Kuluttajan vastuu

*Kaupallisessa yhteistyössä Nespresson kanssa*

Blogia pitävänä minulta kysytään aika-ajoin, koenko paineita olemaan täydellinen? Ulkoiset asiat kuten ulkonäkö ei koskaan ole aiheuttanut minulle paineita. En koe, että minun tulisi olla esimerkiksi minkään näköinen tai painoinen miellyttääkseni muita. Tällaiseksi minut luotiin ja olen sinut sen kanssa. Mutta erityisesti viimeaikoina tapetilla ovat olleet paljon tärkeämmät ja suuremmat aiheet, kuin miltä jokin näyttää. Enemmänkin olen kokenut paineita siitä, miten ihmisenä yhteiskunnassa toimii. Miten sitä voisi olla yhteiskunnassa täydellisesti toimiva ihminen? Matkustanko liikaa? Onhan untuvatakissani tai peitossani eettisesti tuotettu untuva? Pitäisikö omaa lihansyöntiä vähentää entisestään? Kulutanko maltillisesti? Kierrätänkö tarpeeksi? Osaanhan ottaa tarpeeksi hyvin huomioon muut ihmiset ja eläimet sekä maapallon, millä elämme? Minusta on ihanaa ja tärkeää, että näistä asioista puhutaan tänä päivänä niin paljon. Se herättää ajatuksia ja pakottaa pohtimaan omia toimintatapoja.

Moni asia on kiinni pienoisesta itsekkyydestä. En ole itse esimerkiksi valmis lopettamaan lentomatkustelua. Koen matkustamisen ja maailman näkemisen olevan yksi ihanimpia ja suurimpia asioita, mitä voin lapsillenikin antaa. Näitä asioita ei voi vain lukea kirjoista. On nähtävä ja koettava maailman monimuotoisuus, jotta sitä voi todella ymmärtää. Näkemällä maailmaa sitä oppii arvostamaan eri kulttuureita ja ihmisten erilaisuutta. Toki matkustamistakin on harrastettava kohtuudella, jonka rajan jokainen saa itse vetää. Ihmisten omat elämäntilanteet ja tarpeet vaihtelevat suuresti. Toinen matkustaa paljon töidensä takia tai toinen siksi, että oma perhe tai muut läheiset asuvat ympäri maailmaa. Minut voisi jopa luokitella pahimman luokan saastuttajaksi, sillä itsekäästi synnytin tähän maailmaan kolme ihmistä tuohoamaan luonnonvarojamme entisestään. Äitinä minua huolestuttaa kuitenkin se maailma, jonka me jätämme lapsille ja lapsenlapsillemme. Miten sitä voisikin elää niin, että kaikki olisi mahdollisimman tasapainossa? Minulla on vastuu siitä, että opetan lapsenikin kunnioittamaan elinympäristöään.

Fakta on, että kukaan ei ole täydellinen. Meillä kaikilla on aihealueita missä voisi tehdä paremmin. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa ongelmakohdat ja puntaroida omia valintoja. Muutos lähtee aina itsestään. Voisinko tehdä paremmin? Täydellinen ei voi olla, mutta paremmaksi on aina hyvä yrittää opetella. Jatkuvasti opimme ja saamme käsiimme lisää tietoa siitä, miten voimme toimia arjessamme ekologisemmin. Itse koen tärkeänä, että teen päivittäin pieniä asioita sen eteen, että lapsenikin oppisivat kunnioittamaan luontoa, kanssaihmisiä, eläimiä ja kierrätyksen tärkeyttä. Ja nämä kaikki ovat vahvassa korrelaatiossa keskenään. On välitettävä kanssaeläjistä, jotta voi todella käsittää suuremman maailmankuvan. Mitä ovat sitten ne pienet, mutta tärkeät jokapäiväiset asiat mitä teemme? Lajittelemme roskat. Vedellä ei turhaan läträtä (tämä jäi selkärankaan Kalifornian kuivuudessa asuessa). Valot sammutetaan kun huoneesta lähdetään. Tavaroista pidetään huolta niin, että ne säilyvät hyvinä pitkään. Luontoa ei roskata, vaan kaikki korjataan. Uutta piirrustuspaperia ei aina oteta, vaan muistetaan käyttää ensiksi toinenkin puoli. Muille ihmisille puhutaan kauniisti, katsotaan lempeästi silmiin ja kohdataan aina vertaisinaan. Eläimistä huolehditaan ja kohdellaan aina lempeydellä. Omalla esimerkillä on valtava vaikutus siihen, miten lapsemme tulevaisuudessa toimivat. Siksi on hyvä ajoittain pysähtyä miettimään mitä teen nyt ja mitä voisin tehdä hieman paremmin. Radikaalit muutokset harvemmin ovat kestäviä, mutta pienet muutokset omaan elämäntapaan sen sijaan kantavat hedelmää pidemmälle. Kaikkia maailman murheita kun ei ihminen voi ottaa kantaakseen. Se taakka käy liian painavaksi ja väsyttää pienen ihmisen. Kuten kaikessa, on muistettava kohtuullisuus. On oltava inhimillinen niin muita, kuin itseään kohtaan.

Juon kupillisen Nespresso-kahvia päivässä. Kuppi lämpimän aromikasta kahvia starttaa päivän ja auttaa jaksamaan päivän haasteiden kanssa. Sen tiimoilta tulee usein kyselyä kahvikapseleiden ekologisuudesta. Kestävän kehityksen periaatteiden mukainen kahvituotanto on Nespresson koko liiketoiminnan ja strategian ydin, mutta sen toteutumiseen tarvitaan myös meidän kuluttajien valveutuneisuus. Nespresso käyttää alumiinia kahvikapseleissaan sillä alumiini materiaalina suojaa parhaiten hapelta, valolta ja kosteudelta, joilla kaikilla voi olla suuri vaikutus kahvin makuun. Sen lisäksi yhtä tärkeä tekijä on se, että alumiini on 100-prosenttisesti kierrätettävää. Käytetyistä kahvikapseleista voidaan tehdä esimerkiksi uusia juomatölkkejä, polkupyöriä, linkkuveitsiä sekä uusia kahvikapseleita. Onkin tärkeää kuluttajana muistaa vastuunsa kiertokulussa, ja kierrättää kahvikapselit oikeaoppisesti. Käytetyt kahvikapselit voi kierrättää kahvipuruineen ja Suomessa on yli 20 000 pienmetallin keräyspistettä. Monissa taloyhtiöissä on omat pienmetallille tarkoitetut roska-astiat jätehuoneessa – sinne minä vien meidän käytetyt kahvikapselit. Tämän lisäksi voit viedä myös käytetyt kahvikapselit lähimpään Nespresso Boutique -myymälään. Vastuu omasta roolista kuluttajana takaa sen, että Nespresso voi tarjota meille kahvin rakastajille kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tuotettua, huippulaadukasta kahvia. Kahvikuppi ja askel kerrallaan kohti parempaa huomista.

Run the world. But first, coffee

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *