Lapsiperheen leikkisä koti Kuopiossa

Perheen kasvaessa Hautalan pariskunnalle tuli lisätilan tarve ja paljon ideoita pesänrakentamiseen. Lapsiperheen koti Kuopiossa on värikäs ja leikkisä.

MIKÄ: 2004 valmistunut rivitalon päätyhuoneisto, 3 h ja keittiö, 87 neliötä MISSÄ: Kuopion Saaristokaupungissa TÄÄLLÄ ASUVAT: Sisustussuunnittelija Maru Hautala ja luokanopettaja Jukka Hautala sekä lapset Artturi, 3, ja Verneri, 1.

lapsiperheen koti Kuopiossa
3-vuotias Artturi ja 1-vuotias Verneri viihtyvät avarassa kodissa. Uusia huonekaluja Maru ja Jukka eivät juuri osta. Parhaat löydöt on tehty nettikirppiksiltä, kuten kuvan tiikkisenkki.

Kun kahdesta oli tulossa kolme, Maru ja Jukka alkoivat etsiä suurempaa kotia. Maru haaveili vanhasta omakotitalosta, mutta yhteistuumin mentiin kuitenkin katsomaan Kuopion Saaristokaupungissa sijaitsevaa rivitaloasuntoa.

– Aluksi emme olleet varmoja haluammeko muuttaa, mutta tämä tuntui meille niin sopivalta. Omakotitalofiilis, korkeat huoneet, sopivasti remonttitarvetta, että saimme tehdä tästä omannäköisen. Pihalla on tilaa leikkiä ja uimarannalle niin lyhyt matka, että sinne voi kävellä vaikka paljain jaloin, Maru kertoo.

Maalaisromantiikka sai väistyä

Rivitalokolmioon tuntui Marun ja Jukan mielestä hyvältä tehdä ensimmäinen kunnon koti perheenä, lasten syntymäkoti. Jukka teki töitä ja äitiyslomalle jäänyt Maru otti remontin hoitaakseen. Maalaisromanttinen tyyli sai väistyä raikkaiden pintojen tieltä.

– Asunto oli ostovaiheessa aivan hirveä, emme vain oikein alkuinnostuksessamme sitä tainneet huomata. Onneksi kyse oli kuitenkin vain pinnoista, jotka oli helppo laittaa uusiksi, Maru ja Jukka muistelevat.

Lue myös: Lapsiperheen talo on täynnä moderneja ja oivaltavia ideoita

lapsiperheen koti Kuopiossa
Oman remonttiblogin myötä syntyi Maru Hautalalle uusi ammatti sisustamisen ammattilaisena.

Pulmista syntyi oma blogi

Mutta mistä otettaisiin ideoita ja ratkaisuja eteen tulleisiin pulmiin ja haasteisiin? Maru alkoi tutkia blogeja. Hän keräsi ideatauluja Pinterestiin ja alkoi miettiä, voisiko pitää blogia itsekin.

– Ehkä meidän remonttikokemuksemme voisivat hyödyttää muita. Perustin Nuapurissa-nimisen blogin, koska halusin korostaa sitä, että blogia kirjoitetaan Savosta. Alun vaatimattomat postaukset käynnistivät loppujen lopuksi elämässäni muutosten sarjan.

Lukijoiden määrä kasvoi ja ihmiset alkoivat ottaa yhteyttä kysyäkseen neuvoa remonttiin ja sisustukseen liittyvissä asioissa. Maru tunsi, että hän haluaa tehdä juuri tätä. Äitiysvapaalla oli aikaa miettiä elämän suuntaa.

– Työkuviot menivät uusiksi vuonna 2015. Perustimme veljeni kanssa Riemu-perheyrityksen: minä teen sisustussuunnittelua ja hän hoitaa projektihallinnan ja koordinoinnin. Työ on ollut paras opettajani, mutta suoritan myös syventäviä opintoja.

