Porvoon vanhassa Tullintalossa sijaitsee hurmaava koti

Vanhassa Tullintalossa ei ollut aiemmin asuttu, mutta raakatilasta rakennettiin hurmaava koti Nitalle, Valtterille ja Helmer-pojalle.

Koti: Porvoon sydämessä. Vanhassa Tullintalossa 2 h + tupakeittiö, 70 m².

Asukkaat: Nita Hauhia, 26, ja Valtteri Vartiainen, 26, sekä Helmer-poika, 5, ja ranskanbuldoggi Cornelius, 2.

Porvoon empirekaupungissa, aivan jokirannassa, sijaitsee vuonna 1873 rakennettu Tullintalo. Vuonna 2012 talo muutettiin asuinrakennukseksi. Kevääseen 2014 saakka Nitan, Valtterin ja Helmerin koti oli asumatonta raakatilaa.

– Haaveilimme loftmaisesta asunnosta. Sen vuoksi olimme valmiita muuttamaan pois Helsingistä.

– Olemme valtavan onnellisia tässä kodissa. Kaikki varmaankin loksahti niin hyvin paikoilleen, kun saimme suunnitella pohjaratkaisun itse, Nita iloitsee.

Oli alusta asti selvää, että olohuone, ruokailutila ja keittiö muodostavat suuren, tupamaisen tilan.

Katon särmälankut

Kun neliöitä on 70 ja väliseinille saa itse miettiä paikat, tulee kodista taatusti omien tarpeiden mukainen.

Kalusteet loksahtivat paikoilleen suunnitellusti. Melkein kaikki kalusteet tuotiin vanhasta kodista. Uuteen kotiin hankittiin vain Gervasonin sohva, kun edellisen kodin sohva oli liian suuri tähän tilaan. Sohvapöydän Nita kokosi Hayn rungosta ja marmorilevystä.

Lue myös: Lavastajan sininen koti on kuin näytelmästä

Pöytä on teetetty paikallisella puusepällä Porvoossa. Tuolit ovat vintagea. Nitan haavelamput ovat Artekista. Smegin jääkaappit sijoitettiin makuuhuoneen vastaiselle seinälle.

Nita haaveili vuosia Artekin valaisimista, jotka hän sijoittaisi ruokapöydän päälle. Tässä keittiössä oli vihdoin niille paikka. Tupakeittiön kruunaa upea, vanha lankkukatto, jonka Nita ja Valtteri halusivat jättää näkyviin. Valkoinen koti saa siitä särmää. Myös lattia on lankkua, mutta uutta ja valkoiseksi maalattua.

– Lattia on leveää mäntylankkua, joka maalattiin valkoiseksi. Elämä saa näkyä kodissa. Lattiaankin tulee väistämättä jälkiä, kun lapsi- ja koiraperhe mellestää, Nita sanoo.

Lue myös: Värikäs loft-asunto hurmaa Eirassa – katto neljässä metrissä

Valtterin lapsuusaarteita on laitettu esille Helmerin huoneeseen. Kaikki Mauri Kunnaksen kirjat ja valtava määrä leikkiautoja ovat Valtterin lapsuudenkodista.

Lastenhuone sekä makuuhuone

Lastenhuone sekä makuuhuone rajattiin seinillä omiksi tiloikseen. Helmerin huone sijaitsee olohuoneen takana, ja sama valkoinen lankkulattia jatkuu siellä. Myös upea lankkukatto jatkuu koko asunnon läpi. Helmerin lempiväri on musta.

Lue myös: Kekseliäs kaksio on kuin Huvikumpu

Valoisa ilme makuuhuoneeseen syntyy valkoisista pinnoista ja isoista ikkunoista. Hyllyn Nita sai yllätyslahjaksi ystävältään, jonka aviomies oli valmistanut sen Nitan haaveiden mukaan.

Valoisa ilme makuuhuoneeseen syntyy valkoisista pinnoista ja isoista ikkunoista. Hyllyn Nita sai yllätyslahjaksi ystävältään, jonka aviomies oli valmistanut sen Nitan haaveiden mukaan. Matkalaukut ovat aina esillä, koska perhe matkustaa paljon.

Klassikkolaatat ladotiin tiililadonnalla ja saumat tehtiin mustalla.

Kylpyhuone ja sauna

Makuuhuoneen viereen tehtiin neliömäinen tila kylpyhuoneeksi. Toisella reunalla ovat lavuaari ja wc, toisella pesukoneet.

Pelkistetty sauna on vaalea. Puuna on käytetty tuijaa. Pariskunta valitsi kiukaan Harvian mallistosta.

Lue myös:

Perhe muutti äidin lapsuudenkotiin

Funkistyylisen omakotitalon sisustus yhdistelee värejä ja kuvioita yllättävästi

Villa Marjaanan uusi ilme – Perintökalusteet vaihtuivat moderneihin klassikoihin

Teksti
Kuvat Krista Keltanen

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee