Lapsiperheen on hyvä olla Suomessa

biker BALENCIAGA
body WOLFORD
pants ZARA
bag YSL
shoes CHRISTIAN LOUBOUTIN
sunnies CAILAP / saatu

Usein minulta kysytään ikävöinkö Kaliforniaa. Vaikka Los Angelesissa oli ihana asua ja saimme sieltä valtavan määrän mielettömiä kokemuksia, muistoja ja ystäviä, niin silti tässä elämäntilanteessa, kolmen pienen lapsen kanssa, on minusta äärimmäisen ihanaa asua Suomessa. Pääsääntöisesti siksi koska täällä on lähellä rakas perhe, laaja ystäväpiiri ja maamme (viimeaikaisista tapahtumista huolimatta) tuntuu kovin turvalliselta ja hyvältä paikalta kasvaa. Toiseksi perusasiat lapsiperheille ovat Suomessa todella hyvin. On neuvolat, pitkät äitiyslomat, lapsiperheiden tuet, mahdollisuus suhteellisen edulliseen päivähoitoon jne. Verrataanpa esimerkiksi Yhdysvaltoihin, missä ei ole lakisääteistä palkallista äitiyslomaa lainkaan. Lakisääteinen äitiysloma on 12 viikkoa palkatonta vapaata, mistä syystä moni äiti ei taloudellisista syistä pysty pitämään sitäkään. Itse tosin en koskaan ole äitiyslomalla ollut, vaan olen päättänyt tehdä töitä koska blogin pitämisen luonne sen sallii, mutta muistan miten yllättynyt olin aikoinaan siitä, että Suomen valtio tukee lapsen kotona hoitamista. Mikä mahdollisuus! Amerikassa lapsilisiä ei ole, valtio ei tue lapsen kotona hoitamista ja päivähoito on yleisesti ottaen kallista. Hinnat vaihtelevat, mutta monet niistä maksavat tuhansia dollareita kuussa. Uteliaisuuttani tutkin päivähoitopaikkojen hintoja asuinalueellamme Manhattan Beachillä, missä kokopäiväinen hoitopaikka yhdelle lapselle kustansi n.1600 euroa kuussa. Lisääntyminen Yhdysvalloissa on siis todella kallista puuhaa. Perheen ja työelämän yhdistäminen rapakon takana on haastavaa ja kaipaisi ehdottomasti uusia ja luovempia ratkaisuja.

Vaikka meillä asiat ovat erinomaisesti, en tarkoita etteikö suomalaisessa systeemissä ja järjestelmässä olisi silti parantamisen varaa. Aina on hyvä miettiä voisiko järjestelmäämme kehittää entistäkin vahvemmaksi – mutta on silti hyvä muistaa, että suurimmalle osalle maailman naisista (ja miehistä) meille nyt tarjotut mahdollisuudet ja tuet ovat pelkkää unelmaa. Silti pääsääntöisesti meillä tunnutaan keskittyvän niihin epäkohtiin. Keskustelu aiheesta on usein kovin negatiivissävytteistä. Se mitä ikävöin taas Kaliforniassa on yleinen positiivisuus. Ollaan tyytyväisiä paljon vähempään. Sitä kaipaisin enemmän tänne koti-Suomeenkin. Koska meillä on todellakin varaa olla tyytyväisiä. Kansainvälisellä mittapuulla asiamme ovat erittäin hyvin todella monella saraa.

Kuvat Kira Kosonen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *