Itsetehdyt makeiset ovat täydellinen lahjaidea – katso helpot reseptit!

Makeat leivonnaiset
Helppo
Joulu

Näiden makeisten tekeminen on helppoa ja nopeaa. Lahjana itsetehdyt joulumakeiset voittavat suklaarasian 6-0.

Makeiset kuuluvat jouluun. Vihreiden kuulien ja kaupasta ostettujen joulukonvehtien sijaan voit tarjota vieraille myös itsetehtyjä joulumakeisia.

Punssipallot

n. 24 palloa

2 dl valmista suklaakakkuseosta

75 g voita

1 tl arrakkiaromia

2 rkl kaakaojauhetta

2 rkl vettä

strösseliä ja nonparellia

1. Siivilöi kaakaojauhe kakkuseokseen.

2. Lisää mikrossa tai kattilassa sulatettu voi sekä arrakkiaromi kakkuseokseen ja
sekoita.

3. Lisää kaksi ruokalusikallista vettä, jotta massasta on helpompi pyöritellä palloja ja strösseli tarttuu pallojen pintaan.

4. Pyöritä makeiset strösselissä ja laita pieniin karamellivuokiin. Säilytä jääkaapissa.

Lakritsitoffee

noin 20 palaa

1 dl sokeria

1 dl vaaleaa siirappia

1 dl kermaa

1 rkl voita

lakritsia

1. Laita sokeri, siirappi, kerma ja voi pieneen kattilaan ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna seoksen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Sekoita
puukauhalla koko ajan.

2. Toffeesta tulee sitä kovempaa, mitä kauemmin se saa kiehua. Pienessä kattilassa tälle määrälle riittää noin 15 minuuttia, jolloin toffeesta ei tule kivikovaa.

3. Kokeile toffeen kovuutta tiputtamalla pieni pisara kylmään veteen. Jos pisara jähmettyy ja on muovailtavissa palloksi, on toffee valmis.

4. Kaada toffee uunipellin päällä olevan leivinpaperin päälle levyksi ja lisää päälle pieneksi pilkottuja lakuja.

5. Vie pelti parvekkeelle tai ulos jäähtymään muutamaksi tunniksi, tai anna jäähtyä huoneen lämmössä, kunnes voit siirtää toffeen jääkaappiin.

6. Leikkaa jäähtyneistä toffeelevyistä paloja. Veitsen kastaminen kuumaan veteen auttaa leikkaamista.

Mantelinekku

Noin 15 palaa

1 dl sokeria

1 dl vaaleaa siirappia

1 dl kermaa

1 rkl voita

Mantelilastuja

(Appelsiininkuorta)

1. Tee mantelinekut samalla ohjeella kuin lakritsitoffeekin. Keitä toffeeta
kuitenkin 5–10 minuuttia kauemmin, jolloin siitä tulee kovempaa.

2. Lisää mantelilastut kuuman toffeelevyn päälle. Voit maustaa toffeeta myös raastetulla appelsiininkuorella.

3. Jäähdytä makeiset kunnolla kylmässä.

4. Nekkua ei voi leikata, vaan levy on kopautettava palasiksi vaikkapa veitsellä. Paloista tulee persoonallisesti eri kokoisia ja muotoisia.

Valkosuklaahyveet

Noin 20 palaa

250 g valkosuklaata

1 dl kuivattuja karpaloita

1 dl kuorittuja pistaaseja

2 Daim-keksiä

1. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa.

2. Lisää sulaneeseen suklaaseen karpalot, pistaasit ja murskatut keksit.

3. Laita ruokalusikallisen verran seosta foliokakkuvuokien pohjalle.

4. Jäähdytä makeiset ulkona tai jääkaapissa reilun tunnin ajan.

Voit tehdä näitä herkkuja pienemmilläkin määrillä ja maustaa ne haluamallasi tavalla. Mitään sääntöjä ei ole. Kokeilemalla löydät mieleisesi makuyhdistelmät.

Riisisuklaakolmiot

Noin 16 palaa

4 kpl maustamatonta riisikakkua

100 g tummaa suklaata

2 tl tomusokeria

ripaus appelsiinin kuorta

100 g valkosuklaata

puolikkaan limen kuori

1. Tee kaksi seosta, toinen tummasta suklaasta ja toinen valkosuklaasta. Sulata suklaat erikseen varovasti mikrossa tai vesihauteessa.

2. Mausta tumma suklaa tomusokerilla ja appelsiinin kuorella ja valkosuklaa raastetulla limen kuorella. Pese kuori hyvin!

3. Leikkaa riisikakut neljään osaan.

4. Dippaa riisikakkukolmioita suklaaseoksissa ja aseta leivinpaperin päälle ja vie makeiset ulos tai jääkaappiin jäähtymään.

Riisisuklaa-karpaloneliöt

Noin 25 palaa

4 maustamatonta riisikakkua

0,5 dl kuivattuja karpaloita

200 g maitosuklaata

50 g tummaa suklaata

1.  Sulata 50 g tummaa suklaata ja 100 g maitosuklaata.

2. Murskaa riisikakut pieneksi kulhossa ja lisää pilkotut karpalot sekä sulatettu suklaa.

3. Sekoita ja asettele massa leivinpaperin päälle levyksi.

4. Kaada vielä päälle 100 g sulatettua maitosuklaata ja asettele tasaiseksi massaksi.

5. Anna jäähtyä ulkona tai jääkaapissa pari tuntia.

6. Kun riisisuklaalevy on kova, leikkaa se kuutioiksi.

 

Halutessasi voit kaikissa suklaata sisältävissä resepteissä temperoida suklaan. Ohjeet löydät täältä

 

Lue myös:

Ihana suklaa-keksikakku hoituu ilman uunia

Lakritsa-valkosuklaa-pähkinäleivät

5 x herkullisimmat joululeivonnaiset

 

Teksti ja reseptit Markku Kopra
Kuvat Kirsi-Marja Savola
Julkaistu aiemmin Miss Mixissä 12/2012

Toimitus suosittelee

>