Nakkaa pelko romukoppaan ja lopeta itsesi lyttääminen!

Kohteletko itseäsi turhan julmasti? Vertaa, mitä sanoisit eri tilanteissa itsellesi ja ystävällesi. Saatat huomata olevasi itsellesi ankarampi kuin ajattelitkaan.

Epäonnistumisen pelko saa meidät usein lyttäämään itsemme ennen kuin annamme edes mahdollisuutta onnistumiseen. Meillä on omituinen tapa olla itsemme pahin vihollinen ja nähdä teoissamme tai peilikuvissamme pelkkiä virheitä. Olisiko aika muuttaa ajattelutapaa ja olla armollisempi itselle?

Kuvittele tilanne: ystäväsi tulee luoksesi musertuneena, ja kertoo kamalasta päivästään – hän mokasi töissä, riiteli poikaystävänsä kanssa eivätkä vanhat farkutkaan enää mahtuneet päälle. Mitä teet? Todennäköisesti halaat ja lohdutat ystävääsi.

Entä jos olisitkin itse se, jolla oli huono päivä? Sättisitkö itseäsi tyhmäksi, lihavaksi ja ihmissuhteissa epäonnistuneeksi? Usein kohtelemme itseämme ilkeämmin kuin ystäviämme kritisoimalla ulkonäköämme ja epäonnistumisiamme.

Itsensä lyttääminen johtaa usein huonon itsetunnon kierteeseen. Opettele puhumaan itsellesi kauniiseen sävyyn. Voit parantaa itsetuntoasi, mielialaasi ja elämänlaatuasi.

Lue myös: Kauhusta kankea? Näin opettelet kohtaamaan pelkosi!

Lue myös: Opi arvostamaan itseäsi – 10 parasta tapaa saada parempi itsetunto

Relaa vähän ja lopeta olemasta itsellesi ankara

Pienillä asioilla on suuri merkitys siihen, kuinka näet itsesi ja maailman. Kun toistat uusia toimintamalleja, niistä tulee vähitellen rutiineja ja osa sinua. Jotta voimme olla itsellemme armollisempia, täytyy meidän oppia hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme. Virheineen päivineen.

Se, että olemme huonoja jossain asioissa ei tarkoita, että emme saisi tehdä niitä. Laula, vaikka lauluäänesi muistuttaisi kuolemaisillaan olevaa harakkaa. Tanssi sydämesi kyllyydestä olemattomalla rytmitajullasi. Unohda epäonnistumisen pelko ja tee mitä haluat, tee se täysillä ja nauti siitä!

Lue myös: Kiukulla eteenpäin – uskalla olla aggressiivinen!

Heitä pelko romukoppaan. Miksi et sen sijaan…

1. Miksi et antaisi itsellesi vapaapäivää turhasta nipottamisesta? Päätä, ettet hauku itseäsi kertaakaan koko päivän aikana. Sen sijaan iloitse pienistäkin onnistumisista.

2. Miksi et levittäisi hyvää tuulta muihinkin? Jos kaverillasi on kiva paita päällä, kerro se hänelle.

3. Sinua laiskottaa hirveästi. Miksi et ottaisi koko päivää rennosti? Kohtaa maailma sohvalta, kaukosäädin kädessä ja verkkarit jalassa. Laiskottelu on aliarvostettua! Siitä ei pidä tuntea syyllisyyttä.

4. Mokasit pahasti ja häpeän tunne vainoaa sinua. Miksi et päästäisi häpeästä irti? Jätä se menneeseen, vatvomisella pilaat koko päivän. Joo, mokasit, mutta mitä sitten? Ei kukaan sitä muista huomenna. Jos joku kavereistasi olisi mokannut, lohduttaisit häntä. Lohduta nyt itseäsi samalla tavalla

5. Mitä jos pukisitkin tänään jotain hullua päällesi? Mitä jos vain rohkeasti kokeilet? Mitään jännää ei koskaan synny, jos kukaan ei riko rutiinia. Samalla kasvatat itseluottamustasi ja kykyä olla piittaamatta muiden mielipiteistä.

6. Mitä jos et tekisikään tänään mitään järkevää, vaan ottaisit rennosti ja käyttäisit koko päivän haaveiluun?

7. Miksi et kertoisi itsellesi koko päivän ajan, että kelpaat juuri sellaisena kuin olet? Se on nimittäin totta.

8. Miksi et olisi yhtä viikkoa teknologialakossa? Ei kännykkää, ei televisiota, ei tietokonetta! Sen sijaan uimista, retkeilyä, lukemista, yllättäen kavereiden oven taakse ilmestymistä ja yhdessäoloa.

9. Miksi et opettelisi jotain taitoa, jota et tarvitse mihinkään? Miksi kaiken pitää olla tuottavaa ja mitattavaa? Ota sydämesi asiaksi vaikkapa oppia jonglööraamaan.

Lue lisää:

Kuvataiteilijan koti on kuin karamelli

10 hauskinta bilemeikki-ideaa

Helsinkiläiskaksio täynnä hauskoja oivalluksia

 

Teksti
Kuva Fotolia
Julkaistu Miss Mixissä 08/2012

Toimitus suosittelee