Uteliaisuus parantaa ihmissuhteitasi

”Curiosity is one of the great secrets of happiness”
-Bryant H. McGill

Joskus uteliaisuudesta puhuttaessa saattaa kuulla siinä negatiivisen kaiun. Uteliaisuus voidaan nähdä nenän tunkemisena paikkoihin minne se ei kuulu. Vanha sananlaskukin sanoo, että ”uteliaisuus tappoi kissan”. Minusta sanonta on hieman nurinkurinen. Pikemminkin se mikä tappaa, on uteliaisuuden puute.

Sanotaan, että vanhuus alkaa silloin kun uteliaisuus on kadonnut. Jos menetämme halun etsiä syitä tekojen ja tapahtumien taustalla – taannumme vanhoihin malleihin ja vanhaan tietoon. Uteliaisuuden puutteen korvaa helposti umpimähkäiset oletukset, jotka perustuvat aikaisempiin kokemuksiimme. Oletukset eivät nekään ole huono asia, mutta niitä pitäisi aina ohjata lämmin uteliaisuus. Harvoin on identtisiä tilanteita – saati ihmisiä. Liian helposti teemme oletuksia toisista tai vaikka omasta tulevaisuudestamme. Useammin pitäisi pysähtyä miettimään miksi? Uteliaisuus on lämmintä kun sen taustalla on oikeasti halu ymmärtää ja nähdä asia toiseltakin kantilta. Eri asia on tunkeilla juorujen janoisena yrittämättä ymmärtää. Se on sen kissankin saattanut tappaa.

hat JUICY
knit H&M
jeans VILA
shoes RAG & BONE
bag CHLOE
bag charm BALMUIR / saatu

Useissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että uteliaisuudella on merkittävä vaikutus hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Uteliaisuus lisää positiivisia tunteita sekä alentaa jännitystä, pelkoa ja stressiä. Uteliaat ihmiset ovat usein elämäänsä keskimääräistä tyytyväisempiä ja kokevat voivansa hyvin. He saavat nautintoa uusista kokemuksista ja tiedoista. Paitsi että utelaisuus korreloi onnellisuuden kanssa on sen myös todettu auttavan oppimaan, parantavan aivotoimintaa ja vahvistavan ihmissuhteita.

Mitä uteliaampia olemme ympärillämme olevista asioista, ilmiöistä ja ihmisistä, sitä enemmän myös saamme uusia kokemuksia ja kohtaamme erilaisia persoonia. Ja mitä enemmän kuulemme erilaisia ihmiskohtaloita, sitä paremmin opimme ymmärtämään ja tuntemaan myös empatiaa. Uteliaat ihmiset solmivat helpommin uusia ihmissuhteita, sillä vilpitön kiinnostus muita ihmisiä kohtaan on paitsi uusien ystävyyssuhteiden perusta, myös niitä ylläpitävä voima. Tämä koskee myös parisuhteita. Pysymällä uteliaana ja tekemällä uusia asioita voit pitää parisuhteen elinvoimaisena. Kun olet aidosti kiinnostunut siitä mitä läheisillesi kuuluu, opit tuntemaan heitä paremmin. Esittämällä kysymyksiä saat vastauksia, mitä kautta voit nähdä asioita ihan toiseltakin kantilta. Samalla opit tuntemaan itseäsikin paremmin. Kun osoitat kiinnostusta muiden elämälle ja yhdistät niihin omat kiinnostuksen kohteet, ihmiset nauttivat ajasta kanssasi. Sanotaan, että ihmiset ovat sitä, miltä he saavat meidät itsemme tuntemaan. Toteamuksessa on perää. Toki se ei koko ihmistä määritä, mutta määrittää ainakin sen miten sinä kyseisen henkilön näet ja koet. Kun toinen osoittaa lämpimän aitoa mielenkiintoa sinua kohtaan voit kokea, että sinä ja sinun tunteesi ovat tärkeitä. On helppo pitää ihmisestä joka saa sinulle tunteen, että Sinä olet merkittävä ja kiinnostava. Ja me kaikkihan haluamme tulla vain ymmärretyksi? Miten ihanalta tuntuukaan, kun toinen ymmärtää sinua! Jos kaikki olisivat lämpimän uteliaita, olisi maailmakin parempi paikka.

”Curiosity opens doors, blame closes them.”
-Jess Lynn Stoner

Kuvat Metti Forssell