5 erikoista faktaa Venetsiasta

Venetsiassa ollessa tuli tutustuttua lähemmin kaupungin historiaan ja nykytilanteeseen. Niitä lueskellessa muutama asia erottui joukosta ja painautui mieliimme. Tässä teillekin viisi erikoista faktaa Venetsiasta.

Väestöpako
Venetsian väestö vähenee koko ajan. Kaupungin 270 000 asukkaasta vajaat 60 000 asuu historiallisessa keskustassa, 30 000 muilla laguunin saarilla ja loput mantereen puolella. Vedenpinnan nousun ja asumisen kallistumisen takia ihmisiä muuttaa pois, ja samalla peruspalvelut korvautuvat turisteille tarkoitetuilla liikkeillä. Jos kaupungin väestö jatkaa vähenemistään nykyistä tahtia, Venetsiassa ei asu enää ketään vuonna 2030. Toisaalta kaupunkiin on muuttanut tuhansia varakkaita ulkomaalaisia, ja keskiluokkaisia asukkaita on yritetty houkutella sinne tukitoimin ja korjaamalla rakennuksia.

Vähän lapsiperheitä
Historiallisessa keskustassa asuu enää kaksituhatta alle viisivuotiasta lasta, ja viimeinenkin päiväkoti muutettiin hotelliksi keväällä 2007. En tosin ihmettele tätä lainkaan. Keskustan infrastruktuuri on kieltämättä äärimmäisen haastava lapsiperheelle. Sadat pienet sillat, joissa ei ole ramppeja. Vettä joka puolella. Ei tilaa puistoille. Kaikkialle on siirryttävä veneellä koska autoja ei keskusta-alueella ole lainkaan. Eihän keskustassa ole autoteitäkään.

Uppoava kaupunki
Venetsian vedenpinnan on arvioitu nousevan 1-2mm vuodessa. Tulvat ovat voimistuneet Venetsiassa erityisesti sadan viime vuoden aikana: esimerkiksi Pyhän Markuksen torille tulvi vettä 1900-luvun alussa kymmenen kertaa vuodessa. Nykyään vesi nousee siellä polvenkorkeutta ylemmäksi jo yli 60 kertaa vuodessa. Marras-joulukuussa kaupunki kärsii aina voimakkaasta nousuvedestä. Pahimmillaan vedenpinta nousee jopa 2 metriä, joka vaikeuttaa kulkua kaupungissa merkittävästi. Kaupungin uppoamisen takia ongelma on vuosi vuodelta pahempi ja ilmastonmuutoksesta johtuva vedenpinnan nousu kiihdyttää prosessia entisestään.

Turistien valtaama
Venetsiassa käy vuosittain 15–18 miljoonaa matkailijaa, mikä tarkoittaa noin 50 000 matkailijaa joka ikinen päivä. Määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan 20 vuodessa. Turisteista 80% käy kaupungissa vain päivän vierailulla. Meidän vierailumme aikana huomasimme kaupungissa olevan erityisen paljon amerikkalaisia. Kuulimme matkamme aikana enemmän englantia kuin italiaa.

dress ZARA
shoes FLATTERED / saatu

Gondolit ovat tarkoin säädeltyjä
Venetsiassa on noin 400 tavoitellun gondoliluvan ansainnutta virallista gondolieeria. Lupa on hyvin haluttu (pulittaahaan turistit puolituntisesta ajelusta 80 euroa…), mutta niitä myönnetään vuosittain vain kolme tai neljä kappaletta. Gondolinkuljettajaksi haluavien tulee suorittaa vaativa, 400 tuntia kestävä koulutus sekä haastava testi, jossa mitataan muun muassa kokelaiden ohjaustaitoja, tietämystä Venetsian historiasta ja nähtävyyksistä sekä kielitaitoa. Venetsian kaikki gondolit ovat mustia ja usealla kiiltävää maalikerroksella kuorrutettuja. Tämä johtuu siitä, että 1500-luvulla kaupungissa oli jopa kymmenentuhatta gondolia, joiden omistajat kaikki halusivat gondolinsa olevan kaupungin komein. Se johti mahdottomaan koristeluvimmaan. Kaupunki oli täynnä riemunkirajavia gondoleita toinen toistaan erikoisempine koristeluineen. Lopulta kaupunki määräsi, että kaikkien gondolien oli oltava mustia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *