Personal trainer Taru Virtanen: ”Kroppani on jees, vaikka siinä onkin ylimääräistä”

Personal trainer Taru Virtanen, 35, ei tuijota painoindeksejä tai peittele makkaroitaan.

Instagramia katsomalla voisi luulla, että kaikilla naisilla on sixpack. Todellisuudessa suurimmalla osalla naisista rasvaprosentti on lähempänä kolmeakymmentä kuin viittätoista. Tavallisuus vain ei näy missään.

Itse edustan tavallisia urheilevia naisia, jotka eivät näy treenikuvissa. Kun ikää tulee, tajuaa, että elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin navan alla oleva makkara. Pääasia on, että kroppa toimii.

Ei piilottelua! Taru suosii kropanmyötäisiä treenivermeitä
Ei piilottelua! Taru suosii kropanmyötäisiä treenivermeitä

Samastuttavat selkämakkarat

Törmään työssäni ihmisiin, jotka ajattelevat, että he ovat väärän kokoisia tai ikäisiä vaikkapa kehonpainoharjoittelutunnille. Se ei tietenkään ole totta. Heistä voi olla helpottavaa nähdä, että tuntia ohjaakin kaltaiseni tavallisen kokoinen nainen. Etenkin vähän vanhemmat naiset treenaavat ensisijaisesti voidakseen hyvin, ja heistä voi olla helpompaa lähestyä ammattilaista, joka tuntuu samastuttavalta.

Harrastin nuorena kilpatanssia. Parikymppisenä lopetin kilpailemisen, ja liikuntamotivaationi katosi. Olin tottunut tavoitteisiin, ja ilman niitä oli vaikea keksiä syytä treenata. Söin silti entiseen tapaan, ja niinpä paino alkoi nousta. Vei muutaman vuoden ennen kuin sisäistin, että voin liikkua siksi, että siitä tulee henkisesti ja fyysisesti hyvä olo.

Nykyisin painan parikymmentä kiloa enemmän kuin kilpatanssija-aikoinani. Toki osa painosta on lihasta, sillä ohjaan neljää rankkaa tuntia ja käyn lisäksi salilla muutaman kerran viikossa. Mutta totuus on, että painoindeksin mukaan olen ylipainoinen. Vaikka kroppani näyttää urheilulliselta, minulla on selässä ja vatsassa makkaroita.

 

Ylipainoisella voi olla hemmetin vahvat lihakset.

 

Timmeys ei takaa ammattitaitoa

Olen aina ollut kurvikas, mutta silti kehon muuttuminen otti aluksi koville. Kolmekymppisenä aloin hyväksyä, että olen hyvä tämän kokoisena. Se on osittain iän, osittain harrastukseni burleskin ansiota. Burleski on opettanut minulle, että kroppani on jees, vaikka siinä onkin vähän ylimääräistä.

Nainen on kaunis, kun hän kantaa itseänsä ylpeästi, oli hän sitten laiha tai pyöreä. Samalla asenteella vedän myös jumppatunteja. En peittele itseäni vaan puen kireän topin ja trikoot. Tosin eihän sisäpyöräilyä voisi pilkkihaalarissa vetääkään.

Totta kai on niitäkin, joiden mielestä ohjaajan pitäisi olla timmi. On ymmärrettävää, että ulkonäkösyistä treenaava kaipaa itselleen esikuvaa. Kannattaa kuitenkin muistaa sanonta ”moni kakku päältä kaunis”.

Timmi mimmi voi olla personal trainerina todella taitava ammattilainen – tai sitten ei. Ammattitaitoa ei voi arvioida ulkonäön perusteella. Eihän kampaajankaan osaamista voi päätellä siitä, millainen tukka hänellä itsellään on.

Seuraavaksi käsilläkävelyä

Ulkonäkötavoitteissa ei ole mitään pahaa, mutta jos treenistä lähtee into ja nautinto, hälytyskellojen pitäisi soida. On vapauttavaa, kun ei tarvitse kytätä syömisiä vaan voi keskittyä vaikkapa lihaskunnon kasvattamiseen. Painotavoitteiden unohtaminen tuo liikkumiseen myös uudenlaista iloa.

On innostavaa oivaltaa, mitä kaikkea kehollaan voi tehdä: vaikkapa seisoa päällään. Katsoin vähän aikaa sitten videon, jonka avulla opettelin seisomaan yhdellä kädellä seinää vasten. Onnistuminen tuntui mahtavalta. Seuraavaksi aion opetella kävelemään käsilläni.

Kun tekee paljon lihaskuntotreeniä, painoindeksi ei kerro paljoakaan terveydestä, kunnosta tai kehon koostumuksesta. Minua ärsyttää, jos kuulen, että lääkäri on huomauttanut urheilulliselle asiakkaalleni muutaman kilon ylipainosta. Ensin pitäisi nostaa katse taulukosta ja katsoa ihmistä itseään. Minäkin olen painoindeksin mukaan ”huomattavan ylipainoinen”, mutta se ei kerro kehonkoostumuksestani koko totuutta.

Toinen ärsyttävä väärinkäsitys on, että pidämme hyvän lihaskunnon merkkinä näkyviä lihaksia. Ihmisellä voi olla hemmetin vahvat vatsalihakset, vaikka ne olisivat piilossa.”

 

 

 

Teksti
Kuva Arsi Ikäheimonen

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest