Somekuvien realismi

Monet ovat somea selatessa törmänneet erinäisiin suoraan ylhäältä päin otettuihin kuviin, jossa kuvan tavarat tai asiat on sommiteltu ikään kuin kertomaan tarinan. Näitä kuvia kutsutaan flat lay -kuviksi. Flat lay voi olla esimerkiksi kuva lounaspöydästä, jossa lintuperspektiivissä näkyy eri ruoka-annoksia, ruokailijan aurinkolasit ja kaksi koskematonta kahvia lattetaiteineen. Kuvassa ei näy ihmisiä, mutta kuvasta voi päätellä että kaksi ystävystä ovat istahtaneet alas nauttimaan lounaan kauniin aurinkoisena päivänä. Ruoka-annokset vihjaavat terveellisistä elämäntavoista ja kahvit nautinnollisesta yhdessä vietetystä hetkestä. Flat layt ovat minusta kivoja siksi, koska niistä saa itse kehittää tarinan näkemänsä ympärille kun omalle mielikuvitukselle jätetään tilaa. Flat lay-kuvaaminen onkin ihan oma taiteenlajinsa, joissa vain mielikuvitus on rajana.

Jotkut flat layt ovat aidon satunnaisia mutta osa taas tarkan harkittuja ja joskus jopa epärealistisia. Erityisesti ruoan kuvaamisessa harrastetaan paljon ”siistiä sotkemista”, jotta saisi kauniita kuviakin. Kahvikupin rinnalle on kauniin epäsymmetrisesti ripoteltu kahvipapuja ja vieressä lepää pieni siivilä josta on selvästi tippunut kanelia pöydälle herkkukahvin viereenkin. Harva kuitenkin jauhaa kahvinsa kahvipavuista itse tai sirottelee niin holtittomasti kanelia ympäriinsä – saati siivilällä. Sanotaan että kattaus on puoli ruokaa – se pitää ehkä näissä kuvissakin paikkansa. Kahvi näyttää houkuttelevammalle kun sen ympärille on rakannettu kaunis kahvihetki yksin valkoisella pöydällä nököttävän kupin sijaan.

On ymmärrettävää, että moni kokee somekuvat hyvin valheellisina. Niissä kun on helppo tehdä arjen asioista paljon ihanemman näköisiä kuin ne todellisuudessa ovat. Mutta näissäkin kannustaisin lempeän kriittiseen medialukutaitoon. Nähty kuva ei ole todellisuus. Ne ovat tarinoita, jotka kaikki saavat tulkita tavallaan. Itse somessa työtä tekevänä kuvien sommittelu on niin arkipäivää, että ihan unohdan välillä että joku saattaa luulla, että näin täällä aina syödään ja hörpitään kauniin täydellisiä herkkulatteja päivästä toiseen. Kuvien takana on kuitenkin useimmiten suunnittelu mitä kuvan haluaisi kertovan, rekvisiitan hankkiminen, sommittelu, niiden kuvaaminen ja sitten vielä kuvan käsittely. Kaikkien kuvien tarkoitus ei olekaan olla täysin realistisia. Niillä on tarkoitus luoda tarina, joka inspiroi. Itselle some on iso osa työtäni ja tuotan sinne paljon kuvia. Täten haluan panostaa kuvien visuaalisuuteen ja joskus se saattaa tarkoittaa tekaistuja tilanteita ja harkittuja sommitteluja. Täten seuraavan kerran kun jäät katsomaan kauniin täydellisesti aseteltua kuvaa muista, että kuvan oli ehkä tarkoituskin pysäyttää.

Sources: Picture 1, Picture 2, Picture 3, Picture 4

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *