5 parasta asiaa, mitä vuodet ulkomailla minulle opettivat

Olen asunut melkein kolmasosan elämästäni poissa Suomesta. Rohkeasti 19-vuotiaana pakkasin matkalaukkuni ja muutin elämäni miehen perässä Hollantiin opiskelemaan. Hollannissa asuimme seitsemän vuotta, sen jälkeen vuoden Englannissa ja sitten vielä yhden vuoden Kalifornian auringon alla. Nyt 13 vuotta myöhemmin katson tuota aikaa hyvin kiitollisena. Ulkomailla asuminen on opettanut minulle niin paljon enemmän, kuin mitä olisin vain Suomessa asuessa voinut oppia. Nuo vuodet ovat muokanneet minua hurjasti. Aika maailmalla on hionut teräviä kulmiani ja antanut maailmalleni laajemman värien kirjon. Jos vain sinulle koskaan esittäytyy mahdollisuus asua jossain muualla kuin kotimaassasi, suosittelen sitä suuresti. Kuinka paljon se opettaakaan ja auttaa näkemään asioita monista eri näkökulmista. Tähän alle listasin viisi asiaa, mitkä koen olevan suurimpia asioita mitä ulkomailla asuminen on opettanut.

1.Kielet
Yksi suuri rikkaus on ollut kielien oppiminen. Ennen muuttoani ulkomaille puhuin äidinkieleni lisäksi ruotsia, englantia ja ranskaa, mutta Hollantiin muuton myötä halusin tietenkin oppia myös hollantia. Kansainvälisen kaupan opiskelut onneksi myös vaativat hollannin osaamiseni akateemiselle tasolle, jotta pystyin työharjoittelunikin siellä tehdä. Vaikka englantini oli vahva jo ennen muuttoa, toki se vahvistui kaikkien näiden vuosien aikana. Ilokseni sain myös käyttää ruotsia aktiivisesti, sillä monet parhaimmista ystävistäni Heerenveenissä olivat skandinaaveja.  Kielet ovat minusta rikkaus ja paikallista kieltä puhumalla pääsee aina tiukemmin sisään maan arkeen ja kulttuuriin. Mitä enemmän kieliä osaa, sitä helpommin oppii myös uusia ja pääsee kommunikoimaan aina suuremman ihmisjoukon kanssa.

2.Lämmin uteliaisuus ja kunnioitus erilaisuutta kohtaan
Ulkomailla asuminen opetti vahvasti sen, että oma tapa ei ole se ainut oikea tapa. Olen ollut nuoruudessani melko mustavalkoinen, mutta muualla asuminen on antanut maailmalleni värit. Asiat voi hoitaa monella eri tapaa päästäkseen samaan toivottuun päämäärään. Asiat mitä pidämme Suomessa itsestäänselvyyksinä, voi olla erittäin kummallisia toisen maan kansalaisen silmin. Esimerkiksi lapsen ulkona nukuttaminen vaunuissa on monille pohjoismaalaisille täysin normaali asia, kun taas etelämpään Euroopassa mennessä tämä rinnastetaan lähinnä heitteille jätöksi. Myös opiskelu hyvin kansainvälisessä ympäristössä opetti paljon. Sitä tuli herkemmäksi ihmisten luontaisille vahvuuksille kun sai tehdä paljon projekteja hyvin erilaisten kulttuurien kanssa. Vuosien saatossa huomaamani kulttuurierot ovat herättäneet lämpimän kiinnostuksen erilaisuutta kohtaan. Aina voi oppia uutta toisten tekemisestä. Maailman moninaisuuden ja erilaisuuden hyväksyminen tuo suunnatonta rauhaa.

3.Muuntautumiskyky
Mieheni työn takia muutot toiseen maahan saattoivat tulla päivän varoitusajalla. Tasaisin väliajoin sitä sai istua tuolin reunalla odottaen mahdollista muuttoa – uutta kotikaupunkia tai maata tietämättä. Tämä opetti sietämään stressiä. Opin ottamaan asiat vastaan sellaisinaan kun ne kohdalle siinä hetkessä tulivat. Opin hyvin muuntautumiskykyiseksi kun joutui muuttamaan paikasta toiseen muualla kuin omassa kotimaassa. Hetkessä vaihtui kaikki tuttu, johon oli juuri opittu. Uudesta paikasta piti löytää nopeasti uusi koti, uusi koulu, kaikki tärkeät palvelut ja hoitaa niihin liittyvä paperityö. Tämän kautta olen huomannut olevani todella sopeutuvainen ja kykenevä muuntautumaan uusin tilanteisiin.

