Strava vai Couch to 5K? Esittelyssä 6 kuntoilijan appsia

Kännykkäsovellukset, kuten Strava ja Couch to 5K, alkavat olla kuntoilijoiden perustarvikkeita. Tarjolla on sovelluksia niin aloittelijoille kuin himoliikkujillekin.

Strava, Couch to 5k, Yazio ja Sleep Cycle. Älypuhelinten digikaupat ovat täynnä sovelluksia, joilla voit parantaa terveyttäsi. Esittelemme kännykkäsovellukset, joista löytyy jokaiselle sopiva.

Couch to 5K – aloittajalle

Juoksuharjoittelu on aluksi harvoin sitä, että ryntää ovesta ulos ja antaa vain palaa. Monella harjoittelu tyssää juuri siihen, että lähdetään liian lujaa liikkeelle ja lenkiltä palataan takaisin aivan uupuneena. Juoksemisen pitäisikin olla aloittelijalle tarpeeksi helppoa, jotta heti ensimmäisen lenkin jälkeen innostus ei lopu.

Couch to 5K tarjoaa yhdeksän viikon harjoitusohjelmat progressiivisesti sopivissa viikkoannoksissa, jolloin harjoittelu on mielekästä. Voit päästä tyypilliseen ensimmäiseen tavoitteeseen: juosta 5 kilometriä läpi – samalla myös nauttien juoksusta.

Hinta: 2,99 €, iOS ja Android

Blogilates – miehistä kotijoogaa

Onko pilates ja jooga muka vain naisten juttu? Ei todellakaan. Raavaan miehenkin kannattaa miettiä omaa liikkuvuuttaan ja kehonhallintaa, sillä jumi ei missään tapauksessa ole voimaa. Maailmankuulu pilates-ohjaaja Cassey Ho on helppo saada pilates-ohjaajaksi myös älypuhelimeen tai tablettitietokoneelle. Ohjaajalla on Instagramissa 1,3 miljoonaa seuraajaa ja Youtubessa 3,6 miljoonaa tilaajaa.

Blogilates -älypuhelinsovellus tuo Casseyn pilates-tunnit olohuoneeseen. Lisäksi sovelluksen kautta pääsee online-palveluun sekä tarjolla on kuukausittaisia harjoitusohjelmia. Tämän sovelluksen avulla liikkuvuustreenejä voi tehdä kotona, eikä karskin miehen tarvitse häpeillen mennä tekemään niitä kuntosalille.

Hinta: Ilmainen, iOS ja Android

Lue myös: Parhaat joogaliikkeet, joilla saat teräshauikset!

Pocket WOD – crossfitiin hurhtaneille

Tämä sovellus on kätevä niille miehille ja naisille, jotka haluavat nostaa rautaa! Crossfit on jo pian parikymmentä vuotta maailmaa suurella suosiolla valloittanut kuntoilumuoto, jossa pyritään kehittämään tasaisesti eri fyysisiä ominaisuuksia, kestävyyttä, liikkuvuutta, voimaa ja nopeutta.

Pocket WOD tarjoaa päivän treenin älypuhelimeen, olitpa sitten missä päin maailmaa tahansa. Sovellukseen päivittyy jokaiselle päivälle uusi harjoitusohjelma videoiden ja harjoitusliikkeiden muodossa. Sovellukseen voit myös tallentaa omat treenisi sekä seurata kehittymistäsi.

Mukana on myös ajastin, jonka avulla voi ottaa aikaa siitä, kuinka nopeasti tai kuinka monta kierrosta tiettyä harjoitusta ehdit tehdä tietyssä ajassa. Pocket WOD on saanut hyvät arvostelut sekä suosiota maailmalla. Käyttökieleksi voit valita englannin, portugalin tai ranskan.

Hinta: Ilmainen, iOS ja Android

Lue myös: Janni Hussin 5 parasta crossfit-liikettä!

Sleep Cycle – unisovellus

Uni ja palautus ovat tärkeitä treenaajille. Toiset tarvitsevat sitä enemmän ja toiset selviävät vähemmällä. Sleep Cycle on yksi monista unisovelluksista, jotka mittaavat unen laatua. Sovellus päälle ja älypuhelin vaikkapa tyynyn tai lakanan alle!

Unisovelluksen yhtenä tarkoituksena on mitata sitä hetkeä, jolloin uni on mahdollisimman kevyessä vaiheessa ja ravistella nukkuja tuolloin hereille. Sleep Cycle mittaa unen laatua, eli kuinka kevyttä se on missäkin vaiheessa yötä. Lisäksi sovellus mittaa nukahtamisen ajankohdan tai sen, kuinka nopeasti nukahdat uudelleen esimerkiksi yöllisen vessareissun jälkeen.

Sovelluksen tarkoituksena on kertoa nukutusta unesta opettavaisesti: mikä on oikeasti tarvittava unen määrä ja koska kannattaisi mennä nukkumaan.

Hinta: Ilmainen, iOS ja Android

Lue myös: Lyhyt uni ei pitkälle kanna – näin unettomuus vaikuttaa kroppaan

StepsApp – ilmainen askelmittari

Ranteeseen kiinnitettäviä askelmittareita on monenlaisia ja monenhintaisia. Erillistä askelmittaria ei välttämättä tarvitse kuitenkaan hankkia, sillä siihen riittää taskussa oleva älypuhelin, jossa on Askelmittari by StepsApp -sovellus. Sovellus mittaa askeleiden määrän, noustut kerrokset ja kaloreiden kulutuksen sekä tarjoaa tuen pyörätuolia käyttävälle.

Mukana on myös tilastointi kaikista askelluksista päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuositasolla. Puhelin siis taskuun ja menoksi.  Lisäksi applikaatio ilmoittaa, kun päivän tavoite on saavutettu.

Hinta: Ilmainen, iOS

Lue myös: Tutut naiset kertovat: Näin yhdistämme kävelyn ja työn

Strava – himopyöräilijöille ja -juoksijoille

Strava on tehty himopyöräilijöille ja -juoksijoille sekä luonnossa maastopyörällä tai patikoiden liikkuville. Saat samaan paikkaan kaikki harjoituksesi ja niiden sisältämän datan: matkan, nopeuden, noustut metrit, poltetut kalorit, sykkeet, tehot sekä cadenssin eli poljin- tai askelnopeuden.

Strava on lyönyt läpi itsensä maailmalla jo aikoja sitten, ja jos et vielä ole sitä ladannut puhelimeesi, nyt kannattaa. Stravan suosio perustuu myös helposti ymmärrettäviin grafiikoihin, jotka havainnollistavat treenisi sisällön ja kehityksesi helposti. Stravassa on mukana myös erilaisia haasteita, jotka luovat lisämotivaatiota.

Hinta: Ilmainen, iOS ja Android

Yazio – painonhallintaan

Toisaalta sanotaan, että kaloreita ei pitäisi tuijottaa ja laskea liikaa, mutta jos on esimerkiksi runsaasti ylipainoa, kaloreita saattaa joutua tarkkailemaan terveydellisistä syistä. Ruuasta tulevan energian laskemisessa olisi aina suositeltavaa turvautua ammattilaisen, kuten koulutetun personal trainerin tai ravintoterapeutin tai -valmentajan, apuun. Ammattilaisen ohjauksen jälkeen älypuhelinsovelluksen avulla voi jatkaa eteenpäin.

Yazion avulla kaloreiden laskeminen ja painonpudotus ovat helppoa. Applikaatioon saa yhdistettyä myös päivittäiset treenit ja muun arkiaktiivisuuden. Sen avulla seuraat helposti, että saat hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja oikeassa suhteessa jokaisella aterialla. Mielikuvituskin on joskus puutteellista ruokailuja suunnitellessa, mutta sovelluksen avulla ruokiin saa myös väriä ja vaihtuvuutta.

Yazion voi synkronoida iPhonen Health Appin ja muiden terveyssovellusten kanssa. Ja jos et omista älypuhelinta, Yaziosta löytyy myös selainversio.

Hinta: Ilmainen, iOS ja Android

Lue myös:

Näin pääset 5 kilometrin juoksukuntoon 2 kuukaudessa

Viimeinen elämänmuutos – näin onnistut lopullisesti painonpudotuksessa!

Älypuhelinaddikti, tee tämä liike!

Teksti: Manu Tuppurainen
Kuva: Fotolia

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee