Haaveissa onnistunut loma? Ennakoi nämä kolme asiaa!

Hyvä lomasuunnitelma ei tarkoita kalenterin täyttämistä vaan loman parempaa valmistelua. Ennakoimalla vältät kesäloman muuttumisen stressilomaksi.

Loma on tärkeä sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnillemme. Kukaan ei pärjää pidemmän päälle ilman kunnon irtiottoa työstä. Pidit sitten kesälomasi putkeen tai pätkissä, loman onnistumisessa kannattaa ennakoida muutama tärkeä asia. Näin saat lomastasi kaiken irti.

1. Valmistaudu lomalle lähtöön

Usein lomalle lähdetään kiireellä. Lomatunnelmaan ei ole aina helppo päästä, eikä työaivoja ole helppo jättää narikkaan, vaan työasioilla on tapana siirtyä lomailijan mukana kotiin. Ei ole tavatonta, että työmeileihin vastataan puolisolta salaa.

Myös koti saattaa tarjota lomailijalle alkuun paljon työtä ja stressiä – mökistä puhumattakaan. Talven jäljiltä kaikki tuntuu olevan rempallaan: ikkunat pesemättä, kasvimaa kitkemättä ja venekin tervaamatta. Työt kaatuvat päälle ja stressikäyrä kasvaa uusiin ennätyslukemiin. Asiaa ei helpota pettyneet lapset, joiden suuret odotukset eivät täyttyneetkään heti ensimmäisenä lomaviikonloppuna: ”Äiti vaan siivoaa, vaikka meidän piti mennä uimaan!” Kuulostaako tutulta?

Ratkaisu:

Ennakoi ja delegoi. Suunnittele ja aikatauluta työsi hyvissä ajoin niin, että saat tehtyä ne vähitellen pois ennen lomaasi. Delegoi taitavasti loput. Loman pitää alkaa sillä hetkellä, kun suljet työpaikkasi oven. Piilota siis työmeilisikin puhelimesta.

Delegoi myös kotona. Hoitakaa yhdessä mattojen tamppaamiset, ikkunoiden pesut ja kaupassa käynnit jo lomaa edeltävillä viikoilla. Mitä vähemmän tekemättömiä töitä ympärillä on, sitä paremmin pääset kiinni lomatunnelmaan.

2. Loma on rentoutumista varten – karsi liika tekeminen

Moni lykkää tekemättömiä asioita lomalle: ”Lomalla on sitten aikaa!” Lomalla käydään huvipuistossa, sukuloimassa, myydään koko varaston sisältö kirpputorilla ja kokeillaan kaikki kevään aikana talteen otetut reseptit. Aikaa on, mutta haluatko todella, että koko loma menee pelkkään suorittamiseen?

Pahimmassa tapauksessa lomasuunnitelmista vastaa joku muu kuin sinä itse. Lasten toiveet, miehen harrastukset sekä sukulaisten ja kavereiden suunnitelmat määräävät lopulta, missä ja miten sinun pitää lomasi viettää. Ja kun vihdoin olet rauhassa kirjan kanssa mökkilaiturilla, serkkutyttö perheineen pyörähtää pihaan palveltavaksi. Perunateatteri on valmis alkamaan. Ei, ei ja ei!

Ratkaisu:

Tyhjennä lomakalenteriasi. Suunnitelmia on toki hyvä olla, mutta myös suunnittelemattomuus kuuluu lomaan. Pidä huoli, että kalenterisissasi on tarpeeksi tyhjää, jotta voit halutessasi vain olla tai tehdä asioita hetken mielijohteesta.

Älä anna muiden määrätä, missä sinä ja perheesi lomaanne vietätte. Jos haluat jättää sukujuhlat väliin ja maata kotisohvalla aurinkoisena päivänä, tee se. Kenellekään ei kuulu, miten lomasi vietät.

Jos olet perheellinen, niin muista antaa itsellesi tarpeeksi omaa aikaa. Laita lapset hoitoon mummolaan ja lähetä miehesi kavereiden kanssa kalareissulle. Oikein paketoituna kaikki tahot innostuvat ideasta, ja sinusta leivotaan sankari.

Puhelin on tervettä pitää välillä äänettömällä tai jopa pois päältä. Entä ne vieraat jotka ilmaantuvat soittamatta? Pystytä mökkitiellesi iso ”Ei kutsumattomia vieraita!” -plakaatti. Vähemmästäkin luulisi ymmärtävän.

3. Varmista edellytykset hyvälle unelle

Loman vaikutukset ihmisen hyvinvointiin ovat kiistattomat. Yksi syy tähän on se, että lomalla ihminen nukkuu yleensä paremmin. Stressittömyys vaikuttaa sekä unen laatuun että siihen käytettyyn aikaan. Valitettavan monelle kuitenkin juuri uni ja unettomuus aiheuttavat stressiä. Lämpö, valo ja äänet ovat kesällä herkkäunisen pahimmat viholliset.

Ratkaisu:

Valmistaudu kesäöihin etukäteen. Varmista parhaat mahdolliset edellytykset hyville unille. Karsi huoneesta kaikki turhat ärsykkeet, varsinkin elektroniset laitteet. Hanki valmiiksi vähä-ääninen tuuletin, pimennysverhot, melatoniinia, korvatulpat ja ikkunoihin hyttysverkot. Avun tulee vain olla heti saatavilla kun sitä tarvitsee.

Vaikka lomalla tulee valvottua ja juhlittuakin paljon, pidä kohtuus kuitenkin mielessä. Unirytmin pitäisi itse asiassa olla samanlainen niin lomalla kuin arkenakin. Varsinkin viimeinen lomaviikko kannattaa rauhoittaa, jotta arkirytmiin ja työhön on helpompi palata.

Lomalle lomasta

Kaikista yrityksistä huolimatta lomailu voi olla joskus jopa rankkaa. Lomatunnelmaan pääseminen, liian kellotettu ohjelma sekä muiden ihmisten odotukset saattavat tehdä lomasta työlästä. Tällöin on hyvä tehdä irtiotto: lomaa lomasta!

Yksi hyvä tapa on lähteä hemmottelulomalle hotelliin joko yksin tai vaikkapa hyvän ystävän kanssa. Hotellissa ei tarvitse siivota, pyykätä tai tehdä ruokaa. Hotellissa kukaan ei valita, jos päätät maata sängyssä koko päivän. Kun nälkä yllättää, siirryt alakertaan syömään tai tilaat huonepalvelusta. Saunaa, uintia ja hierontaa. Kyllä kiitos! Kaikkea on käden ulottuvilla.

Ja se uni! Hotellissa nukkumisen edellytykset on viety huippuunsa: täydellinen sänky, puhtaat ja tasokkaat vuodevaatteet, äänieristys, pimennysverhot ja ilmastointi. Kaikki on mietitty valmiiksi, jotta sinulla olisi hyvä olla.

scandic loma

Hotelliloma sopii erinomaisesti:

  • heti loman alkuun, jotta pääset lomatunnelmaan
  • loman keskelle irtiotoksi lomakiireistä
  • loman loppuun auttamaan rauhoittumisessa ja arkeen siirtymisessä

Kaipaatko omaa aikaa? Löydät sitä täältä.

 

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest