Limellä maustettu pavlova on kesän herkullisin jälkkäri

Kesäinen pavlova saa potkua limestä ja koristellaan tuoreilla marjoilla.

Makea pavlova on kesän ehdoton ykkösherkku. Venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan nimetty jälkiruoka on päältä rapea ja sisältä vaahtokarkkimaisen pehmeä, hieman tahmeakin.

Pavlova syntyy näistä aineksista:

4 valkuaista

2,25 dl sokeria

2 tl maissitärkkelystä

1,5 rkl limetin mehua

Päälle ja väliin:

3 dl vispikermaa

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

marjoja

sitruunamelissaa

pavlova

Näin teet pavlovan:

1. Erottele valkuaiset kulhoon. Ole huolellinen, sillä valkuaisten joukossa ei saa olla pisaraakaan keltuaista. Varmin tapa on rikkoa lasiin yksi kananmuna kerrallaan ja lisätä valkuaiset yksitellen kulhoon. Sekoita maissitärkkelys sokeriin ja lisää se valkuaisten sekaan.

2. Täytä suuri kattila puolilleen vettä ja laita kiehumaan. Lämmitä muna-sokerimassaa vesihauteessa samalla sekoittaen, niin kauan, että sokeri liukenee kokonaan valkuaisiin. Kokeile sormella. Seos on valmis kun et enää tunne sokerikiteitä. Älä lämmitä liikaa, jotta valkuainen ei kypsy. Varo myös, ettei valkuaisten joukkoon mene vettä.

3. Ota kulho pois vesihauteesta ja siirrä massa yleiskoneeseen tai vispaa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa limetin mehu ja vispaa vielä niin kauan, että marenki on jäähtynyt.

4. Siirrä massa pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Piirrä leivinpaperille kaksi samankokoista soikiota. Pursota molempiin soikioihin spiraalimaisesti tasainen pohja. Pursota toisen pohjan päälle vielä muutama kerros marenkia reunoille, jotta reunat nousevat korkeammaksi ja keskelle jää kuoppa.

5. Lämmitä uuni 125 C asteeseen. Laita pavlova uuniin ja vähennä lämpötilaa 100 C asteeseen. Varo ruskistamasta marenkia. Paista pavlovaa noin 1,5 tuntia, sammuta uuni ja jätä vielä tunniksi jälkilämpöön. Ota pavlova uunista ja anna jäähtyä.

6. Vatkaa kermavaahto vispikermasta ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Lisää matalan pohjan päälle hieman kermavaahtoa ja marjoja. Aseta korkeareunuksinen pohja päälle ja lisää kuoppaan loput kermavaahdot ja koristele marjoilla ja sitruunamelissalla.

Vinkki: Mikäli oman pavlovapohjan tekeminen tuntuu ylivoimaiselta tai liian aikaavievältä, tarjoa jälkiruoaksi vaniljajäätelöä, tuoreita marjoja sekä murskattua kaupan valmismarenkia! Toimii!

Lue myös:

Marjainen pavlova

Tässä on kesän ehdoton herkkuhitti – tyrmäävän hyvä mansikkakakku!

Sushifanin voileipäkakku

Resepti ja teksti Markku Kopra
Kuvat Inka Ikonen

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee