Suomalais-ranskalaisen perheen koti Marseillessa – kotona kuin lomalla

Parvekkeelta näkyy Välimeri. Suomalaisella Riia Bernard-Paulinilla perheineen on koti Marseillessa ja hän pyörittää omaa suuryritystä.

Koti Marseillessa Ranskassa: 4 h, k ja työtila, 120 m2, + vierasmaja, 50 m2. Asukkaat: Suunnittelija Riia Bernard-Paulin perheineen.

Katse turkoosille merelle

Suomalais-ranskalaisen Bernard-Paulinin perheen koti sijaitsee Ranskan aurinkoisimman kaupungin, Marseillen, laidalla.

Jo ulko-ovelta aukeavat hengästyttävät maisemat turkoosille Välimerelle. Näkymää kehystävät valkoiset, ulapalle kurkottelevat kalkkikivikalliot, jotka täällä tunnetaan paremmin kalankkeina.

Täällä tuntuu kuin arki-iltakin olisi lomaa.

– Kun turistit lähtevät rannoilta illalla, otamme lasten kanssa huikopalat mukaan, kävelemme hiekalle ja käymme uimassa.

Lue myös: Idyllisen puutalon sisustus on kodikas yhdistelmä perittyä ja kirpputorilöytöjä

Koti meille neljälle

Nelisen vuotta sitten Riia Bernard-Paulin näki rantakadun ränsistyneessä talossa mahdollisuuksia, joita muut epäilivät.

Valkoisena hohtavan kodin ulkokuori oli vuosien saatossa tummentunut, sisustus nuhjaantunut ja pihamaa kasvanut umpeen. Kaikki pantiin uusiksi putkista lähtien.

Sisustussuunnittelijanakin uraa tehnyt Riia pitää haasteista. Paikallisten työmiesten kanssa hän teki työmaalla hommia tauotta puoli vuotta. Jopa kylpyhuoneen hän kaakeloi.

– Se, että työmiehet näkivät minut joka päivä töissä, piti aikataulut kurissa.

Tuloksena on valoisa, toimiva koti, jossa on välimerellinen, rento tunnelma.

Lue myös: Koti Tampereella kivitalon sydämessä

– Olemme sisustaneet kodin meidän neljän näköiseksi. Jopa lapset ovat valinneet omat tapettinsa.

Alakerta on valoisa ja toimiva. Avokeittiöstä liukuovet vievät suoraan terassille. Siellä syödään suurin osa perheen aterioista. Modernin keittiön tunnelmaa pehmentää Suomesta tuotu puinen Boknäsin lipasto.

Muisto Englannin-vuosista

Sisääntulokerroksessa sijaitsevat olohuone, lastenhuoneet ja avokeittiö, josta pääsee katetulle terassille. Suurimman osan vuodesta perhe nauttiikin ulkoilmaelämästä.

Lue myös: Huonekalusuunnittelijan koti on täynnä värikkäitä yksityiskohtia

Vanhempien makuuhuone on sisustettu Philippen toiveesta englantilaiseen tyyliin tummaksi. Seinällä roikkuu Riian Tara Jarmon -mekko, joka hänellä oli yllään kuopuksen ristiäisissä.

Kierreportaat vievät yläkertaan, jossa sijaitsevat vanhempien makuuhuone ja kylpyhuone.

– Lasten lempipaikka on portaikon ikkunasyvennys. Siihen he pysähtyvät lukemaan ja pelailemaan, Riia kertoo.

Ennen Ranskaa Riia ja Philippe asuivat kolme vuotta Bristolissa, Englannissa. Philippe toivoi, että kodissa olisi jotain, joka muistuttaisi Englannin-vuosista ennen lapsia.

– Ne ovat jääneet meidän molempien mieleen tosi onnellisina.

Vuosista muistuttaa makuuhuone. Riia sisusti sen muuta kotia tummemmin sävyin.

Lue myös: Tapetti ja tuunaus luovat tunnelman tamperelaiskotiin

Kaikki ympärillä inspiroi

Varsinaista asuintilaa kodissa on 120 neliötä. Lisäksi pihamaan perällä on kaunis, 30-neliöinen vierasmaja, jossa ystävät ja sukulaiset voivat yöpyä.

Talon yläkerrassa Perl B:n tiloissa ovat aina esillä Riian malliston uusimmat tuotteet. Persikanvärinen laukku on tehty yhteistyössä Jokipiin Pellavan kanssa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Talon kolmas osa, Riian 50-neliöinen työ- ja näyttelytila, sijaitsee saman rakennuksen yläkerrassa. Työtilassa ovat esillä Riian Perl B -tuotemerkin laukut ja sisustustuotteet, joita on esitelty useissa ranskalaisissa naistenlehdissä.

Suunnittelijan ei tarvitse hakea uusia ideoita kaukaa. Lämmin auringonvalo ja meren vaihtuvat värit tunkevat avaraan työtilaan pyytämättä.

– Saan inspiraatiota kaikesta ympäröivästä. Elämästä, merestä, jopa paikallisista värikkäistä hedelmistä ja vihanneksista.

Värit vaihtuvat koko ajan

Uudet inspiraatiot näkyvät myös alati tunnelmaa vaihtavassa kodissa.

– Vaihdan usein värejä, joten kotimme elää koko ajan. Meillä on paljon tilaa kellarissa, joten minulla on varastossa paljon erilaisia materiaaleja ja koriste-esineitä.

Sisustustavaroita on kertynyt niin kirpputoreilta kuin aikaisemmista kodeistakin. Yksi rakkaimmista esineistä on vanhemmilta 30-vuotislahjaksi saatu Antero Koskisen veistos, joka lepää takan päällä. Se muistuttaa Suomesta.

– En ole ikinä ymmärtänyt, miksi kotien pitäisi näyttää toisiltaan. Jokaisessa kodissa tulisi olla kerroksellisuutta ja tarinoita.

Lue myös: Värikäs ja rento koti on oikea oivallusten leikkikenttä

Riia Bernard-Paulin on kotiutunut eläväiseen Marselleen. – Marseillessa kukaan ei tunne itseään ulkopuoliseksi, koska kaikki tulevat muualta.

Lue myös:

Unelmakoti löytyi rintamamiestalosta

Kolmen sukupolven lomakoti

Nuorenparin kekseliäs koti Vantaalla – rohkeaa kokeilua ja remontointia

teksti helena liikanen-renger
kuvat heli sorjonen

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest