Piilorasvat kerryttävät salakavalasti kiloja – huomioi nämä asiat ruokavaliossasi

Mistä piilorasvoja kertyy? Ja mistä tietää, kuinka paljon rasvaa saa ylipäätään syödä? Asiantuntija vastasi tärkeimpiin kysymyksiin piilorasvoista.

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat jopa 60 prosenttia syömästään rasvasta piilorasvana. Laillistettu ravitsemusterapeutti Mikko Rinta Terveystalosta kertoo parhaat vinkit siihen, miten tunnistaa ja karsia turhat piilorasvat ruokavaliosta.

Mitä on piilorasva?

Piilorasva on ruuassa ja elintarvikkeissa olevaa rasvaa, jota ei näe paljaalla silmällä.  Pääasiassa piilorasvat ovat kovia eli tyydyttyneitä eläinrasvoja. Piilorasvoja löytyykin muun muassa maito- ja lihatuotteista sekä leivonnaisista ja grilliruuista.

Proteiininlähteistä rasvaiset lihavalmisteet, kuten makkarat ja leikkeleet sekä punainen liha ovat piilorasvoja täynnä. Myös kermaisessa lihakastikkeessa piilorasvoja on huomattavasti.

Jos syöt jogurtin muromyslin kanssa, piilorasvaa saa huomaamatta.

Rasvaisista maitotuotteista, kuten jogurtista, juustoista ja maidosta itsestään saattaa kertyä turhia kaloreita. Jos syöt jogurtin muromyslin kanssa, piilorasvaa saa huomaamatta.

Leivän päälliset ovat piilorasvojen luvattu maa: leivän päälle laitettavat tuotteet, kuten rasvaiset juustot ja meetvurstit, ovat niitä energiarikkaimpia tuotteita.

Lue myös: Syö näin, jos haluat kiinteytyä

”Tarkkana lounassalaattien kanssa”

Kiireisen työpäivän keskellä on mukavaa pitää lounastauko lähiravintolassa. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, mitä lounasravintolassa suuhunsa pistää.

Leivitetyt tai upporasvassa paistetut ruuat ovat täynnä kaloreita. Lisäksi lihatuotteet hukutetaan ravintola-annoksissa usein rasvaisiin kermakastikkeisiin, joista voi tulla jopa puolet ruuan kaloreista.

Kilot kertyvät herkästi,  jos öljyä heittää puolihuolimattomasti salaatin sekaan.

On turhaa lapata suuhunsa pussitolkulla esimerkiksi pähkinöitä ja ajatella tekevänsä elimistölleen pelkästään hyvää.

Jopa lounassalaattien kanssa kannattaa olla tarkkana. Pelkästään yhdessä ruokalusikallisessa öljyä on energiaa noin 100 kilokaloria. Vaikka öljy sisältää hyviä rasvoja, alkavat kilot silti kertyä herkästi vyötärölle, jos öljyä heittää puolihuolimattomasti salaatin sekaan.

Hyviäkin rasvoja maltilla

Pähkinöissä, siemenissä, rypsiöljyssä ja esimerkiksi avokadoissa on runsaasti tyydyttymättömiä eli ”pehmeitä” rasvoja ja niiden käyttöä suositellaan, mutta kohtuudessa pysyen.

On turhaa lappaa suuhunsa pussitolkulla esimerkiksi pähkinöitä ja ajatella tekevänsä elimistölleen hyvää – pelkästään 100 grammassa cashew-pähkinöitä on nimittäin reilusti yli 500 kilokaloria.

Kala on tutkitusti terveellistä ja rasvaisia kaloja kannattaakin suosia ruokavaliossaan. Kalassakin kannattaa pitäytyä suosituksissa: rasvaista kalaa suositellaan syötäväksi 1-2 kertaa viikossa.

Lue myös: Omega-rasvat ovat ravintoa mielelle

Näin vähennät piilorasvojen saaantia

Piilorasvojen vähentäminen edistää terveyttä. Jos piilorasvoja kuitenkin tulee, olisi tärkeää, että ne olisivat peräisin mieluummin pähkinöistä, siemenistä, rasvaisista kaloista tai muista hyvien rasvojen lähteistä.

Päivittäin käytössä olevista maitotuotteista kannattaa valita rasvaton vaihtoehto ja juustoista ja leikkeleistä vähärasvainen versio. Voi kannattaa korvata kasvirasvapohjaisilla levitteillä.

Rasvaisten lihojen ja lihajalosteiden, kuten makkaran syöntiä, kannattaa vähentää reippaasti.

Lihansyöntiä ei tarvitse piilorasvojen pelossa lopettaa, mutta varsinkin rasvaisten lihojen ja lihajalosteiden, kuten makkaran syöntiä, kannattaa vähentää reippaasti. Jos lihaa haluaa syödä, voi vaihtaa tuotteet esimerkiksi vähärasvaisempaan kalkkunaan, kanaan tai riistaan.

Myös valmistus- ja kypsennysmenetelmiä kannattaa miettiä: höyryttäminen tai uunissa kypsyttäminen on huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin rasvassa paistaminen.

Lue myös: Tuokavalio remonttiin? Näillä muutoksilla voit vaikuttaa hyvinvointiisi

Mitä jos kiloja silti kertyy?

Älypuhelimeen voi asentaa sovelluksia, joista saa konkreettista tukea siihen, kuinka paljon energiaa missäkin ruoka-aineessa on ja mistä oma energiansaanti koostuu.

Myös alan asiantuntijoilta voi tarvittaessa pyytää neuvoja. Ravitsemusterapeutit auttavat muokkaamaan ruokavaliota painonhallintaa tukevaksi huomioiden esimerkiksi liikunnalliset tavoitteet.

Lue myös: 

Energinen ja täyttävä kasvisruokavalio haltuun -näin onnistut

Hiilihydraatit eivät ole pahasta ja 9 muuta vinkkiä liikkujan ruokavalioon

Teksti
Kuva Fotolia

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee