Tankotanssimestari Oona Kivelä lenkkeilee vaikka väkisin: ”Epämukavuusalueella syntyy aina jotain uutta”

Tankotanssija Oona Kivelä kokee olevansa treenaajana villikko, joka tekee mitä haluaa, eikä stressaa suunnitelmallisuudesta. Hän käy silti säännöllisesti myös epämukavuusalueella, koska uskoo sen kehittävän.

Tankotanssin nelinkertainen maailmanmestari Oona Kivelä piti viime vuoden kisataukoa, mutta tämän vuoden alkupuolisko kului heinäkuussa järjestettyihin MM-kisoihin valmistautuessa, joissa Oona pärjäsi kuudenneksi. Treenit kuuluivat kevään ja kesän ajan Oonan päivittäiseen ohjelmaan.

– Se oli ihanaa, että pystyi treenaamaan ulkona. Olin päivät pitkät Löylyn vieressä olevilla Street Workout -tangoilla ja -telineillä sekä kävin Allas Sea Poolilla tekemässä palauttavaa uintia.

Pirteä ja positiivinen Oona puhuu treenistä kuin se olisi helppoa puuhastelua, mutta kisoihin valmistautuminen on lopulta kaikkea muuta.

– Kun valmistaudun MM-kisoihin, niin kyllä se on ihan kunnon treeniä. Tein pari kertaa viikossa pitkinä toistoina käsilläseisontaa, punnerrusta, leukoja, dippejä ja muita kehonpainotreenejä, mutta tangolla treenasin melkein päivittäin.

Pienen tauon paikka

Kisojen jälkeen Oona piti rehellisen tauon.

– Olin kuukauden treenaamatta ja ihan vaan chillailin. Olen sen verran lapsellinen, että suhtaudun tavalliseen treenaamiseen skeittaustyylillä, eli menen, kun siltä tuntuu.

Pienen tauon jälkeen Oona kuitenkin palaa taas tavanomaiseen treeniinsä.

– Tavallisella kuntokaudella en ole niin paljoa tangolla, vaan käyn enemmän lenkillä ja uimassa. Joskus käyn tankotunneilla imemässä vaikutteita eri ohjaajilta.

Tähän mennessä Oona on treenannut kisoihin ilman varsinaista valmentajaa, mutta saattaa tehdä asiaan muutoksen.

– Olen niin villikko, etten osaa tehdä mitään selkeätä suunnitelmaa. Ensi vuodeksi voisin ottaa valmentajan, joka sanoo, mitä tehdään.

Epämukavuusalue kehittää

Vaikka tänä vuonna voitto jäi saamatta, on Oona kiistatta mestari lajissaan. Mutta miten hän saavuttaa parhaat tuloksensa?

– Se liittyy paljon oikein suunniteltuisiin toistomääriin. Pitää myös tuntea omat rajansa, mutta lisäksi osata työntää itseään kohti äärirajaa.

Oonalle tämä tapahtuu yleensä lenkkeilyn yhteydessä.

– Minullehan jaloilla tehtävä kuntojumppa on ihan kauheinta. Mutta teen sitä, koska epämukavuusalueella syntyy aina jotain uutta. Moni lopettaa siinä vaiheessa, kun tuntuu, ettei enää jaksaisi ja sanoo, että tämä ei ole minun juttuni. No ei sen ole tarkoituskaan olla sinun juttusi, vaan sinun kuuluu vain tehdä sitä!

Teksti Toni Keränen ja toimitus
Kuva Timo Korhonen

Toimitus suosittelee