Faktaa vai fiktiota? Tiesitkö nämä asiat rakkaudesta?

Päivitä rakkaustietoutesi ja ylene lemmen noviisista rakkauden virtuoosiksi.

Väite 1: Suhteessa toinen rakastaa aina enemmän

Tarua. Suhteessa, johon molemmat osapuolet ovat sitoutuneet, rakkaus ei ole mikään mitattava määre. Jokainen rakastaa ja osoittaa rakkautensa omalla tavallaan. Jos jompikumpi ei ole suhteessa tosissaan, tilanne on eri, mutta silloin ei olekaan kyse rakkaudesta.

Väite 2: Rakkautta on olla toisen kanssa koko ajan

Tarua. Turvallisuudentunteen vuoksi toiseen ripustautuminen ei ole rakkautta eikä halu olla välillä itsekseen rakkaudettomuutta. Yhteiset hetket ovat kuitenkin toimivan suhteen kannalta tärkeitä. Harva parisuhde pysyy rakkaudentäyteisenä ilman minkäänlaista ylläpitoa.

Väite 3: Vihan ilmaiseminen on terveellisempää kuin sen nieleminen

Totta. Tunteita ei kannata padota sisälleen, mutta usein toistuvat, hallitsemattomat raivokohtaukset eivät tee hyvää suhteelle – negatiivisia tunteita voi nimittäin ilmaista rakentavastikin. Ei ole myöskään reilua käyttää kumppania tunteiden kaatopaikkana, jos itsellä sattuu olemaan huono päivä.

Väite 4: Toista ei voi muuttaa

Totta ja tarua. Perusluonnetta voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta muuttaa. Käytöstapoja voi sen sijaan kyllä hioa. Kumppania voi pyytää esimerkiksi sanomaan useammin  kauniita sanoja, mutta perusluonteeltaan pidättyväinen realisti tuskin muuttuu käskystä yltiöromanttiseksi runosieluksi. Jos haluaa romantikon, kannattaa pyrkiä aloittamaan seurustella romantikon kanssa.

Väite 5: Rakkaus ensisilmäyksellä voi johtaa pysyvään suhteeseen

Totta. Pitkäkin suhde tarvitsee alkaakseen jonkinlaisen alkusysäyksen, oli se sitten äkkirakastuminen tai syvä ystävyys, joka kypsyy hiljalleen rakkaudeksi. Rakkaus   ensisilmäyksellä ei takaa pitkää suhdetta, mutta on sille oivallinen kasvualusta.

Väite 6: Rakastuminen on harhaa, sillä se on vain aivokemiaa

Totta ja tarua. On totta, että rakastuminen vapauttaa elimistöön mielihyvähormoneja. Mutta onko mielihyvähormonien vapautuminen seurausta rakastumisesta, vai toisinpäin? Ja loppujen lopuksi, onko sillä edes väliä? Ja ei kai rakkaus harhaa voi olla, jos se kerran näkyy aivokuvissakin!

Väite 7: Kumppaneiden täytyy jakaa kaikki salaisuutensa

Tarua. Jokaisella on oikeus omiin salaisuuksiinsa, joten yksityisyyden suojelusta ei tarvitse potea syyllisyyttä. Ei ole myöskään reilua kertoa ystävien salaisuuksia kumppanille, vaikka tähän luottaisikin sataprosenttisesti. On normaalia olla utelias rakkaansa asioista, mutta painostukseen ei kannata sortua.

Väite 8: Jos kumppani ei ole mustasukkainen, hän ei rakasta

Tarua. Mustasukkainen saattaa rajoittaa kumppaninsa menoja vetoamalla rakkauteen. Mustasukkaisuus on kuitenkin omistuksenhalua, jolla ei ole mitään tekemistä pyyteettömän rakkauden kanssa. Omistuksenhaluinen ajattelee vain omaa hyvinvointiaan halutessaan varmistaa, ettei muru katoa toisen matkaan. Mustasukkainen käytös on siis oikeastaan epäluottamuksenosoitus kumppania kohtaan.

 

Lue myös:

Mutta suurin niistä on rakkaus? Tarinoita pakkoavioliitoista

Viisas, aikuinen rakkaus

Ystävänpäivä on hyvä hetki tehdä sovinto – katso vinkit!

Teksti
Kuva Fotolia
Julkaistu Miss Mixissä 11/2011

Toimitus suosittelee