Haluatko sinäkin enemmän ja parempaa seksiä? Rosa Meriläinen: ”Kokeilkaa 5 viikon viinidieettiä”

Rosa Meriläinen ja Sanna Seiko Salo perehtyivät uutuuskirjassaan suomalaisten seksipuheeseen. Kaksikon mielestä seksipuhe helpottuu, kun tietää itse, mitä haluaa. Sen jälkeen myös seksielämä yleensä paranee.

SE – Seksipuhekirjan tekijöillä, kirjailija ja ex-kansanedustaja Rosa Meriläisellä ja media-alan moniottelijalla Sanna Seiko Salolla on jalo tavoite: he haluavat ihmisille enemmän ja parempaa seksiä.

Tavoitteen saavuttaminen helpottuu, kun ensin murretaan seksin käsite.

– Ei se tarkoita välttämättä miehen ejakulaatioon päättyvää penetraatiota, vaan myös kumppanin kanssa vaihdettua himokasta katsetta. Käsitteen laventuessa saa sellaisen rauhan, että ei tarvitse tavoitella jotakin tiettyä seksimäärää, Salo sanoo.

Meriläinen ja Salo ovat perehtyneet suomalaisten seksielämään perustamansa Lipstick Mafia -yhteisön kautta, jossa keskustellaan seksistä ja seksuaalisuudesta. Sitä kautta kaksikko sai myös kimmokkeen kirjaan. Molemmat haluavat kuitenkin painottaa, etteivät he ole koulutettuja seksuaalineuvojia.

– Me olemme seksinharrastajia eli kokemusasiantuntijoita, Meriläinen ja Salo naurahtavat.

”Olemme samassa veneessä”

Seksipuhekirja esittelee lukuisten naisten seksikokemuksia ja tarinoita seksuaalisuudesta. Yhteisöllisyyden vuoksi myös Meriläinen ja Salo heittäytyivät avoimesti mukaan.

– Tarkoituksena on, että opimme toisiltamme. Se on loppujen lopuksi turvallisempaa ja ihanampaa kuin asiantuntijoilta oppiminen. Tässä olemme samassa veneessä, kaikki hädissään ja epävarmoja, Meriläinen toteaa.

”Minusta on hirveän surullista, jos painaa menemään 20 vuotta hissukseen hämärässä takaapäin, kun oikeasti olisi koko ajan halunnut raippaa kuramatolla.”

Kirjoittajat haluaisivat, että kokemusten jakaminen havahduttaisi lukijat huomaamaan, että omista mieltymyksistään kannattaa puhua.

– Kirjaa lukiessa saattaa törmätä sellaiseen tarinaan, joka on kuin omasta elämästä. Siinä voi herätä ajatuksia, että mitähän tuosta seurasi tai että tuollakin tavalla voi puhua. Minusta on hirveän surullista, jos painaa menemään 20 vuotta hissukseen hämärässä takaapäin, kun oikeasti olisi koko ajan halunnut raippaa kuramatolla, Salo toteaa.

– Että tuon esimerkin sitten kaivoit, Meriläinen keskeyttää makeasti nauraen.

Lue myös: Orgasmikirjan kirjoittanut seksuaaliterapeutti Marja Kihlström: Unohda tämä, jos haluat saada orgasmin

Päivitä parisuhde viinidieetillä

Meriläisen ja Salon mukaan seksipuhe helpottuu, kun tietää, mitä itse haluaa. He pyrkivätkin painottamaan, että ensiksi kannattaa tutustua itseen ja omaan seksuaalisuuteen. Sen jälkeen tuntuu luontevammalta jakaa toiveitaan kumppanille.

– Ihmisen seksuaalisuus muuttuu elämän varrella. Ei riitä, että on tutustunut itseensä teini-ikäisenä tai puhunut asiat halki suhteen alussa. Pitää tapahtua päivitystä sekä itsen että toisen kanssa, Meriläinen sanoo.

– Naisilla tällaisia konkreettisia muutoksia ovat lapsen saaminen ja vaihdevuodet, Salo jatkaa.

Osa pareista saattaa puhua mieltymyksistään suhteen alussa, mutta vuosien kuluessa puhe usein lakkaa.

– Ihmiset pelkäävät loukkaavansa toista. Naiset eivät yleensä ottaen saa puhua siitä, että he haluaisivat rajumpaa seksiä. Naiset pelkäävät, että miehet pitävät heitä pervoina. Jos sitä tilannetta pitää sitten katsella seuraavat 40 vuotta, niin siinä on paljon pelissä, Meriläinen toteaa.

rosa meriläinen
Rosa Meriläinen ja Sanna Seiko Salo teettivät kirjansa kuvituksista julisteita.

