Reykjavik tarjoaa poikkeuksellista eksotiikkaa – katso parhaat matkavinkit!

Reykjavik on maailman pohjooisin pääkaupunki. Sen kyljestä alkava omaperäinen luonto kiehtoo paikallisia kokkeja ja muotisuunnittelijoita – ja sinne suuntaavaa matkailijaa.

Harvassa pääkaupungissa voi aloittaa päivän yhtä huikeissa merkeissä kuin Reykjavikissa.

Seison laivan kannella tuulenpitävissä haalareissa ja pipo päässä, katse naulittuna aaltoihin.Valaat voivat ilmestyä esiin milloin vain.

Pieni aluksemme on seilannut Reykjavikin lähivesillä jo muutaman tunnin. Olemme seurailleet delfiinejä ja  hellyttäviä lunneja.

Valaista ei kuitenkaan ole kuulunut pihaustakaan.

Kun mikrofonista kajahtaa oppaan riemuhuuto, se toimii kuin adrenaliinipiikki.

Aluksi erottuu heikko vesisuihku. Sitten kuuluvat hengityksen aiheuttamat pärskähdykset. Pian pinnan yllä vilahtaa selkäevä, pala pyrstöä ja suuri kiiltävänmusta selkä.

– Niitä on kolme, joku hihkuu.

Noin kymmenmetrisiksi kasvavat lahtivalaat viipyvät näkösällä vain tovin kerrallaan ennen sukellusta, mutta joka hetkessä on erityistä hohtoa.

Islannin kuuluisin vesiputous Gullfoss eli Kultainen putous ryöppyää kahdessa osassa. Yhteensä pudotusta on runsaat 30 metriä. Reykjavikista sinne on autolla noin 1,5 tunnin matka.
Islannin kuuluisin vesiputous Gullfoss eli Kultainen putous ryöppyää kahdessa osassa. Yhteensä pudotusta on runsaat 30 metriä. Reykjavikista sinne on autolla noin 1,5 tunnin matka.

Lähiruokaa ravintoloissa

Aamupäivä merellä tekee raukeaksi ja nälkäiseksi.

– Kokeillaanko matkaa Islannin ympäri? ehdottaa tuttavani Íris tutkiessamme Fish Companyn lounaslistaa Reykjavikin keskustassa.

Kellariravintolassa se onnistuu parissa tunnissa, vajaalla 9 000 Islannin kruunulla eli noin 60 eurolla.

Tuoreet, paikalliset raaka-aineet ja kekseliäät yhdistelmät ovat paikallisten muotiravintoloiden jujuna juuri nyt.

Fish Companyn maistelumenyyssä on pohjoisten vesien lohta, itärannikon liepeiltä pyydettyä turskaa ja katkarapuja sekä Länsivuonoilla laiduntanutta lammasta. Taiteellisia annoksia täydentävät yrtit, vihannekset, hedelmät ja marjat.

Pienikokoinen, vahva isalnninhevonen on maailman vanhimpia hevosrotuja. Ratsain tehdyt vaellusmatkat ovat maassa suosittuja, mutta hevosen selkään pääsee myös Reykjavikin ympäristössä.
Pienikokoinen, vahva isalnninhevonen on maailman vanhimpia hevosrotuja. Ratsain tehdyt vaellusmatkat ovat maassa suosittuja, mutta hevosen selkään pääsee myös Reykjavikin ympäristössä.

Näe ja koe Reykjavikissa

Elding järjestää valasretkiä lähivesille. Tavallisimmin näyttäytyvät lahtivalaat, delfiinit ja pyöriäiset, joskus myös ryhä- tai miekkavalaat. Helpoiten valaita näkee kesällä (yli 90%:n varmuudella), mutta jos saldo jää nollaksi, pääsee uudelle retkelle maksutta. Kovalla tuulella retket perutaan. elding.is

– Lasitiilillä vuorattu tyylikäs konserttitalo Harpa voitti pari vuotta sitten EU:n nykyarkkitehtuurille omistetun Mies van der Rohe -palkinnon. Se on maan sinfoniaorkesterin ja oopperan koti, mutta ohjelmistossa on monenlaista musiikkia. Rakennukseen voi tutustua opastetuilla kierroksilla.

– Taideihmisen kannattaa poiketa katsomaan veistoksia islantilaisen kuvanveistäjän, Einar Jónssonin (1874–1954), yhdistettyyn koti- ja taidemuseoon, joka sijaitsee Eiríksgatalla, Hallgríms-kirkon lähellä. Nykytaidetta on esillä sataman vanhassa varastohallissa, Hafnarhúsissa,

– Islannin kansallismuseon pysyvä näyttely esittelee perusteellisesti saaren kulttuuria ja historiaa,

Reykjavikissa on paljon kivoja kahviloita. Roastersin kesäterassilla on tavallistakin rennompi tunnelma.
Reykjavikissa on paljon kivoja kahviloita. Roastersin kesäterassilla on tavallistakin rennompi tunnelma.

Luonto inspiroi designia

Joissakin ravintoloissa on tarjolla myös lunnia, haita ja valaanlihaa. Niitä syövät myös islantilaiset.

– Valaanpyynnille on asetettu tiukat rajat ja kiintiöt. Koetamme elää luontoa kunnioittaen. Tiesitkö, että lahtivalaassa on vähän rasvaa ja paljon omegahappoja? Siitä saa hyvää sushia, Iris selittää.

Luonto on islantilaisille tärkeä asia. Sen huomaa jopa shoppaillessa.

Keskustan putiikeissa myytävät, muhkeat neuleet ja monet muut tekstiilit on tehty islantilaisesta lampaanvillasta. Koruissa on paikallista laavakiveä. Joihinkin on tyylitelty sulista linnun siivet tai hopeisia kalanpyrstöjä.

Parhaiten paikallinen osaaminen esittäytyy Kraumissa. Valikoimissa on parin sadan islantilaisen tekijän keramiikkaa, lasitavaraa, vaatteita ja sisustusesineitä.

Pehmeät nahkalaukut ja ballerinat on tehty kalannahasta. Huippuhienot saapikkaat on koristeltu hevosen harjaksilla.

Reykjavikin lähivesillä bongaillaan lintuja, delfiinejä ja valaita.
Reykjavikin lähivesillä bongaillaan lintuja, delfiinejä ja valaita.

Yömyöhään kahviloissa

Reykjavikin ilmapiiri on sympaattinen. Joka paikkaan on lyhyt kävelymatka ja keskusta on kuin ylikasvanut kylä. Pientalot on maalattu rohkein värein. Ne näyttävät puisilta, vaikka ovatkin peltiverhoiltuja.

Osa taloista on koteja. Osassa on puoteja, gallerioita ja ravintoloita. Viihtyisiä kahviloita osuu kohdalle yhtenään.

Kun mereltä puhaltavat kunnon puhurit, kahvilat ovat turvallisia pesiä, joissa luetaan lehdet, leikitetään lapset ja syödään lounaat.

Monet työpalaverit pidetään kahviloissa. Töiden jälkeen niihin unohdutaan rupattelemaan tai juhlimaan. Osa kahviloista muuttuu musiikki- ja viinibaareiksi tai klubeiksi illan mittaan.

Café Paris on paras ihmisten katselupaikka, varsinkin kesällä.

Itse ihastun Reykjavik Roastersin vastapaahdetun kahvin tuoksuun, leivonnaisiin ja retrohenkisiin eriparikalusteisiin.

Kahvilasta on pikkumatka kaupungin modernille maamerkille, Hallgrímskirkjalle. Liki 75 metriin yltävä kirkko on maan korkein rakennus. Sen tornista näkyy talojen yli merelle ja vuorille.

Reykjavikilaiset viettävät paljon aikaa kahviloissa, kesät talvet.
Reykjavikilaiset viettävät paljon aikaa kahviloissa, kesät talvet.

Tee päiväretki

– Kultaisen kierroksen kohteet – Thingvellirin kansallispuisto, geysir-alue ja Gullfossin vesiputoukset  –tavoittaa vuokra-autolla tai paikallisten matkatoimistojen retkillä.

– Blue Lagoon -kylpylässä on spa, jossa tehdään hierontoja ja kasvohoitoja. Päärakennuksessa on ravintola, kahvila ja paikan omia ihonhoitotuotteita myyvä kauppa. Kylpylään on Reykjavikista vajaat 50 km. Sinne pääsee bussilla, joista vastaavat Blue Lagoon Bus Service ja muutama muu yritys. Kylpylä sijaitsee vain 20 km:n päässä lentokentältä.

– Bussilla tehtäviä revontulien katseluretkiä järjestetään lokakuusta kevääseen. Niitä voi nähdä tyyninä ja pilvettöminä pakkasöinä.

– Reykjavikista ehtii pitkällä päiväretkellä etelä-rannikolle patikoimaan oppaan johdolla jäätikölle Vatnajökulin kansallispuistoon ja lipumaan veneellä taianomaiselle Jökulsárlónin jäälaguunille.

– Luonto- ja seikkailuretkiä järjestävät Reykjavikista useat yritykset, esimerkiksi Icelandic Mountain Guides, Island Excursions, Reykjavik Excursions ja Grey Line Iceland.

Harpan modernissa musiikkitalossa voi kuulla muun muassa sinfonioita ja oopperaa.
Harpan modernissa musiikkitalossa voi kuulla muun muassa sinfonioita ja oopperaa.

Kultainen kierros geysireille

Reykjavik on yllättävän trendikäs ja monipuolinen. Osa ravintoloista ja kahviloista on kuin maailman metropoleista. Hyviä taide- ja historiamuseoita sekä näyttelyitä on useampia. Muutama vuosi sitten avatussa Harpan konserttisalissa voi kuulla sinfoniaa ja oopperaa.

Erityiseksi Reykjavikin tekee villi luonto, joka odottaa nurkan takana.

Kun ajelee kaupungista bussilla tai vuokra-autolla tunnin verran kohti sisämaata, pääsee Unescon maailmanperintökohteeksi valittuun Thingvellirin kansallispuistoon.

Joka suunnalla avautuu puuton, nurmettunut kivikkotasanko, jota hallitsevat maankuoren halkeamat ja repeämät, Täällä Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat erkanevat toisistaan, tavallisesti muutaman sentin vuodessa, joskus nopeammin.

Gullfossin vesiputoukset vangitsevat. Valkoiset kuohut pauhaavat kalliojyrkänteiden välistä kanjoniin ja paiskovat kylmiä pisaroita kasvoille. Kohina on mielipuolinen. Vesisumun ylle kaartuva sateenkaari näyttää epätodelliselta.

Kultaiseksi kierrokseksi kutsuttu retkipäivän huipentuu putousten lähettyvillä olevalla geotermisellä alueella, joka sykkii outoa elämää. Jalkojen juuressa kuplivat pienet mutakuopat, purot tuoksuvat rikiltä ja maankuoren raoista tupruaa kaasuja. Luonnonaltaiden kirkas vesi on polttavaa.

Alueella on myös aktiivisia geysirejä. Energinen Strokkur sylkäisee monimetrisen vesi- ja höyrypatsaan muutaman minuutin välein. Ennen purkausta vesimonttuun kasvaa suuri kupla. Sitten vesi vetäytyy, kunnes syöksyy raketin tavoin kohti taivasta. Kaikki tapahtuu silmänräpäyksessä ja raivokkaasti.

Lentokentän lähettyvillä sijaitseva Sininen laguuni on maan hienoin kylpylä. Vesi on 40-asteista.
Lentokentän lähettyvillä sijaitseva Sininen laguuni on maan hienoin kylpylä. Vesi on 40-asteista.

Mineraalikylpy nuorentaa

Geotermisistä voimista voi nauttia myös kylpemällä. Maan uumenista johdetulla energialla lämmitetään Reykjavikin lukuisat sisä- ja ulkouima-altaat.

Koko maan komein kylpylä on Blue Lagoon eli Sininen laguuni. Suuri, kauniisti maisemoitu allas höyryää taivasalla. Vesi on 37–41-asteista.Uiminen ei tule kuuloonkaan, mutta oleilu on ihanaa. Allasbaarista saa jäätelöä ja kylmää juotavaa.

Läpinäkymätön vesi on valosta riippuen kuin maitoa, saippuavettä tai turkoosia veteen liuenneen silikaatin, mineraalisuolojen ja levien ansiosta.

Teen kasvoilleni naamion valkoisesta silikaattimudasta, jota on kerätty altaan reunalle oleviin kulhoihin. Sen kerrotaan tekevän iholle hyvää, nuorentavankin. Ainakin se saa kasvot hetkeksi silkkisiksi.

Lämpö ja vesi rentouttavat niin, että silmät painuvat kiinni. Se on harmi, sillä maisema on ihmeellinen. Ympärillä kumpuilee kauan sitten jähmettynyt karu laavakenttä pikimustana ja röpöliäisenä, uhmakkaana ja autiona.

Strokkur on näyttävä geysir, joka syöksee vettä ja höyryä muutaman minuutin välein.
Strokkur on näyttävä geysir, joka syöksee vettä ja höyryä muutaman minuutin välein.

Hyvä tietää

– Reykjavikissa on noin 120 000 asukasta, suur-Reykjavikissa 200 000 ja koko Islannissa 320 000.

– Sää on usein tuulinen ja muuttuu nopeasti, mutta pysyy Golf-virran ansioista melko leutona ympäri vuoden. Kesällä lämpötila on noin 10–20 astetta, talvella usein nollan tuntumassa.

– Englantia osataan erinomaisesti.

– Valuutta on Islannin kruunu ISK, 1 000 ISK on noin 6,7 €. Hintataso on aika korkea, etenkin hotellien.

– Vilkkainta sesonkia on kesä– elokuu. Varaa silloin majoitus hyvissä ajoin. Icelandairin Hotel Reykjavik Marina on kohtuuhintainen. Se sijaitsee satamassa lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta.

–  Icelandair lentää suoraan Helsingistä Reykjavikiin.

Lisätietoja visiticeland.com

Lue lisää Islannista:

Kun käy kerran Islannissa, sinne haluaa palata

Koti satujen saarella

5 islantilaista artistia, joista inspiroidut

teksti mira jalomies
kuvat peppe mancuso
Oma aika 11/2015

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest