Tämä tehotreeni peittoaa spinningin – Souda itsesi bikinikuntoon

Soutaminen on tehokasta liikuntaa, sillä soutulaitteella treenatessa kaikki isot lihasryhmät aktivoituvat. Treeniä saavat ala- ja keskivartalo, ala- ja yläselän lihakset sekä käsien lihakset.

Seuraavan kerran kun olet kuntosalilla, hyppää soutulaitteen kyytiin. Soutaminen kehittää tehokkaasti hapenottokykyä ja onkin siis hyvä aerobisen kunnon kohottaja.

Elixian Personal Training Manager Jaakko Sarantaus antoi parhaimmat vinkit soutamiseen.

Säädä aluksi tarpeeksi pieni vastus

Soutaminen nostaa sykettä nopeasti, sillä soutaessa isot lihasryhmät tekevät töitä samanaikaisesti. Ja koska isot lihasryhmät tekevät kaikki töitä, voi soutaminen tuntua aluksi erittäin raskaalta.

Jos soutaminen ei ole entuudestaan tuttua, kannattaa aloittaa rauhallisesti ja säätää tarpeeksi pieni vastus. Soutaessa on tärkeää kiinnittää huomiota liikerataan, soutamisen rytmiin ja oikeaan tekniikkaan. Kunnon kohotessa voi todella ottaa soutulaitteesta tehot irti ja lisätä vastusta.

”Soutamisen ei ole tarkoitus olla laiskaa läpsyttelyä”

Treenaajan lähtötaso ja treenin tavoite määrittävät pitkälti sen, kuinka raskaalla vastuksella ja kuinka kauan kannattaa soutaa. Soutulaitteessa on myös usein sisäänrakennettuja intervalliohjelmia, joita voi hyödyntää.

Soutamisen ei ole tarkoitus olla laiskaa läpsyttelyä, vaan tavoite on saada hyvä ja vauhdikas rytmi ja tekemisen meininki päälle. Vastusta muuttamalla voi helposti vaikuttaa alkulämmittelyn tai treenin tehoon ja kestoon.

Lue myös: 10 pahinta kuntosalimokaa – et kai syyllisty näihin?

Ole huolellinen soutuasennon kanssa

Aseta jalat telineeseen kunnolla niin, että remmi tulee jalkapöydän päälle. Muista myös kiristää remmi riittävän napakaksi. Kun liikettä lähtee tekemään, pitää muistaa ottaa kunnon ote soutukapulasta.

Mitä pidemmälle ponnistaa, sitä paremmin saa koko jalan lihakset kokonaisvaltaisesti mukaan treeniin, myös pohkeet.

Soutaessa on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että liike suoritetaan tarpeeksi laajasti. Tarvittaessa voi pyytää myös asiantuntijan viereen katsomaan, että liike on oikeaoppinen ja liikelaajuus tarpeeksi pitkä, jalat ojentuvat suoriksi ja kyykkyyn mennään kunnolla.

Mitä pidemmälle ponnistaa, sitä paremmin saa koko jalan lihakset kokonaisvaltaisesti mukaan treeniin, myös pohkeet. Nojaa selkeästi taaksepäin, jolloin myös alaselän lihakset aktivoituvat.

Kapula vedetään kiinni kroppaan taakse mentäessä eli vetovaiheen lopuksi. Kun kapula koskettaa kroppaa, onkin aika lähteä palautusvaiheeseen. Oikea kohta on rintalastan ja navan välissä.  Muista myös pitää hartiat alhaalla.

Lue myös: 4 harhaluuloa reisien treenaamisesta

Soutaminen tehokkaampaa kuin spinning

Soutulaitteella saa hyvän lämmön päälle esimerkiksi salitreeniä varten, sillä se on kokonaisvaltaisen tehokasta.

Mutta pelkkä soutaminenkin voi olla tehokas treeni esimerkiksi laihduttajille tai niille, jotka haluavat kuluttaa kaloreita. Soutaminen on kunnon vastuksilla jopa tehokkaampaa kuin esimerkiksi spinning.

Jos tavoitteena on kuitenkin kasvattaa lihasmassaa, ei pelkkä soutaminen riitä. Siksi soutaminen sopii erinomaisesti myös osaksi salitreeniä – sen voi ottaa mukaan yhdeksi liikkeeksi kiertoharjoitteluun tai erilliseksi väliliikkeeksi korkeamman sykkeen ylläpitämiseksi.

Lue myös: 

Burpee on uusi spinning

Maajoukkuesoutaja Eeva Karppinen: ”Kulutan heti aamusta 1000 kaloria”

Pikadieetti vastaan elämäntapamuutos – nämä laihdutuskeinot toimivat oikeasti

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee