Rakastatko vaniljaa? Pastéis de nata on leivos juuri sinulle!

Vanilja, sokeri ja kerma: ah, mikä syntisen ihana liitto! Vanilja on parhaimmillaan portugalilaisessa Pastéis de nata -leivoksessa.

Pastéis de Nata on varsinainen portugalilainen ylpeys. 180 vuotta vanhan leivoksen alkuperäinen resepti on tiedossa vain kahdella ihmisellä.

Aito ja oikea vaniljakreemileivos tehdään Lissabonin Belémin kaupunginosassa ja leivosta kutsutaan nimellä Pastéis de Belém. Muualla tehdyt leivokset ovat nimeltään Pastéis de Nata.

Helpoimmalla pääset käyttämällä pohjana kaupan valmistaikinaa. Lehtitaikinan sijaan voit käyttää myös rapeaa filotaikinaa.

Reseptistä tulee noin 10 leivosta.

Ainekset:

2 dl maitoa

Vaniljatanko

1 dl kuohukermaa

2 rkl maissijauhoa

1,5 dl sokeria

0,5 dl vettä

2 kanelitankoa

1 muna

2 keltuaista

Paketti filotaikinaa

Vuoan voiteluun:

Voisulaa

Koristeluun:

Kanelia

vanilja

Näin valmistat leivokset:

1. Kiehauta maito ja pituussuunnassa halkaistu vaniljatanko. Ota vanilja käteen ja kaavi siemenet maitoon. Poista tanko. Sekoita maissitärkkelys kermaan ja lisää se maidon joukkoon.

2. Laita sokeri ja vesi sekä kanelitangot kiehumaan. Älä sekoita. Kun seos alkaa kiehumaan, poista kanelitangot varovasti ja kaada sokeriliemi ohuena nauhan maitoon, samalla hyvin sekoittaen.

3. Ota kattila hellalta ja anna seoksen jäähtyä noin 5-10 minuuttia. Lisää kananmunat ja sekoita seos tasaiseksi.

4. Avaa filotaikina levyksi ja leikkaa terävällä veitsellä foliovuokaa halkaisijaltaan sentin leveämpi ympyrä. Asettele puolet eli kuusi filotaikinalevyä sisältävä ympyrä hyvin voideltuun foliovuokaan tasaisesti siten, että pidät vuokaa kämmentä vasten. Reunat saavat rypistyä. Mikäli taikina nousee huomattavasti vuoan yli, voit siistiä niitä saksilla.

5. Asettele vuoat pellillle ja kaada niihin massaa lähes pintaan asti (4/5). Massa nousee uunissa mutta laskee jäähdyttyään.

6. Paista leivoksia 225 C asteessa noin 15 minuuttia, kunnes leivokset ovat kauniin värisiä.

7. Anna jäähtyä ja ripottele päälle hieman kanelia.

Lue myös:

Maailman mehukkain korvapuusti mantelimassalla

Tässä on kesän ehdoton herkkuhitti – tyrmäävän hyvä mansikkakakku

Sushifanin voileipäkakku

Resepti Markku Kopra
Kuva Inka Ikonen

Toimitus suosittelee