Oman lapsen kuolema pysäytti Ninan: ”Halusin irti oravanpyörästä ja tavoittelen taloudellista riippumattomuutta”

Taloudellinen riippumattomuus tuo vapautta. Ninan tavoitteena on, että vuonna 2025 hänellä on varaa päättää, tekeekö hän töitä vai ei.

Varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund, 41, on kasvattanut varallisuuttaan sijoittamalla. Hänen tavoitteensa on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus.

Mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa ja miten Nina on aloittanut sijoittamisen?

Mahdollista lähes jokaiselle

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa sitä, että ihmisellä on niin paljon varallisuutta tai sijoitustuottoja, ettei työn tekeminen ole välttämätöntä rahan takia. On vapaus valita, käykö töissä vai ei.

Taloudellisessa riippumattomuudessa on eri tasoja.

– Jos sinulle riittää 1 000 euron kuukausittaiset nettotulot, tarvitset vuosittain 17 000 euroa passiivisia tuloja, jotta saavutat taloudellisen riippumattomuuden. Edellä mainittu tilanne olisi saavutettavissa, jos sijoitettava pääoma on 245 000 euroa ja saisit rahoille vuotuisen 7 prosentin tuoton, Nina Nordlund selventää.

Lue myös: Budjetti kuntoon: Näin paljon rahaa menee pelkkään kahviin!

Säästäväisyys opittiin jo lapsena

Nina oppi jo lapsena säästäväiseksi. Lapsuutensa hän asui Japanissa vanhempien toimiessa siellä lähetyssaarnaajina. Rahaa ei ollut tuhlattavaksi asti. Ninan vanhemmat seurasivat talouttaan tarkkaan ja säästivät ahkerasti.

Säästäväisyys onkin ollut osa Ninan luonnetta jo lapsesta saakka.

– Joskus saatoin äidille sanoa, että älä osta tuota paitaa, kun kaapissa jo monta samanlaista, Nina muistelee hymyillen.

Vaikka Nina oppi vanhemmiltaan säästäväisyyttä, sijoittamisen hän aloitti vasta opiskeluaikoina. Tuolloin Ninan mies oli kiinnostunut sijoittamisesta, joten Ninakin innostui asiasta.

– Vuonna 1999 aloitin osakesijoittamisen. Kesätyörahoilla ostin Nokian ja Soneran osakkeita. Tappiotahan siinä tuli, kun IT-kupla puhkesi. Silloin opin sijoitusten hajauttamisen tärkeyden, Nina kertoo.

Lue myös: Kolme helppoa askelta sijoittajaksi

Perhetragedia pysäytti

Elämä kuitenkin heitti kiepin vuonna 2009, kun perhettä kohtasi tragedia. Ennestään jo kahden lapsen äiti oli juuri synnyttänyt kaksostytöt. Toinen heistä ei selvinnyt synnytyksestä. Tapahtumat saivat Ninan miettimään, mitä oikeasti elämältään haluaa.

– Oma elämä pysähtyi totaalisesti. Aiemmin olin palannut äitiyslomalta nopeasti töihin. Nyt halusin antaa aikaa perheelleni ja miettiä mitä haluan tehdä elämässäni, Nina kertoo.

Nina ei kokenut olevansa tyytyväinen työelämään. Pienten lasten äitinä myös riittämättömyyden tunteet tulivat tutuiksi.

– Halusin irti oravanpyörästä ja vapauden valita.

Lue myös:Yritysjohtaja Teija irtisanoutui: ”Elämänmuutos palautti hyvän olon”

Varallisuuden rakentaminen tutuksi

Taloudellisen riippumattomuuden voi saavuttaa monella tapaa. Pitää miettiä mistä on valmis luopumaan ja kuinka paljon sitä haluaa.

– Jonkinlainen suunnitelma ja kanta omaan tulevaisuuteen olisi hyvä olla: mitä tapahtuu sitten kun viimeistään eläkkeellä tulotaso putoaa, hän muistuttaa.

Ninan tavaksi valikoitui lopulta asuntosijoittaminen. Hän tutustui sijoittamiseen kirjojen avulla ja kiinnostui oman varallisuuden rakentamisesta asuntosijoittamisen kautta. Hän alkoi ymmärtämään korkoa korolle -ilmiön mahdollisuudet. Asuntosijoittaminen alkoi tuntua hyvältä vaihtoehdolta.

– Se tuntui riskittömämmältä vaihtoehdolta kuin osakesijoittaminen. Asuntojen arvo heilahtelee vähemmän ja niistä on mahdollista saada jatkuvaa kassavirtaa, Nina sanoo.

Hän näytti tekemänsä laskelmat miehelleen ja kertoi velkavivun hyödyistä. Myös Ninan mies innostui ajatuksesta, jonka jälkeen he aloittivat asuntosijoittamisen.

Lue myös: 6 faktaa, miten avioliitto vaikuttaa raha-asioihin

Taloudellinen riippumattomuus lähenee

Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin Nordlundeilla on asuntosalkussaan jo 12 asuntoa. Asunnoista saatavilla vuokratuloilla he lyhentävät lainaa ja maksavat asuntojen yhtiövastikkeet. Asunnoista tulee myös tuottoa.

– Tällä hetkellä lainamme ovat aika tapissaan. Nyt keskitymme muutaman vuoden ajan maksamaan lainoja pois.

Lisää kassavirtaa perhe saa osakesijoituksista, joista maksetaan osinkotuloja. Ninan mies on myös palkkatyössä ja Nina toimii varallisuusvalmentajana.

– On hienoa, että olen löytänyt työn, josta nautin. Enää työelämästä pois pääseminen ei ole syy tavoitella taloudellista riippumattomuutta. Syy on tällä hetkellä vapaus valita, Nina kertoo.

Ninan mukaan taloudellisen riippumattomuuden tavoite on saavutettu viimeistään vuonna 2025.

– Olemme laskeneet, että tarvitsemme miljoonan verran sijoituspääomaa, jotta olemme tavoitteessamme. Tällä hetkellä siitä puuttuu vielä 400 000–500 000 euroa, Nina laskeskelee.

Ninan vinkit vaurastumiseen

1. Opiskele aiheesta. Sitä kautta inspiroidut ja saat uusia ideoita, miten viedä tavoitetta eteenpäin.

2. Mieti tarkkaan omat tavoitteesi. Miksi haluat taloudellisesti riippumattomaksi? Pelkkä ”haluan vauraaksi”, ei ole tarpeeksi vetovoimainen tavoite.

3. Tee taloudestasi ylijäämäinen. Kuluta vähemmän kuin tienaat. Sijoita yli jääneet rahat osakkeisiin, rahastoihin tai asuntoihin. Pitkäjänteisesti näin toimimalla alkaa syntyä korkoa korolle -ilmiö ja varallisuutesi kasvaa.

4. Tee oman talouden tuloslaskelma ja tase. Tekemällä jonkin aikaa kuluseurantaa, huomaat mitä kuluja sinulla on. Toistuvista kuluista on helppo karsia. Näitä ovat esimerkiksi lehtitilaukset. Karsimalla kuluja ja sijoittamalla ylimääräiset rahat, saat lisättyä varallisuuttasi.

5. Kitke luottokorttien käyttö pois ja kuluta tiedostavasti. Mieti aina ostopäätöstä tehdessäsi, onko ostos tarpeellinen ja viekö se tavoitettasi eteenpäin. Oma ajattelutapa on saatava oikeaksi. Kyse on loppupeleissä tyydytyksen viivyttämisestä.

Lue myös: Meneekö sinulla liikaa rahaa vaatteisiin? 9 vinkkiä, joilla säästät

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee