Älä tipu tyhjän päälle! Eläkkeelle jäämistä kannattaa suunnitella ajoissa

Eläkkeelle siirtyminen on suuri elämänmuutos, jota kannattaa suunnitella hyvissä ajoin.

Eläkkeelle jääminen tuo elämään ja arkeen väistämättä paljon muutoksia. Suhtautuminen eläkepäivien alkamiseen voi olla hyvin erilainen eri ihmisillä. Suurelle osalle se on odotettu hetki. Siihen on ladattu suuria odotuksia ja silloin elämästä nauttiminen täysillä alkaa.

Työorientoituneelle tunnelmat voivat olla päinvastaiset. Hän saattaa kokea suurtakin ahdistusta työhön liittyvien rutiinien loppumisesta sekä työyhteisön sosiaalisten suhteiden katkeamisesta.

Sosiaaliseen ja henkiseen muutokseen sopeutuminen vaatii aikaa ja asennoitumista. Sen eteen kannattaakin tehdä työtä hyvissä ajoin jo ennen eläkeikää.

– Jos koko sosiaalinen piiri liittyy työhön ja työkavereihin, eläkkeelle jääminen voi tuntua pelottavalta. Työyhteisön ulkopuolisia sosiaalisia suhteita kannattaa hoitaa läpi elämän, jotta eläkepäivinäkin riittää seuraa, työterveyspsykologi Heikki Särkelä Lääkärikeskus Aavasta sanoo.

Toisaalta seuran hakemiseen on eläkkeellä enemmän aikaa. Harrastus- tai vapaaehtoistoiminnan kautta elämään voi löytyä paljonkin uutta sisältöä ja uusia ihmisiä.

Muutokset näkyvät sekä kalenterissa että kukkarossa

Sosiaalisten suhteiden lisäksi moni muu asia eläkeläisen arjessa muuttuu. Aikaa on yhtäkkiä enemmän, mutta samalla rahaa vähemmän. Ensimmäinen konkreettinen muutos eläkeläiselle näkyykin pankkitilillä, kun palkka vaihtuu eläkkeeksi. Jotta kaikki eivät kaadu kerralla päälle, kannattaa sosiaalisiin ja taloudellisiin muutoksiin varautua hyvissä ajoin.

Suunnitelmia ja ajatuksia voi viedä paperille: mitä haluan eläkkeellä tehdä, kokea ja mitä unelmia toteuttaa? Entä mitä näiden unelmien saavuttamiseksi vaaditaan? Jos rahaa maailman ympäri matkustamiseen ei löydy, onnellisuus löytyy varmasti lähempääkin.

– Vaikka eläkkeelle siirtyminen on iso muutos elämässä, jokaisen hyvinvointi ja onnellisuus rakentuvat eri tavoin. Kannattaakin pitää kiinni kodin ulkopuolisista harrastuksista kuten liikunnasta, ystävien tapaamisesta, kulttuuriharrastuksista ja muusta tekemisestä, Heikki Särkelä vinkkaa.

Myös eläkkeelle jäämisen herättämien tunteiden käsittely on jokaisella erilaista. Tärkeintä on, että hyväksyy kaikenlaiset tunteet ja käy niitä reilusti läpi. Avoin keskustelu työyhteisössä sekä perheen ja ystävien kanssa kannattaa aina.

Kerrasta poikki vai porrastetusti eläkkeelle?

Eläkkeelle voi nykyään siirtyä kertaheitolla tai vähitellen. Osittainen vanhuuseläke on toimiva vaihtoehto niille, jotka haluavat porrastaa eläkkeelle siirtymistä. Se antaa 60 ikävuoden korvilla oleville mahdollisuuden hiljentää työtahtiaan ja pysyä työelämässä pidempään. Työtehtävien väheneminen ja uudelleen järjestely voi tuoda mukavaa vaihtelua ja uutta intoa työhön.

Eläkeiän lähestyessä kannattaakin pohtia, mikä on oma rooli työelämässä ja elämässä yleensä. On eräänlaisen välitilinpäätöksen aika.

– Vaikka päättäisikin jatkaa työelämässä myös eläkeiän yli, se kannattaa tehdä rennolla asenteella. Oppi ei katso ikää eikä eläkeikäinenkään tiedä vielä kaikkea. Nuoremmilta kollegoilta on paljon opittavaa, mutta heille on myös paljon annettavaa. Mentorointi ja osaamisen siirtäminen nuoremmille polville, etenkin hiljaisen tiedon osalta, on todella arvostettavaa ja tärkeää, Heikki Särkelä sanoo.

 

Asiantuntijana: Työterveyspsykologi, kognitiivinen psykoterapeutti Heikki Särkelä, Lääkärikeskus Aava Kamppi, Tapiola.

Ajanvaraus www.aava.fi, puh. 010 380 3838.

 

Lue myös:

Liikunta pitää viiskymppisen kunnossa

Unohteletko asioita? Kyseessä voi olla muutakin kuin alkava muistisairaus.

Näin pysyt hyvässä kunnossa – tämä jumppa onnistuu kotonakin!

Toimitus suosittelee