ajatuksen voimalla

Seksismiä ja tytöttelyä

Nykyään dildot ovat iso osa Tean elämää. Hänen yrityksensä Teatiamo suunnittelee, valmistaa ja myy puisia design-hieromasauvoja ja anustappeja. Yritys perustettiin virallisesti 2016 ja on kovassa maailmalla.

– Halusin tuoda markkinoille jotain esteettisesti kaunista. Jotain, mikä voi olla esillä keittiössä tai olohuoneessa, taiteen maisteriksi aikanaan valmistunut Tea kuvailee.

Alku ei kuitenkaan ollut helppoa. Seksivälineille oli vaikea saada rahoitusta eikä Teaa otettu vakavasti.  Lainahakemukset eivät menneet läpi ja monet potentiaaliset rahoittajat puhuivat Tealle seksistisesti ja alatyylisesti.

Minulle sanottiin, että vedin tosi hyvin, vaikka minulla oli takki päällä.

– Olin kerran eräässä tilaisuudessa esittelemässä liikeideaani pääomasijoittajille ja pankkien start up- päälliköille. Ensin sain kiitosta energisestä esityksestäni, mutta sitten yksi heistä kysyi, olenko ajatellut tuovani maahan sittenkin miesten partavärejä. En ymmärtänyt aluksi kommenttia.

– Mies kuitenkin jatkoi: ”Etkö ajatellut, että voisit vaikka mennä vaikka vaan rikkaisiin naimisiin?”. Kiitin ja poistuin saman tien, Tea kuvailee.

Tea on myös saanut törkeää kommenttia ulkonäöstään työtilanteissa.

– Erään toisen kerran minulle sanottiin, että vedin tosi hyvin, vaikka minulla oli takki päällä. Ymmärrän toki, että tuote ja aihe ovat arkoja, mutta se, että ulkonäköäni kommentoidaan tähän tyyliin, on ihan uskomatonta.

Lopulta Teatiamo sai Business Finlandilta eli entiseltä innovaatiokeskus Tekesiltä rahoitusta. Tea alettiin vihdoinkin ottaa tosissaan suomalaisen huippudesignin tekijänä.

– Koko taival on kieltämättä ollut monimutkainen ja välillä ylivoimaistakin vääntöä. Ollut kovassa henkisessä ja fyysisessä painekattilassa. Se oli iso asia, että Tekesin kaltainen toimija myönsi minulle kehittämisrahaa.

Lue myös: Yrittäjäksi ryhtynyt Anne Saarenoja: ”Olen kuullut paljon varoittelua”

”Naisen seksuaalisuus on uhka”

Silti härskit ja graafiset sähköpostit ja kuvat ovat olleet tähän päivään asti Tean arkipäivää.

– Olen saanut kikkelikuvia, härskejä viestejä ja ehdotuksia kokeilla dildojani kanssani käytännössä. Voisin tehdä oman taidenäyttelyn niistä viesteistä ja kuvista, mitä olen saanut.

Tea on kuitenkin pyrkinyt suhtautumaan kirjavaan palautteeseen huumorilla.

– Olen kuitenkin itse valinnut polkuni, ja ollut alusta lähtien jossain määrin ollut tietoinen siitä, mihin olen ryhtymässä.

Nainen saa kyllä käydä töissä, mutta jos siihen liittyy mitään seksuaalista, koetaan se uhkana tai kutsuna.

Tea oli vastikään mukana Yleisradion Dildodiileri-dokumentissa. Sen jälkeen hän kuitenkin totesi, että jatkuva törkyposti alkoi riittämään. Hän päätti, että julkaisee häiritsevät viestit omissa somekanavissaan. Hänen ei tarvitsisi sietää ihan kaikkea.

– Nainen ajatellaan edelleen jossain määrin edelleen äitinä. Nainen saa kyllä käydä töissä, mutta jos siihen liittyy mitään seksuaalista, koetaan se uhkana tai kutsuna. Se on erikoista, Tea miettii.

Lue myös: Orgasmikirjan kirjoittanut seksuaaliterapeutti marja Kihlström: ”Unohda tämä, jos haluat saada orgasmin”

Rakkauden perässä Lappiin

Miamin ja Helsingin kautta Tea päätyi lopulta Lappiin. Nykyään energinen yrittäjä asuu Rovaniemellä, jonne hän muutti rakkauden perässä. Tea meni naimisiin rovaniemeläisen rakkaansa Akin kanssa viime vuonna.

Teatiamon lisäksi Tea pyörittää Rovaniemellä paikallista Artic Design Shop -liikettä. Liikkeessä on myynnissä Tean omia puutuotteita sekä muuta kotimaista designiä. Kiirettä pitää myös Teatiamon kanssa. Tuotteet ovat herättäneet kiinnostusta ulkomailla ja Tean kalenterissa onkin merkattuna erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä, joihin design-dildot sujahtavat vaivatta.

Tea on ylpeä puudildojensa menestyksestä ja siitä, miten on sinnikkäästi puskenut eteenpäin vaikeuksista huolimatta.

– Hyppäsin suoraan syvään päähän ja Teatiamon ja Artic Design Shopin pyörittäminen ovat olleet ollut ihan oma rumbansa. Mutta olen tajunnut, että olen oikeasti saanut aikaiseksi jotain hienoa. Voin vihdoin nauttia tästä kaikesta, Tea miettii.

Lue myös: Onnistu tavoitteessasi: 10 vinkkiä parempaan motivaatioon

Teksti
Kuva Tea Latvala

Toimitus suosittelee