Pienennä hiilijalanjälkeäsi – 10 syytä valita ekologisempi auto!

Hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu myös autovalinnalla. Hybridiautojen sekä sähköautojen suosio kasvaa koko ajan.

Hiilijalanjälki ja ympäristöystävällisyys nousevat yhä useammin tapetille uutta tai käytettyä autoa ostaessa. Kuluttajien kasvava kiinnostus ympäristön hyvinvointia kohtaan on lisännyt myös autonvalmistajien paineita tuottaa ekologisempia autoja markkinoille.

Ekologisuus ei kuitenkaan ole ainoa syy miksi hybridin tai sähköauton suosio on kasvussa. Kokosimme 10 syytä tarttua seuraavaksi hybridin tai sähköauton rattiin!

1. Ajokustannukset

Vaikka monelle ekologisuus on syy vaihtaa auto vähäpäästöisempään, myös kukkaroystävällisyys on tärkeää autoa valittaessa. Vaikka vaihtoehtoista energiaa käyttävät autot ovat vielä kalliimpia, ajamisesta syntyneet kustannukset maksavat kulut takaisin ajan kanssa.

Sähkömoottorilla ajaminen voi olla jopa reilusti yli puolet bensiiniä halvempaa. Kaasuautoon taas voi ladata edullista kaasua kiinteään kuukausihintaan. Hybridissä bensiini- tai dieselmoottoria avustaa sähkömoottori ja ladattava akusto. Hybridi myös kierrättää energiaansa ottamalla sitä talteen sähkömoottorin käytettäväksi esimerkiksi jarrutettaessa. Tämäkin säästää polttoainekuluissa.

2. Valikoima laajenee

Autoa ostettaessa tulee aina ensin pohtia käyttötarkoitusta. Missä autoa ajetaan ja kuka kyydissä istuu. Esimerkiksi auton koko asettaa vielä rajoitteita automallin valinnassa.

– Vaikka vaihtoehtoista energiaa käyttäviä automerkkejä ja malleja on jo varsin runsaasti ei valikoima ole vielä täydellinen kaikille talouksille tai käyttötarpeille. Valikoima kuitenkin laajenee koko ajan, ja erityisesti sähköautojen osalta, sanoo Laakkonen Helsingin myyntipäällikkö Tommi Kortelainen

Laakkosen edustamista 15 automerkistä sähköautomalleja löytyy BMW, Hyundai, Nissan, Opel, Renault ja Volkswagen -automerkeiltä. Myös hybridimalleja on niin ikään kuudella eri merkillä, joita ovat Audi, BMW, Ford, Hyundai, MINI ja Volkswagen. Kaasuautomallejakin löytyy viideltä eri automerkiltä ja ne ovat Audi, Opel, Seat, Skoda ja Volkswagen.

Kuvassa Hyundai IONIQ.

hiilijalanjalki

3. Auton lataamisesta tulee helpompaa

Vaihtoehtoista energiaa hyödyntävät autot ovat parhaimmillaan kaupunkiajoissa. Sähköauton toimintasäde on noin 200–300 kilometriä, jonka jälkeen auto on ladattava uudestaan. Ladattavan hybridin toimintasäde on noin 50-60 kilometriä, mutta sen jälkeen auto ryhtyy käyttämään polttomoottoria, joten tien päälle autolla ei jää pidemmilläkään matkoilla. Latausinfrastruktuuri kuitenkin kehittyy vaihtoehtoista energiaa käyttävien autojen yleistyessä.

– Sähköauto olisi tärkeää saada ladatuksi kotona. Tällöin ei ole niin riippuvainen julkisista latauspaikoista. Latauspisteiden määrä kasvaa kuitenkin koko ajan ja entistä laajemmalle alueelle, Tommi Kortelainen muistuttaa.

Niin sähkölataamisen mahdollisuus kuin kaasun saatavuuskin kannattaa kuitenkin varmistaa paikkakunta ja talokohtaisesti. Kerrostalossa sähköauton lataamismahdollisuus kannattaa tarkistaa taloyhtiöltä ennen auton hankintaa. Omakotitalossa on mahdollista asentaa oma kotilatausasema.

4. Autojen hinnat laskussa

Perinteisen polttomoottoriautojen rinnalle tulleiden hybridi-, sähkö ja kaasuautojen suosion kasvaessa ekologisten autojen tuotantomäärät nousevat ja hinnat samalla laskevat. Sähköautot ja ladattavat hybridit ovat vielä muita autoja kalliimpia hankkia, mutta tavallinen hybridiauto on hinnaltaan jo lähes tavallisen auton luokkaa.

– Sähköautojenkin kokonaishinnat tulevat valmistusmäärien kasvaessa lähemmäksi tavallista polttomoottoriautoa. Tällä hetkellä edullisimmat sähköautot lähtevät noin 30 tuhannesta eurosta, Kortelainen kertoo.

Vuonna 2040 hybrideja ennustetaan olevan autokannasta jopa puolet.

Temppuileeko vanha autosi? Vaihda parempaan täällä!

5. Säästää voi myös veroissa

Valtio tukee vähäpäästöistä autoilua verotuksen kautta. Vuotuinen ajoneuvovero perustuu hiilidioksidipäästöihin, jotka ovat hybrideillä sekä sähkö- ja kaasuautoilla pienempiä kuin tavallisilla autoilla. Tavallinen auto on mahdollista myös muuntaa kaasulla ja bensalla toimivaksi bifuel -autoksi. Tämä maksaa muutamia tuhansia, mutta summa palautuu verotuksen ja halvemman polttoaineen myötä takaisin.

6. Ajotyyli tuo säästöjä

Hybridissä ajotyylillä on merkitystä polttoaineen kulutukseen. Ajamalla taloudellisesti auto toimii enemmän sähkömoottorilla, ja se säästää polttoainetta entistä enemmän. Ajotyyli on näin mitattavissa ja tulokset kannustavat ajamaan taloudellisesti jatkossakin.

7. Ekologisuus edellä

Oma hiilijalanjälki pienenee autovalinnalla. Esimerkiksi sähköautossa virta tulee ladattavasta sähköstä, kaasuautossa maa- tai biokaasusta. Hybridi tuottaa osan energiastaan itse ja myös etanolilla kulkevia autoja on jo olemassa. Vihreää sähköä tai kotimaista biokaasua hyödyntämällä vähennät osaltasi hiilidioksidipäästöjen määrää.

8. Kotimaisuus kunniaan

Ajamalla osittain tai kokonaan sähköllä tai biokaasulla maakaasun sijaan, sinulla on mahdollisuus ajaa suomalaisella uusiutuvalla energialla. Valinta on sinun. Esimerkiksi biokaasua valmistetaan Suomessa kaatopaikkojen ja vedenpuhdistamoiden biojätelaitoksilla.

9. Äänetön ajokokemus

Tavalliseen autoon verrattuna hybridi ja sähköauto ovat suhteellisen äänettömiä. Tämä lisää matkustusmukavuutta.

10. Pienempi hiilijalanjälki – näytä esimerkkiä!

Hybridi on ollut jo vuosia Hollywoodin starojen suosiossa. Autoteknologian kehityksen ja hintojen alenemisen myötä myös Maija Meikäläinen voi nyt ajaa Leonardo Di Caprion, Cameron Diazin ja Ellen DeGeneresin rinnalla ekologista autoa.

Ekologisemmalla autolla ajaminen näyttää hyvää esimerkkiä jälkikasvulle. Ja mikä parasta, olet edelläkävijä myös naapuruston silmissä.

 

Lue myös:

Iskikö autokuume? Näin hankit itsellesi sopivan auton

Sähköauto, hybridi vai mikä?

Haiseeko autossasi pahalle?

Toimitus suosittelee