4.Asiat järjestyvät
Juurikin näiden nopeiden muuttojen takia oli usein hetkiä, että kaikki tuntui kasautuvan päälle kerralla. Mieheni joutui työnsä takia olemaan seuraavana päivänä jo muualla ja minulle jäi koti irtamistoineen mikä piti pakata, etsiä uusi koti seuraavasta paikkaa ja hoitaa oman koulun vaihdokset siinä samassa. Kun päälle tuli vielä kokonaan uusi maa, vieraat ympäristöt ja rakkaista ystävistä eroaminen niin ne hetket tuntuivat välillä raskaina sydämessä. Mutta siinäkin oppi että kyllä tällaiset asiat järjestyvät. Sitä oli pakostakin oltava reipas ja pärjättävä. Sitä oppi luottamaan omiin järjstelykykyihin ja sopeutuvuuteen. Tietynlainen luotto siihen, että elämä kantaa muotoutui vahvaksi tavaksi omaa ajattelua.

5.Läheisten tärkeys
Ennen muuttoani maailmalle voisin sanoa olleeni melkoisen työkeskeinen. Olen aina pitänyt koulusta ja opiskelusta. Ennen mieheni tapaamista luulin, etten edes haluaisi omia lapsia. Mietin usein mihin positioon haluaisin ja millaisen uran haluaisin tehdä. Mutta ulkomailla asuessa tajusin, että itselle ehdottomasti tärkein ja johtava voima on oma perhe. Muualla asuessa se ei olekaan itsestäänselvää että oma turvaverkosto on fyysisesti siinä vieressä. Ilman perhettä, olisi minulle moni muu asia suhteellisen merkityksetön. Minulle tärkeintä elämässä on läheiset ihmiset ja unelmani olisi tehdä jotain sellaista mikä mahdollistaa myös ajan perheen kanssa. Vuosien saatossa huomasi myös sen, että kaupungeista toiseen muuttaessa ei sitä niinkään tullut paikkoja ikävä – vaan niitä ihmisiä kenen kanssa sen ajan jakoi. Vaikka sydämestäni on ikäänkuin ripoteltu pieniä palasia sinne tänne ihmisten mukana, niin onnellinen olen, että näiden vuosien aikana olen saanut tutustua niin moniin upeisiin ihmisiin. Olen aina ollut sosiaalinen luonne mutta vuodet ulkomailla ja jatkuva muuttaminen opetti entistä ulospäinsuuntautuneeksi. Rakastan tavata uusia ihmisiä ja olen utelias heidän tarinoilleen. Tärkeintä uuteen paikkaan muuttaessa onkin ollut uusien ystäväsuhteiden luominen ja olen onnekseni huomannut ystävystyväni todella helposti. Kun on ihania ihmisiä ympärillä ne luovat sen arjen ihanuuden ja viihtyvyyden uudessa paikassa – varsinkin kun välillä koti-ikäväkin iskee. Kymmenen vuoden ulkomailla asumisen jälkeen meillä on suuri ystävärinki ympäri maailmaa. Monista heistä on tullut meille äärimmäisen tärkeitä ja läheisiä. Todennäköisesti en koskaan olisi heihin tutustunut jos en olisi poissa Suomesta asunut.

Kaikkien näiden ulkomailla asuttujen vuosien jälkeen on äärettömän ihanaa asua Suomessa. Sitä osaa arvostaa maatamme ja sen tarjoamia mahdollisuuksia ihan eri tavoin kun on kokemus aivan toisestakin. Ja päällimmäisenä tietty se, että on se oma perhe ja läheiset lähellä. Miten suuri asia se meillekin onkin, että lapsillamme on isovanhemmat, tädit ja muut turvalliset ja rakkaat aikuiset lähellä. Täytynee vielä lisäten todeta tähän loppuun, että ulkomailla asuminen opetti vielä suurta kiitollisuutta siitä, mitä omassa elämässä sillä hetkellä on. Ne tavallisimmat arjen asiat ovat niitä suurimpia rikkauksia. Joskus pitää mennä vähän kauemmas, jotta voi nähdä lähelle.

Kuvat Metti Forssell

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *