Tässä on kesän ehdoton herkkuhitti – tyrmäävän hyvä mansikkakakku

Fraisier on ranskalainen klassikko. Näyttävä mansikkakakku kätkee sisälleen mansikoiden lisäksi makuhermoja hivelevän vaniljakreemin, crème pâtissièren.

Mikäli haluat vaihtelua perinteiselle kermaiselle mansikkakakulle, kokeile ranskalaista mansikkakakkua fraisieria. Tämä klassikko saa kriittisimmänkin juhlavieraan ihastuksesta sanattomaksi. Näyttävä mansikkakakku ei ole edes niin vaikea tehdä, kuin mitä sen ulkomuodosta voisi ehkä päätellä.

Fraisier saa nimensä ranskan sanasta fraise eli mansikka.

Tarvikkeet:

Pohja

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

2 dl   jauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 sitruunan kuori

50 g suolatonta voita

Vaniljakreemi

5 dl maitoa

1 vaniljatanko

1,5 dl sokeria

7 munan keltuaista

0,75 dl maissitärkkelystä

50 g suolatonta voita

Sitruunasiirappi

1  dl sitruunamehua (n. 2 sitruunaa)

1 dl sokeria

Lisäksi

2 rasiaa mansikoita

1 pkt (250 g) marsipaania

Tuoretta minttua

Ranskalainen mansikkakakku – näin teet sen

1. Valmista aluksi kakun pohja.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Pese sitruuna, raasta kuori ja lisää vaahtoon.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja siivilöi ne vaahtoon kolmessa erässä varovasti käännellen. Lisää lopuksi sulatettu voi varovasti käännellen, jottei massan ilmavuus katoa.

Kaada massa leivinpaperilla pohjustettuun ja reunoilta voideltuun irtopohjavuokaan (24 cm). Tee massaan ristiviilto, jotta kakku nousee tasaisesti.

Paista pohjaa 175 C asteessa noin 25 minuuttia, uunista riippuen. Anna pohjan jäähtyä hieman ennen vuoasta irrottamista. Asettele pohja jäähtymään ritilälle.

2. Valmista vaniljakreemi.

Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet ja laita kaikki likoamaan maitoon. Lämmitä maito lähes kiehuvaksi ja poista vaniljatanko.

Vatkaa huoneenlämpöiset munankeltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys yleiskoneessa. Lisää lämmin maito ja vatkaa seos tasaiseksi.

Lisää seos kattilaan ja lämmitä se varovasti ja jatkuvasti vatkaten, jotta se ei tartu pohjaan. Kun kreemi kiehahtaa (ensimmäiset kuplat), ota se heti liedeltä ja lisää voi pieninä paloina. Sekoita tasaiseksi ja kaada kreemi puhtaaseen astiaan. Laita kreemin päälle tuorekelmu ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sen jälkeen jääkaapissa kylmäksi.

3. Valmista sitruunasiirappi.

Lisää sokeri ja puristettu sitruunamehu kattilaan ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Jäähdytä.

4. Kokoa kakku.

Lisää irtokakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Voit halutessasi siisteyden varmistamiseksi, leikata leivinpaperista myös vuoan reunoille suikaleet tai käyttää kakkukalvoa.

Leikkaa pohja varovasti kahtia. Lisää toinen pohjista vuokaan ja kostuta sitruunasiirapilla (puolet siirapista). Valitse näyttävimmät tasakokoiset mansikat kakun reunoille. Leikkaa veitsellä kannat pois, jotta mansikka seisoo tasaisesti. Halkaise mansikat kahtia ja asettele mansikat pohjan päälle, halkaisupinta kakkuvuoan reunaan kiinni. Asettele mansikat vieri viereen koko vuoan reunan ympäri.

Laita puolet vaniljakreemistä pursotinpussiin. Pursota kreemiä reunoille pohjasta ylöspäin täyttämällä mansikoiden väleihin jäävät tyhjät kohdat. Pursota loput puolikkaasta kreemistä pohjan päälle. Leikkaa mansikoita pieniksi paloiksi ja täytä kakun keskusta niillä siihen asti,  että mansikkatäyte saavuttaa reunalla olevien mansikoiden korkeuden. Pursota sen jälkeen reunalla olevien mansikoiden päälle kreemiä. Pursota varovasti loput kreemit keskellä olevien mansikoiden päälle, aseta päälle toinen kakkupohja. Kostuta lopulla siirapilla. Laita kakku tekeytymään jääkaappiin kahdeksi tunniksi.

5. Koristele kakku.

Kaulitse marsipaani tomusokerin avulla ja kakkuvuoan sisäreunaa avuksi käyttäen leikkaa päälle tuleva ympyrä. Ylimääräiset tomusokerit voit siistiä pois kostealla pensselillä. Koristele mintun tai sitruunamelissan oksilla ja tarjoile kakku heti. Säilytä viileässä.

Lue myös:

Sushifanin voileipäkakku on kesän ehdoton hitti!

Amerikkalainen juustokakku

Muhkea porkkanakakku

Resepti Markku Kopra
Kuva Kirsi-Marja Savola

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee