Herkkyys on vahvuus – 6 toimintamallia vahvempaan minään

Yleinen käsitys on, että herkät ihmiset olisivat jotenkin ovimattoja. He eivät mielellään sano vastaan ja menevät muiden paneteltavina. Minusta aito herkkyys on ihan päinvastaista. Kun on utelias omassa herkkyydessään on se valtava voima. Jokaisessa meissä on herkkyyttä ja sille antautuminen tuo omaan arkeen suunnatonta voimaa. Tähän postaukseen listasin kuusi keinoa miten harjoittaa herkkyyttä ja sitä kautta luoda vahvempaa ja varmempaa minää.

1.Kuuntele
Herkkä ihminen keskittyy keskustelukumppaniinsa. Kun toinen puhuu hän istuu rauhassa ja levollisesti, katsoo sinuun eikä vilkuile kännykkäänsä, hän kuulee mielellään eriäviä mielipiteitä ja antaa toisen kertoa kantansa rauhassa. On vahvuutta kuunnella toinen loppuun vaikka olisikin asiasta eri mieltä. On tärkeää kuunnella toisen näkökulma ja yrittää nähdä asia muultakin kuin omalta kantilta. Mitä enemmän avaat ajatusmaailmaasi, sitä enemmän sinulla on työkaluja käytettävänä arjessa.

The biggest communication problem is we do not listen to understand. We listen to reply.


2.Puolusta muita

Herkkä ihminen kuuntelee eriäviä mielipiteitä, mutta hän ei hyväksy huonoa käytöstä. Herkkä tunnistaa nopeasti mustamaalaamisen, syrjinnän ja juoruilun. Herkkyydestä tulee vahvuus kun ihminen uskaltaa puuttua kyseenalaiseen puheeseen ja toimintaan. Joten uskalla puolustaa sitä kuka ei ole paikalla. Tarjoa näkökulmia siihen, miksi se toinen toimii kuten toimii ja auta muita ymmärtämään myös häntä. Tai jos jotakuta syrjitään, tarjoa sinä kätesi ja näytä, ettei toinen ole yksin. Kiinnitä huomiota siihen miten toinen puhuu ihmisestä joka ei ole paikalla – sillä hän tekee saman myös sinulle. Ole se, joka näkee muissa hyvän ja yritä rakentaa siltaa eriävien näkemysten välille.

One should never mistake kindess for weakness, for it is in the moments that we apply kindess that our strength is revealed. 

3.Uskalla olla rehellinen, mutta puhu ystävällisyydellä
Herkkä ja vahva persoona uskaltaa olla rehellinen. Hän näkee kun jokin asia on toiselle vaikea ja uskaltaa sanoa läheiselle niistäkin, mutta tekee sen kannustavalla ja rakentavalla tavalla. Empatia ja tahdikkuus ovat tärkeässä roolissa. Herkkä ja vahva ihminen on suora, mutta ei ilkeä tai kulmikas. Kun teet itse virheen, myönnä se ja pyydää anteeksi. On herkkyyttä tietää omat heikkoutensa, mutta vahvuutta ottaa niistä myös vastuu eikä sysätä syitä muiden harteille. Älä kuitenkaan ole liian ankara itsellesi. Kaikki tekevät virheitä ja niistäkin oppii.

Rudeness is a weak persons imitation of strength

5.Älä pelkää olla eri mieltä, mutta yritä ymmärtää
Herkkä ihminen huomaa ihmisten eroavaisuudet herkemmin. Vahva ymmärtää, että asioista voi olla vallan hyvin täysin eri mieltä ja jatkaa silti sulassa sovussa eteenpäin.  Vaikka on erimieltä, on hyvä yrittää ymmärtää sitä toista esittämällä kysymyksiä. Mitä sinä tarkoitit tuolla? Miksi mietit näin? Kaikilla on syynsä miksi käyttäytyvät tietyllä tapaa tai miettivät asioista niinkuin miettivät. Vahva uskaltaa haastaa omiakin näkemyksiään herkistymällä toisen ajatusmaailmalle.

Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.

6.Tiedä rajasi ja lepää kun siltä tuntuu
Herkkä ihminen uupuu helposti, koska hänen aistinsa ja tunteensa toimivat täydellä teholla.Herkät ovat myös tunnollisia. He eivät lykkää töitään muille, vaan hoitavat velvollisuutensa mahdollisimman hyvin. On vahvuutta tunnustaa rajallisuutensa ja olla sinut sen kanssa. Tuntiessa asioiden kuormittavan on sanottava kohteliaasti, mutta tiukasti ei.

Saying no means you know your limits

Tämän myötä haluan kannustaa kaikkia olemaan hyväksyväisempiä paitsi toisia, mutta myös itseämme kohtaan. Tapa miten toimimme ja mietimme värittää elämämme. Sinä luot oman realiteettisi, joten uskalla olla löytää vahvuus omasta herkkyydestäsi.

The world you see is created by what you focus on. It is never too late to adjust your lense.

Kuvat Metti Forssell ja minä