Sen vuoksi kirjoittajat toitottavat parisuhteen päivittämistä.

– Vaikka olisi menty kymmenen vuotta huonolla tavalla, mutta jos molemmat haluavat suhteen jatkuvan, niin voi aloittaa vähän kuin puhtaalta pöydältä. Ei muuta kuin uusi kuherruskuukausi käyntiin, Salo intoilee.

Kaksikon kirjakin tarjoaa esimerkin, jolla suhdetta voi päivittää. Temptation Island Suomi -ohjelmasta tutut Aki ja Rita Manninen kertovat teoksessa, että he pitivät suhteen alussa viiden viikon viinidieetin. Sen ajan pari vietti juomalla viiniä ja puhumalla avoimesti molempien suhde- ja seksikokemuksista.

– Sitä voisi kokeilla pitkässäkin suhteessa. Sovitaan yhdessä, että nyt nostetaan asiat pöydälle. Vaikka 10 vuotta sitten sanoit tykkääväsi tietynlaisesta seksistä, niin et ole enää sama ihminen, eikä ole toinenkaan tai edes maailma. Eli viinidieetti kehiin. naiset pamauttavat.

Kommunikaatio ei ole pelkkiä sanoja

Meriläisen ja Salon mielestä seksipuheeseen kannattaa panostaa, koska sen myötä seksistä tulee parempaa ja sitä saa enemmän.

– Kun alat löytää itsestäsi uusia juttuja ja kokeilla niitä, niin kirjamme voi sparrata siinä, miten omista haluista voi kommunikoida eteenpäin. Siitä se hyvä seksioravanpyörä sitten lähtee liikkeelle, Meriläinen sanoo.

Kommunikoinnin ei kirjoittajien mukaan kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, että pari istuu alas ja puhuu vakavasti.

– Kommunikaatiota ovat muutkin kuin sanat. Kommunikointi on muutenkin siirtynyt enemmän digitaaliseen ja visuaaliseen muotoon, joten kannattaa laittaa sydän-emojit lentämään, Salo naurahtaa.

”Kannattaa laittaa sydän-emojit lentämään.”

Meriläisen ja Salon tekemän kyselyn mukaan moni kaipaa pitkiä seksisessioita, mutta varsinkin työssäkäyvien vanhempien lapsiperhearjessa siihen ei juuri ole aikaa. Tilanne ei silti ole toivoton.

– Esileikin voi aloittaa jo aamulla ja ylläpitää sitä päivällä vaikkapa viestein. Kun on virittäydytty pitkin päivää, niin siitä tulee lopulta olo, että tämä olikin kiireetöntä.

–Tutkitusti sellaiset perheet pysyvät kasassa, joissa on onnellinen parisuhde, ja sellaiset parisuhteet ovat onnellisia, joissa on hyvä seksielämä. Jos perhearvot kiinnostavat, niin kannattaa alkaa lähetellä niitä viestejä kumppanille, Meriläinen opastaa.

Muista huumori

Aina ei edes tarvitse olla sanoja tai kuvia.

– Jos ei löydä sanoja, niin aina voi näyttää. Molemmat voivat näyttää toisilleen, millaisesta kosketuksesta tykkää ja miten tyydyttävät itseään, Meriläinen kertoo.

– Jos on tilanne päällä, niin voi olla vaikea sanoa mitään, jos samaan aikaan miettii toisen miehisyyttä sekä sitä, että pitää myös vetää vatsaa sisään, pidättää pierua ja näyttää hehkeältä. Siinä on aika vaikea yhdistelmä, Salo naurahtaa.

Siksi kirjoittajakaksikko toivoo, että parit keskittyisivät ennen kaikkea huumoriin.

– Kommunikaatio voi olla hassuttelevaa ja hauskaa. Huumoria kannattaa käyttää, koska se on yleensä se paria yhdessä pitävä liima, Meriläinen toteaa.

Kun parille sopiva oma tapa löytyy, niin seksipuhe kannattaa ottaa osaksi arkea.

– Seksiä saa todennäköisemmin, jos sitä pyytää, Meriläinen hymähtää.

Lue myös:

Tuovatko seksifantasiat säpinää arkeesi? Asiantuntija: Ajatukset eivät satuta ketään

Ex-seksityöläinen Tomi toteutti fantasioita ja esitti kumppania häissä – Tätä Tomin asiakkaat kaipasivat eniten

Olen liian ujo tekemään sitä – voiko ujous estää seksielämän?

Teksti
Kuvat Ari Lahti

Toimitus suosittelee