9 vinkkiä sujuvampaan matkustamiseen pienten lasten kanssa

Yksi lempiasioitani maailmassa on matkustaminen perheeni kanssa. Kaukaiset maat, vieraat kielet ja toisenlaiset kulttuurit opettavat niin paljon enemmän, kuin sitä voisi koskaan vain paikallaan olemalla oppia. Yllättävän hyvin sitä aikuisena muistaa lapsuudesta juurikin ne matkat. Asioiden näkeminen lähempää avartaa maailmankuvaa ja ymmärrystä. Matkustaminen tuo kokemuksia ja muistoja, jotka jättävät lämpimän jäljen sydämeen.

Vaikka minulla on kolme lasta, en koe matkustusta lasten kanssa mitenkään hankalaksi. Toki se vaatii vanhempana aivan eri vireystason kun itsesi lisäksi vastaat kolmesta pienestäkin ja heidän tarpeistaan. Mutta hyvällä ennakoimisella ja valmistautumisella pystyy tekemään jo ihmeitä. Kolmen lapsen äitinä totean myös, että kaikki lapset ovat erilaisia, eikä aina ei vaan mene niinkuin on suunniteltu. Voit olla 110% valmistautunut ja silti menee mäkeen. Mutta olen huomannut että muutamilla nikseillä pystyt avittamaan matkan sujuvuutta jo huomattavasti. Poikani ovat nyt 5-, 3- ja 1-vuotiaita ja voin sanoa olevani erittäin ylpeä reippaista matkustajistani. Vaikka he ovat normaalin villejä pieniä poikia, sujuu matkustaminen silti mallikkaasti. Melkoisen paljon ollaan yhdessä reissattu ja aina saan kiitellä heitä jälkikäteen.

Boys’ outfits
hoodie GUGGUU /saatu
t-shirt H&M
pants GUGGUU /saatu
shoes ADIDAS

1. Reipasta liikuntaa ennen lentoa
Jos teillä ei ole aamulento, yrittäkää liikkua raikkaassa ulkoilmassa ennen lentoa. Lapsia ei tarvitse ihan uupumuksiin asti kuluttaa, mutta piristävä lenkki tai leikkihetki puistossa tuo mukavan tasapainon matkustuspäivään. Helsinki-Vantaan lentokentällä on muutamiakin kivoja leikkipaikkoja lapsille, missä kuluttaa energiaa ennen paikallaan istumista.

2. Juttele lapsen kanssa etukäteen siitä mitä tulee tapahtumaan
Olen huomannut että lapseni ovat rauhallisempia kun he tietävät mitä tuleman pitää. Olemme esimerkiksi muutamaan kertaan joutuneet matkustamaan keskellä yötä lähtevällä lennolla. Kun olen esimerkiksi jo edellisenä iltana kertonut heille että äiti sitten joutuu herättämään teidät yöllä ja kantamaan autoon jotta voimme mennä lentokentälle, on itse tapahtuma ollut rauhallisempi kun pojatkin tietävät mitä tapahtuu. Matkan aikana aina säännöllisin väliajoin kerron heille rauhallisesti mitä seuraavaksi tapahtuu. Se auttaa heitäkin valmistautumaan tulevaan tilanteeseen.

3. Mukavat matkustusvaatteet
Valitsen lapsille aina mahdollisimman mukavat matkustusvaatteet. Suosin erilaisia vähän siistimpiä college-asuja. Järkevää on myös käyttää tummempia värejä, joissa lika ei ihan heti näkyisi. Suosin myös tarralenkkareita, jotka on helppo ja nopea lapsen itsekin ottaa jalasta pois ja takaisin tarvittaessa.

4. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet
Minulla on aina lapsille mukana vaihtovaatteet erinäisten pikkuonnettomuuksien varalta. Oli se sitten päälle kaatuneet juomat, matkapahoinvointi, tai vauvan eeppiset niskakakat niin loppumatkakin sujuu hyvin kuivissa vaatteissa. Vaikka varavaatteita et tarvitsisikaan, toimivat ne myös loistavasti tyynyinä tai muuna pehmusteena lennon aikana. Pidemmille lennoille muista myös pakata vaihtovaatteet itsellesi!

5. Pakkaa käsimatkatavarat ajatuksella
Mitä paremmin sinulla on tarvittavat tavarat esillä sitä sujuvammin ja helpommin matkanteko käy. Ensimmäisen kerran järjestys laitetaan testiin turvatarkastuksessa. Minimoin aina omat nesteeni, koska lapsille minulla on mukana omat eväät, joiden seassa on usein suurempia nesteitä (lapsien kanssa matkustavalle on joitakin poikkeuksia siihen paljon nesteitä saa koneeseen tuoda). Täten käsimatkatavaroiden päälle pakkaan kaikki nesteet ja pienelektroniikan (tabletit ja tietokoneeen). Nesteet minulla on yhdessä isommassa pussissa ja kaikki hihnalle nostettavat samassa laukussa, jotta tavaroiden purku sujuisi mahdollisimman vaivatta. Minulla on päällä myös pieni crossbody-laukku, josta löytyy kaikki tärkeät ja tiuhaan tarvitut dokumentit kuten lentoliput ja passit.

6. Mieti tekemistä lapsille lentokoneeseen ja odotteluun
Lapsesi kiinnostuksenkohteiden mukaisesti varaa hänelle riittävästi tekemistä koneeseen ja muuhun odotteluun. Esikoiseni alkaa olla niin iso, että iPad pitää hänet mukavasti kiinnostuneena läpi lennon. Lataa padille hyvissä ajoin ennen matkaa lastasi kiinnostavia pelejä ja aplikaatiota – iPadeille löytyy hurja määrä opettavaisia ja kehittäviäkin sellaisia. Myös erilaiset väritys- ja puuhastelukirjat ovat toimineet vanhemmille pojille. Keskimmäiselle autoja rakastavalle pojalleni olen ottanut muutaman pikkuauton mukaan, millä hän tykkää itsekseen hiljaa puuhastella. Vaikka varmasti mieli tekisi mennä lentokoneen käytäville jaloittelemaan, olen lapsille pienestä asti tehnyt selväksi, että se ei ole leikkipaikka. Siellä lentoemännät tekevät töitään. On vaarallistakin koneen käytävillä turhaan kuljeksia. Kun koneessa ollaan istutaan paikallaan.

7. Varaa mieluisaa evästä
Otan pojille kotoa aina omat eväät mukaan. Kuten sanonta sanoo: hyvä ruoka – parempi mieli. Useimmiten laukusta löytyy pilkottuja hedelmiä ja vihanneksia, kotitehtyjä kolmioleipiä, puuroa, vettä ja pillimehuja.

8. Tee kokemuksesta opettavainen ja muista käytöstavat
Läpi matkan yritän lapsilleni selittää mikä on mitäkin (esim. miten lentokoneet toimivat) ja mitkä ovat hyviä käytöstapoja lentokoneessa. Rajat tuovat turvaa, mikä taas tuo rauhaa. Esimerkiksi lentoemäntiä aina tervehditään tullessa ja kiitetään lähtiessä. Edessä olevaa penkkiä ei missään nimessä potkita ja pöydällä ei turhaa venkslata. Käytävällä ei oleskella, koska lentoemännät tarvitsevat tilan töiden tekemiseen. Yritän koko ajan rauhallisesti selittää miksi pitää toimia niinkuin toimimme. Lapset ymmärtävät yllättävän paljon ja oppivat nopeasti.

9. Pidä positiivinen asenne
Kaikista tärkeintä on aikuisena pitää positiivinen ja rauhallinen asenne. Tiedän mainiosti että se ei aina ole helpoin tehtävä, mutta se on se tärkein. Oma tunteesi siirtyy niin mahdottoman helposti lapsiinkin. Joten mitä paremmin sinulla on pakka kasassa, sitä paremmin se on myös lapsillakin.

Siinä meidän viisihenkisen perheen vinkit pienten lasten kanssa matkustukseen. Vanhin lapsemme on 5-vuotais ja alkaa olla jo hyvin helppo matkakumppani. Oman kokemukseni mukaan haastavin ikä on ehkä tuo 1-2v, kun pieni haluaa mennä jo melkoisella vauhdilla, mutta pää ei ehkä ihan vielä ole mukana siinä jalkojen vipinän kehityksessä. Alle vuoden ikäisen kanssa matkustaminen menee vaivatta, mutta 1-2-vuotiaalle pitääkin miettiä jo vähän enemmän tekemistä.