Rovaniemi on revontulten kaupunki – koe ainakin nämä

Lapin alueen pääkaupunki pohjoisella napapiirillä hurmaa myös suomalaiset vieraansa.

Viivy yön yli

Rovaniemellä yöpyminenkin on elämys. Vaihtoehtoja on monia: Valitse kotoisa hostelli tai näyttävä boutiquehotelli keskusta-alueella. Voit myös lähteä luonnon helmaan rauhoittumaan.

Keskeisellä sijainnilla keskustassa olevan Arctic Light Hotel -boutiquehotellin sisustus on eksoottinen ja runsas. Kaikki huoneet ovat yksilöllisiä ja ne on rakennettu vanhan ja osittain suojellun rakennuksen historiaa kunnioittaen.

Valtakatu 18, arcticlighthotel.fi

Edullinen ja kodikas majapaikka Hostel Cafe Koti on remontoitu vanhaan pankkiin. Sen alakerran rennossa kahvilaravintolassa viihtyvät paikalliset ja matkalaiset aamupala-ajasta illan viettoon.

Valtakatu 21, hostelcafekoti.fi

Arctic Treehouse -hotellin käpylehmää muistuttavassa majassa kannattaa yöpyä verhot auki, jolloin ison ikkunan äärellä nukahtaa ympäröivän luonnon syliin. Jos onni suosii voi nukkumaan mennessä katsella revontulia tai bongata valkean jäniksen loikkivan rinteessä.

Tarvantie 3, arctictreehousehotel.com

Aamiaisesta yödrinkkeihin

Maailman pohjoisimmassa sushiravintolassa, Wakkanaissa, tarjoillaan japanilaista ruokaa lappilaisella twistillä. Nigirin päällä on mureaa poroa ja misokeittoon sopii yllättäen supisuomalainen leipäjuusto. Ravintola on sisustettu ilahduttavan värikkäästi suomalaisella designilla ja drinkit ovat erityisen tyylikkäitä.

Valtakatu 23, wakkanai.fi

Arctic Light -hotellin ravintolan aamupalalla kannattaa ehdottomasti pistäytyä. Raikkaan aamupalan on suunnitellut Sara La Fountain. Tarjolla on paljon pieniä annoksia ja tuorepuristettuja mehuja, joista voi koota mielenkiintoisen maisteluaamupalan. Täällä nautiskeluun kannattaa varata riittävästi aikaa.

Valtakatu 18, arcticlighthotel.fi

Retrohenkisen Café Kauppayhtiön tiloissa kaikki sisustus on myytävänä. Täällä huhutaan olevan myös Rovaniemen maukkaimmat ja erikoisimmat burgerit! Samoissa tiloissa toimii myös Pure Pizza, jossa saa pitsan suoraan napolilaisesta puu-uunista.

Valtakatu 24, kauppayhtio.fi

Roka Street Bistrossa kannattaa maistaa poronkäristystä sen uudessa muodossa, porosänkkärinä, eli lämpimänä leipänä. Ruokavaikutteita kortteliravintola on imenyt muun muassa Amerikasta ja Italiasta.

Ainonkatu 3LH2, ravintolaroka.fi

Jos perinteinen poro ei maistu, suuntaa Yucaan. Meksikolaisia makuja tarjoava värikäs pikkuravintola, jonka tacot ovat käsintehtyjä ja drinkit herkullisia.

Rovakatu 21, yuca.fi

Pohjoiset tuliaiset

Herttaisen vaaleanpunaisen talon Sisustus & Cafe -kahvilapuodissa sisustusintoilija löytää pientä sisustustavaraa ja tekstiilejä ja istahtaa shoppailun ohessa kahville.

Poromiehentie 7

Rovaniemellä on 80 vuoden ajan toiminut Marttiinin puukkotehdas. Terävät ja kauniit puukot valmistetaan edelleen napapiirillä. Vieraile tehtaanmyymälässä ostamassa laadukas tuliainen tai uudet keittiöveitset.

Vartiokatu 32, marttiini.fi

Your Piece of Finland -lifestylemyymälä on pyhitetty suomalaiselle designille. Valikoimissa on muiden muassa vaatteita, asusteita, kodintekstiilejä ja sisustustavaroita suomalaisilta yrityksiltä.

Koskikatu 14–16, yourpieceoffinland.fi

Lapin yliopiston kampuksella on pieni Arctic Design Shop, jossa voi tutustua arktisen alueen design-uutuuksiin. Siellä myydään opiskelijoiden ja Lapin yliopistosta valmistuneiden suunnittelijoiden palveluita ja tuotteita, kuten koruja, julisteita ja keittiöpyyhkeitä.

Yliopistonkatu 8 door F, arcticdesignshop.com

ARKTINEN ARKKITEHTUURI

Rovaniemi on myös arkkitehtuurista kiinnostuneille mielenkiintoinen vierailukohde. Lapin sodassa vuonna 1944 poltetun Rovaniemen jälleenrakentemiseen osallistui vahvasti arkkitehti Alvar Aalto.

Aalto suunnitteli Rovaniemestä koko Lapin alueen yhdistävää pääkaupunkia. Aalto suunnitteli Rovaniemelle useita asemakaavoja, joista kuuluisa poronsarvikaava toteutettiin. Keskusta-alue rajautuu poron päähän ja silmää merkkaa Keskuskenttä. Sarvet muodostavat pohjoiseen, länteen ja etelään vievät tiet.

Arkkitehtuurista kiinnostuneen kannattaa tutustua Lappia-taloon, Rovaniemen kaupunginkirjastoon ja kaupungintaloon. Aallon suunnitelmat vei loppuun Alvarin vaimo Elissa Aalto, joka oli rovaniemeläinen arkkitehti.

Uudempaa rakentamista edustaa muun muassa kokonaan puusta rakennettu Metsähallituksen omistama tiedekeskus Pilke. Tunnettu nähtävyys on myös museo ja tiedekeskus Arktikum, jonka näyttävä lasiputki eli ”jäätynyt lasisormi” osoittaa kohti pohjoista.

Lue myös:

Nuorgam – Suomen Lappi näyttää parhaat puolensa

Ruotsin Lappi hurmaa unohtumattomilla elämyksillä – hiihtää voi vielä juhannuksenakin!

Kolin kansallispuisto on koettava – täydellinen talvilomakohde

Teksti
Kuvat Rovaniemen matkailu

Toimitus suosittelee