Lue myös: Moderni omakotitalo on perheen räätälöimä unelma

lapsiperheen koti Kuopiossa
Marun ystävä taiteili lastenhuoneen seinälle Muumitalo-maalauksen. Huone toimii nykyisin työtilana, mutta maalaus sai jäädä,

Koti koekenttänä

Oma koti toimii Marulla jatkuvasti harjoituskenttänä. Kotona on hyvä testailla uusia ideoita ja selvittää, voiko niitä suositella toisille.

Pesutila uudistettiin laittamalla sekä seiniin että lattiaan samettisen tuntuinen mikrosementti, jonka pinta lakattiin. Keittiön laattalattia sai uuden ruutukuosin lattiakaakelimaalilla. Keittiön kaakeleiden päälle vedettiin saneerauslaastia ja maalia. Nyt ilmettä on helppo vaihtaa maalaamalla, ja pinta kestää hyvin kosteutta.

Uudistukset ovat olleet lapsiperheessä kovassa koekäytössä ja osoittautuneet toimiviksi.

Lue myös: Moderni talo, jossa kirpputorisisustus päivittyy tiuhaa tahtia

lapsiperheen koti Kuopiossa
Ruokapöydän 60-luvun kotimainen kuparivalaisin on löytö Jukan mummin ullakolta. Kaappien välinen tila uudistettiin vetämällä kaakeleiden päälle saneerauslaastia.

Ullakolta käyttöön

Uusia huonekaluja Maru ja Jukka eivät juuri osta. Parhaat löydöt on tehty nettikirppiksiltä. Hankintojen kanssa ei myöskään ole kiire.

– Olen mieluummin ilman ja odotan sitä oikeaa, jos en ole jostain ihan varma. Työssä teen myös niin paljon hankintoja asiakkaiden koteihin, ettei tänne omaan kotiin sitten enää paljon mitään kaipaakaan, Maru sanoo.

Marulle mieluisimpia ovat sellaiset kalusteet tai tavarat, joita hän on joutunut pitkään etsimään. Hän ei kuitenkaan koe kiintyvänsä mihinkään kovin helposti. Jukka puolestaan arvostaa sitä, että esineillä on jokin tarina. Ruokapöydän 60-luvun kotimainen kuparivalaisin on löytö Jukan mummin ullakolta, samoin eteisen valurautalamppu.

lapsiperheen koti Kuopiossa
Tyylikäs valaisin syntyy hyllynkannattimesta ja roikkalampusta.

Mielessä jo seuraava koti

Maru ei ole vieläkään kokonaan luopunut haaveestaan remontoida vanha talo, vaikka hän ei ole saanut Jukkaa aivan innostumaan. Poikien kasvaessa tilaa kuitenkin tullaan tarvitsemaan enemmän.

Kuopiosta perhe ei kuitenkaan halua muuttaa pois. Seuraavaan kotiin Maru haluaisi vielä enemmän värejä ja ehkä sitä mummolatunnelmaa, jota tästä kodista löytyy pieninä annoksina.

– Tai ehkä sitten on jo ihan toiset ajatukset, luovan ihmisen ideat kun taipuvat joustavasti eri suuntiin.

Lasten syntymäkodista ei kuitenkaan ole mikään kiire pois. Nyt on aika nauttia siitä, mitä on saatu aikaan ja keskittyä työn ja vanhemmuuden tarjoamiin haasteisiin.

Lue myös: Värikäs koti on täynnä humoristisia tarinoita ja muistoja

lapsiperheen koti Kuopiossa
Suloisen pinkki kaappi luo herkullista ristiriitaa makuuhuoneen graafiseen tyyliin.

Lue myös:

Moderni talo, jossa kirpputorisisustus päivittyy tiuhaa tahtia

Väripilkut ilostuttavat nuoren parin mustavalkoista kotia

Näin funkkistaloon kunnostettiin rennon tyylikäs koti

Väreillä leikkivä kaupunkikaksio: ”Täällä ollaan kuin suurlähettilään rouvan kotona”

teksti Laura Sychold
kuvat Mikko Kaaresmaa

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest