Selkäkipu johti työpaikan vaihtoon: ”Esimies ei sietänyt sairauslomiani”

Jennin selkäkipu oli esimiehelle punainen vaate. Jatkuva oireilu johti kiusaamiseen ja lopulta työpaikan vaihtoon.

Jenni, 39, on kärsinyt selkäkivuista viimeiset parikymmentä vuotta. Kipu alkoi vähitellen ja yltyi lopulta niin kovaksi, että se vaikeutti hänen jokapäiväistä elämäänsä. Kun krooninen kipu ei näy ulospäin, eivät kaikki ymmärrä, miten täydellisesti se hallitsee arkea.

– Edellisessä työpaikassani esimieheni ei voinut sietää sitä, että olin kivun takia osa-aikaisella sairauslomalla, Jenni kertoo.

– Hän nöyryytti minua työpaikalla työkavereideni edessä, piikitteli ja valitti, että hän joutuu maksamaan sairauslomani. Oli selvää, että hän toivoi minun lähtevän.

Vaikka työkaverit tukivat, Jenniä ahdisti aamuisin.

– Esimies oli sitä mieltä, että minun olisi pitänyt pystyä sairauslomalla samaan työpanokseen kuin terveet kollegat.

Jenni ei kuitenkaan tuntenut syyllisyyttä. Ennemmin hän sääli esimiestään, jonka asenteen koki erittäin vanhanaikaiseksi.

Lääkäri voi sivuuttaa kivun kokonaan

Lopulta Jenni sai tarpeekseen ja löysi uuden työpaikan, jossa viihtyy erinomaisesti. Kivutkaan eivät ole enää niin pahoja kuin nuorena.

– Silloin voimakas kipu saattoi kestää viikon. En pystynyt kävelemään, makasin vain sohvalla. Olen kuitenkin jääräpää ja olen aina tunkenut kivun läpi. Nuorena minulla oli oma hevonenkin. Raivolla ja hampaita kiristellen hilasin itseni satulaan, Jenni kertoo.

Lääkäritkään eivät aina ole ymmärtäneet kipupotilaan kokemuksia.

– Ennen lääkäri saattoi antaa ibuprofeiinia ja käskeä kotiin. Kukaan ei pysähtynyt miettimään, mikä ihan oikeasti auttaisi. Minulla oli korkea kynnys mennä lääkäriin, koska oireitani ei osattu kohdata. Onneksi sain mentyä ja löysin lopulta hyvän lääkärin.

Lue myös: Selittämätön selkäkipu voi johtua stressistä

Osa-aikatyön hyväksyminen vähentäisi varhaista eläköityimistä

Liikunta on Jennille elintärkeää. Hän käy henkilökohtaisella valmentajalla, joka opettaa liikkumaan niin, ettei selkä rasitu. Hyviä lajeja ovat kävely, hiihto ja kuntosali. Fysioterapeutti on laatinut Jennille ohjeet kotona tehtävään selkäjumppaan. Lisäksi hän harrastaa melomista kesäisin.

– Kipu on koko ajan läsnä elämässä. En kuitenkaan halua antaa kivulle periksi. Kivun kanssa joutuu taistelemaan, usein tuntuu, että pusken läpi harmaan kiven. Yritän tehdä edes pienen kävelylenkin, kun kipu on päällä.

Kipupsykologin kanssa on katsottu, että elämän eri osa-alueet ovat kunnossa.

– Kipu on ollut elämässäni niin pitkään, ettei psykologilla ole ollut suurempaa vaikutusta. Uskon, että jos kipu on uusi asia, kipupsykologista voi olla paljonkin hyötyä.

Jenni toivoo enemmän ymmärrystä kipupotilaita kohtaan. Jos osa-aikatyöhön suhtauduttaisiin joustavammin, kipupotilaiden ei tarvitsisi jäädä ennenaikaiselle eläkkeelle ja yhteiskuntakin hyötyisi.

Lue myös: Jatkuva vatsakipu voi kertoa tulehduksellisesta suolistosairaudesta

Viisi asiaa, jotka selkäkipu on opettanut Jennille:

1. Osaan kuunnella kroppaani: psyykkinen hyvinvointi vaikuttaa kipuun, stressi saa sen yltymään. Minun on ollut pakko opetella rauhoittumaan.

2. Tunnen tervettä kunnioitusta kipua kohtaan, mutta olen myös jääräpäinen. En halua antaa periksi.

3. Arvostan niitä hetkiä, kun olen kunnossa ja pääsen ulos.

4. Kipu on opettanut hidastamaan, joskus ei vain pysty tekemään, mitä haluaisi. Osaan nauttia hetkestä. Kaiken ei tarvitse tapahtua heti.

5. Olen oppinut liikkumaan säännöllisesti. Liikun, koska haluan pysyä kunnossa, myös vanhana. Ilman kipua en varmasti liikkuisi niin paljon.

 

Pitkään jatkuneita selkäkipuja? Varaa aika Lääkärikeskus Aavan ammattilaiselle numerosta 010 3803838 tai www.aava.fi

Tutustu myös Aavan alaselän verkkovalmennukseen!

 

Lue myös:

Nappaa avaimet stressinhallintaan

Näin pidät huolta jaksamisestasi

Miksi päätä särkee?

Toimitus suosittelee