Probiootit voivat olla vastaus iho-ongelmiin – näin elävät mikrobit toimivat iholla

Probiootit ihonhoidossa eivät ole vain trendi, vaan tekninen läpimurto. Lue miten elävät mikrobit vaikuttavat ihossa, ja poimi tuotteet.

Ihon kuntoa parantavien ja sen elinvoimaisuutta ylläpitävien uusien aktiiviaineiden etsintä on jatkuvaa. Ihonhoitotuotteissa vilisee jo vitamiineja, antioksidantteja ja entsyymejä.

Hiljattain kosmetiikkateollisuus ja -valmistajat ovat kääntäneet katseensa eläviin mikrobeihin eli probiootteihin, joilla uskotaan olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Probioottien uskotaan vaikuttavan myönteisesti muun muassa ruoansulatuksen tasapainoon ja tuovan helpotusta erilaisiin iho-ongelmiin.

Probiootit ovat useimmille tuttuja sisäisesti nautittuina, esimerkiksi maitohappobakteerien muodossa. Probiootteja esiintyy myös fermentoiduissa eli hapatetuissa ruoka-aineissa, kuten vaikkapa kimchissä ja kombuchassa.

Lue myös: Oletko jo kokeillut fermentoitua kosmetiikkaa? 5 kiinnostavinta tuotetta!

Miten probiootit toimivat iholla?

Useampien tutkimustuloksien mukaan probioottien on havaittu tasaavan ihon mikrobitasapainoa, hidastavan ihon ikääntymistä, edistävän ihon kosteutuskykyä, sekä vähentävän kuivan ja kiristän ihon tunnetta.

Myös atopian, psoriasiksen, aknen, punoituksen ja iho ärsytyksen on todettu helpottuvan probioottien ansiosta.

Lisäksi niiden on huomattu vahvistavan ihon suojamekanismia ulkoisia tekijöitä, kuten ilmansaasteista vastaan.

Probioottien teho perustuu niiden kykyyn aktivoida hyviä mikrobeja toimimaan ja tuottamaan hyödyllisiä aineita sekä kykyyn vähentää tulehduksia aiheuttavia, haitallisia mikrobeja.

Lue myös: Apua, akne!

Probioottien haasteet

Probioottien käyttö ja niiden täyden tehon irti saaminen on haastavaa kosmetiikassa.

Tuotteissa käytettävät vesi ja säilöntäaineet heikentävät tai tuhoavat mikrobit. Eläviä mikrobeja voidaan kuitenkin käyttää öljypohjaisissa tuotteissa.

Probiootteja sisältäviä tuotteita on myös säilytettävä oikein, sillä liika valolle altistuminen tai liian kylmä tai kuuma eliminoi elävät mikrobit.

Probiootteja voidaan käyttää myös muunnoksina elävistä probiooteista, jolloin tuotteen vaikutukset eivät välttämättä ole yhtä hyödyllisiä.

Haastavuuden vuoksi tuotekehitys vie aikaa. Siksi probiootteja sisältäviä tuotteita on vielä vähän saatavilla. Onneksi uusia, mikrobeille suotuisampia valmistus- ja säilöntätapoja kehitetään koko ajan.

Lue myös: Voiteet heleyttävät ikääntyvää ihoa

Tuotteet:

1. Essen Plus Probiotic Serum – probioottiseerumi erikoistilojen hoitoon, 115 e/30ml, sisältää hurjan määrä eläviä probiotteja – yli miljardin millilitraa kohti. Kolme eri Lactobacillus-mikrobilajia vahvistaa iho ja tasapainottaa sen toimintoja kokonaisvaltaisesti.

2. Elizabeth Ardenin Superstart Probiotic Boost Skin Renewal Biocellulose Mask – bioselluloosanaamion, 4 naamiota/49 e, Probiotic Complex – probiootteja sisältävä yhdiste ravitsee ja silottaa ihoa sekä parantaa ihon omaa suojautumiskykyä.

3. Aurelian Cell Revitalize Day Moisturiser – päivävoide, 70,50 e/60 ml, yhdistää probiootit ja peptidit kasvi- ja kukkauutteisiin, jotka yhdessä rauhoittavat, kosteuttavat ja antavat hehkua samealle iholle.

Lue lisää:

Tuorekosmetiikkasarja Niki Newd on kotimainen luksusbrändi, joka sai alkunsa isoisoisoäidin kasvonaamiosta

11 x sheet mask -naamio – joko olet kokeillut supertrendikkäitä naamioita?

Helpot kotikonstit ihonhoitoon

Näillä vinkeillä pääset pintakuivasta ihosta lopullisesti eroon!

Lähteet: Cosmetics Design-Europe, In-cosmetics, Natcos Nordic

Teksti
Kuvat Fotolia, valmistajat

Toimitus suosittelee